ingvild tennfjord.png

(Les Tennfjords vinanmeldelser lenger ned i saken) It’s a man’s world, sier Carol Duval-Leroy.

Vi sitter på hennes kontor i champagnelandsbyen Vertus. Hun er øverste sjef i vinhuset Duval-Leroy. Gull rundt håndledd og fingre. Innbitt kjeve.

— Jeg hadde ikke fått denne stillingen om det ikke var for at min mann døde i 1991.

— Hvorfor ikke?

— Fordi det er vanskeligere for kvinner å nå opp. Dette er et svært maskulint miljø. Vin er menn. Slik er det også i Champagne.

— Men du overtok bedriften likevel?

— Hva annet skulle jeg gjøre? Jeg var 36 år og hadde tre barn under 8 år.

— Har du hørt vitsen om kvinnen som forvillet seg inn i vinkjelleren og dermed ødela all vinen? Den «snudde», som franskmennene kaller det. Skilte seg, akkurat som majones. Bortsett fra at det ikke er en vits. Det er bare 15 år siden den praksisen ble endret, sier Duval-Leroy.

Hunkjønn hadde negativ innvirkning på prosessen

Flere steder var det forbudt for kvinner å være kjellermester, fordi noen mente at hunkjønn ved sitt blotte nærvær kunne ha en negativ innvirkning på prosessen. Ved magi? Ved superkraft? Ikke kan jeg forestille meg hvordan argumentasjonsrekken kan ha hørtes ut. Effekten er likevel den samme. Kunnskapen, makten og håndverket forblir der det alltid har vært. Hos mennene. Nå har Carol Duval-Leroy ansatt en kvinnelig vinmaker. Kvinner langs flaskebåndene. I truckene. I resepsjonen. På kontoret. Et seigt bygget manifest. Et takk-for-sist hun har lengtet etter siden 1991.

Forvalter champagnehuset for sønnene

Kun et mellomledd. - Jeg visste han var syk. Jeg fikk tid til å forberede meg. Da Jean Charles døde, visste jeg at det var umulig å selge. Jeg er en forvalter av champagnehuset for mine tre sønner. Slik har det vært siden 1859. Arven går fra far til sønn, fra far til sønn.

— Og nå mor?

— Nei. Jeg er ingen dronning her. Jeg ser på meg selv som en regent. Et bindeledd mellom min mann og mine sønner.

Hun stryker Asti over ryggen, den hvite hunden som er aggressiv mot alle, bortsett fra henne. Den blir som smør mellom hendene hennes. Krummer seg sammen i komfort, før den gjør seg klar til å bjeffe hysterisk igjen.

Dame på rulleskøyter. Morgane Fleury er en av tre søsken som nå driver det lille champagnehuset Fleury fremover. Brødrene lager vinen. Hun selger den - på sitt høyst utradisjonelle vis. På rulleskøyter og sykkel tråler hun gjennom Paris. Kampen om oppmerksomheten er knallhard.

— For meg har dette vært svært vanskelig. Ikke å lede huset, men prestasjonspresset. For å lede selskapet måtte jeg som kvinne jobbe dobbelt. Jeg måtte bevise mer og få flere positive resultater enn en mann.

Jobber konstant og bygger stein på stein

De sier hun jobber konstant. Ferien benyttes til å oppsøke forretningsforbindelser, mektige restauranteiere og andre nøkkelpersoner. Hun kjører personlig rundt med vin i baksetet fremdeles. Bygger stein på stein. Ekspanderer. Da jeg så Duval- Leroy i hyllen på taxfree, ble jeg minnet om at plasseringen der selvsagt ikke er tilfeldig. Dette er makt, politikk og penger.

Noe er på gang. Hun har rett. Vin ER menn. Men nå pipler forandringen frem gjennom glipene. Selv i erketradisjonelle Piemonte overtar en ny generasjon kvinnelige vinmakere og ledere etter fedrene sine. Maria Teresa Mascarello. Silvia Altare. Bruna Giacosa. Gaia Gaja. I Bordeaux skjer det samme. Da Duval-Leroy i 2007 ble første kvinnelige president i den mektige organisasjonen Association Viticole Champenoise, kalte de det en revolusjon. På reisene mine har jeg bare opplevd unntaket i Australia. Der var kjønn ikke et tema. Kvinnelig vinmaker og bedriftsleder? Ikke verdt å nevne engang.

— For utviklingen går jo mot det bedre?

— Nei.

— Ikke?

- Frankrike løfter ikke kvinnene frem

— Vi har et problem i Frankrike. Dette er større enn champagne. Vi har mange kvinner i høye posisjoner, men sjelden i toppledelsen. Vi løfter ikke kvinner frem. Du ser det på kjøkkenet også. Det er fremdeles menn som er stjernekokkene. Konditorer. Sommelierer. Det endrer seg, men utviklingen går så mye langsommere enn jeg hadde trodd, sier hun.

Vi må gå. Hele uken er fylt opp av møter hos menn i dress, menn i kjellere, menn med smakeglass. Carol Duval-Leroy lener seg frem over bordet og holder blikket mitt.

— Denne krigingen mellom kjønnene holder Frankrike tilbake. Vi vokser ikke. Det må ta slutt.

Tennfjords anbefalinger:

<b>Duval-Leroy Brut, Frankrike. 6 poeng. Pris: 341,10 kr.</b><i> Varenr. 9855701. Bestilling, inne på 5 pol.</i> Fest på flaske! Mange av Duval-Leroys viner er litt kantete. Denne er myk og mild. Og så har den en uimotståelig ettersmak av croissant. Umulig ikke å like.
<b>Duval-Leroy Femme 2000. 5 poeng. Pris: 1249,90 kr.</b><i> Varenr. 874001. Bestilling, inne på 1 pol.</i> Carols prestisje-sjampis er oppkalt etter kvinnene som jobber for henne. Vinen er blitt 15 år, men bærer alderen imponerende godt. Må bestilles, men selvsagt inne på det polet som selger mest champagne i Norge - CC Vest.
<b>Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut, Frankrike. 5 poeng. Pris: 155 kr.</b><i> Varenr. 1049101. Basis, polkat. 3</i> Denne er blitt en av mine personlige favoritter. Ren og delikat, behagelige bobler. Smaker av fest, bare til halve prisen. Clotilde Davenne gikk i lære hos chablis-mesteren Brocard. Nå står hun fjellstøtt på egne ben.
<b>Davenne Chablis, Frankrike. 5 poeng. Pris: 175 kr.</b><i> Varenr. 4409601. Basis, polkat. 6</i> Jeg blir så glad når viner jeg smaker, koster mindre enn jeg trodde. En chablis det er umulig ikke å like. Hvitvin med lang, behagelig ettersmak og smak av fersken og sitron. Litt fyldig munnfølelse og noe tørrhet i kinnene. Nå kan sommeren bare komme.
<b>Occhipinti SP 68 Nero d’Avola e Frappato, Italia. 6 poeng. Pris: 179,90 kr.</b><i> Varenr. 5873201. Basis, polkat. 6</i> Arianna Occhipinti er vinens Jeanne d’Arc. Ble nesten kastet ut av studiet for sine kritiske spørsmål. Fikk knapt kjøpe vinmarker i mannsbastionen Sicilia. Men nå er hun superkjendis og autoritet. Her kan du nesten lukte vulkanjorden. Nyt smaken av mørk lakris gjennom hele munnen.
<b>Eraldo Revelli Dogliano Otto Filari, Italia. 6 poeng. Pris: 189,70.</b><i> Varenr. 2238401. Bestillingsutvalg.</i> Piemonte-elskere! En ny generasjon kvinnelige vinmakere står klare til å overta etter fedrene. I den bitte lille byen Dogliani har Claudia Revelli laget denne perlen av en rødvin. Bløt, perfekt pizza- og pastavin med slank kropp, mye smak og middels snerp.