Man kan lett få inntrykk av at det er dyrt med tur. Ta en runde i en gjennomsnittlig sportsbutikk og se hva du får for en tusenlapp, og det kan hende at du kommer ut igjen med ett par votter, to par sokker og en frysetørket middagspose. Ikke akkurat helt klar for eventyret.

For skal du følge reklamen, testene og menneskene i turartiklene, så trenger du så mye mer enn det. Skalljakke, skallbukse, sekk med spesialtilpasset bæresystem, sovepose og liggeunderlag som føles som sengen hjemme, men veier mindre enn en pute. Vindtett, vanntett, pustende, superlett og med innebygget GPS.

Men et eller annet sted i slingringsmonnet mellom ikke å ha turutstyr i det hele tatt og å kjøpe jakke til 5000 kroner, ligger en god, gammel teori. Om at det enkle, ofte er — om ikke det beste, så i hvert fall helt velfungerende.

Det er den teorien vi tester nå.

I formiddag gikk begge ut av døren hjemme uten en eneste tur-dings. Kun iført hverdagsklær og med 500 kroner i lommen. For dem skulle vi skaffe alt vi trengte for et par dagers opphold under åpen himmel.

Trykk på +-ikonet på bildet og sjekk hva vi betalte da vi kjøpte turutstyr på et loppemarked:

Dette fikk vi da vi kjøpte nytt i butikk :

— Jeg går for butikkene, sa Mikkel. Han mente mindre kjente sportsforretninger av typen Biltema, Clas Ohlson og Europris.

— Jeg satser på loppemarked, sa jeg og satte kursen mot en korps-okkupert skole øst i byen.

Noen timer senere møttes vi i skogkanten.

— Du har fremdeles på byklærne? påpekte jeg.

— Hadde ikke råd til annet. Men hverdagsklær er klær, det og, svarte Mikkel.

Selv hadde jeg bekledning nok til å krysse Hardangervidda midtvinters, men Mikkel kommenterte det ikke, bare skottet litt, lurte på hva støvlene hadde kostet, sånne ting.

- 30 kroner.

- Jøss ... Hva skal du sove i?

- Kjøpte et tremannstelt til 40 kroner.

— Jøss.

Så lar vi, som villmarksforfatterne ville ha skrevet det, skogen oppsluke oss. Går langt, lenger og så enda litt. Til vi finner en lysning og reiser ly for natten. Mikkels tak over hodet er en presenning til 34,90. Du ser sjelden annonser i friluftsmagasinene for presenninger til 34,90. Men her fungerer den ypperlig. Solid, vanntett og stor nok til å dekke en mann i jeans og sixpence og sovepose fra Clas Ohlson.

Det er mulig å våkne i skogen og fremdeles se ut som du skal rett på teater. Presenningen klarte seg til tross for en del vind og regn. Soveposen holdt såvidt gjennom vårnatten.

Da mørket kommer, blafrer lyset fra flammer mellom stammene. Dels fra et bål under en loppegryte til 20 kroner. Dels fra et spritkjøkken, selvlaget av to brusbokser. En lett bris rugger tretoppene. Nede ved bålet er verden lun og stille.

— Funker, det her, sier jeg.

— Ja. Sånn her kunne vi ha levd lenge, sier Mikkel.

Et av markedets letteste kokesett er også veldig billig. Av to brusbokser lager du en spritbrenner og en kjele. Det brenner sånn passe stødig.
afp000872083.jpg
Bål er gratis. Det er et røverkjøp.