– Det kan ikke gå så dårlig med Volkswagen, for det er ennå ingen som deler ut gratis biler der inne, sier Ferdi Schmiedel.
Han er på vei til Berlin med kanalbåt og har stoppet i Wolfsburg for å besøke Volkswagens turistattraksjon "Autostadt". Her får de besøkende detaljert informasjon om bilenes unike design, teknologi og kjøreegenskaper. Hvordan Volkswagen gikk frem da de la inn jukseprogrammer i elleve millioner biler, er foreløpig ikke viet noe plass.
– Byen har nok en tøff tid foran seg, men jeg tror de kommer tilbake, sier Kornelia Krieger fra en campingstol på soldekket.
"Katharina Elisabeth" ligger fortøyd rett foran den enorme Volkswagen-fabrikken, som med sine fire karakteristiske piper kan sees fra store deler av byen.Wolfsburg sies å være et europeisk Detroit, men sammenligningen har passet dårligere og dårligere. For mens det meste er gått nedenunder og hjem for den amerikanske bilbyen, har Wolfsburg opplevd økende rikdom og tilflytning. Inntil nå.
Denne saken oppdateres med det siste av aktuelle spørsmål og svar:
Alt var åker
– Uten Volkswagen finnes det ingen Wolfsburg. Før var det bare åkre her. Alt dere ser rundt dere, er kommet på grunn av Volkswagen, sier Rainer Rutzen (53).
Aftenposten møter ham rett utenfor Volkswagen-fabrikken der han spiser lunsj med venninnen Bernadetta Pilarska (30). Rutzen har jobbet for selskapet i 29 år.
– Det har alltid vært kriser, men dette er den største noensinne. Mange frykter for jobbene sine, og det er spesielt ille for dem som jobber med dieselmotorene, sier Rutzen.
Wolfsburg ble grunnlagt av Adolf Hitler og nazistene i 1938 som et sted der arbeiderne på den nybygde Volkswagen-fabrikken skulle bo. Fortsatt er bindingene mellom byen og selskapet svært tette. Over halvparten av Wolfsburgs 125.000 innbyggerne jobber i Volkswagen, og alle vi møter, har en eller annen kobling til konsernet.
De fleste er skuffet over det som har skjedd, men tar samtidig hjørnestensbedriften i forsvar. Noen plasserer skylden hos EU, som ikke har hatt gode nok regler for utslippstesting. Andre mener det er underleverandørene som har gjort en dårlig jobb, mens de mer konspiratoriske peker på amerikanerne.
– Avsløringen kommer bare dager før Volkswagen Passat skal lanseres i USA. Jeg tror ikke det er tilfeldig. Amerikanerne ønsker å ramme tyske biler, selv om triksing med utslipp er noe alle driver med, sier en dame på 28 år.
Hun jobber med å utvikle prototyper for Volkswagen og vil være anonym fordi hun egentlig ikke har lov til å snakke med pressen.
– Pinlig for byen
Som de fleste andre avviser Rutzen at det er noe galt med Volkswagen som selskap. Han sier han er skuffet over "de fem til ti personene som står bak jukset".
– Kundene er blitt ført bak lyset, og det er ille, sier han.
– Avsløringen er pinlig for hele byen. Da jeg var hjemme i Polen, var Volkswagen og Wolfsburg på nyhetene hele tiden, sier venninnen Pilarska.
Sammen med velstandsveksten har også boligprisene skutt i været. Pilarska klager over at lønnen fra sykehusjobben knapt rekker til å dekke den månedlige leien. Mange velger å pendle fra nabobyene eller fra andre steder i landet.
– Folk her er ekstremt stolte av Volkswagen. Å si noe stygt om selskapet er som å si at Gud er djevelen, sier Tobias, en IT-konsulent i slutten av 20-årene som pendler til byen hver uke. Han vil ikke si etternavnet sitt fordi selskapet hans har Volkswagen som hovedkunde.
– Går du ut på gaten en kveld og slenger dritt om Volkswagen, kommer du til å få juling, sier han.
Fest med folkevogn
Innbyggerne i Wolfsburg har da også all grunn til å være stolte over resultatene hjørnestensbedriften har levert. Byen er blitt utropt til Tysklands rikeste, basert på beregninger av verdiskaping pr. innbygger. Ledigheten har vært lav og skatteinntektene til den lokale kommunekassen store. På toppen av det hele har fotballklubben, med Volkswagen tungt inne som hovedsponsor, hevdet seg svært godt de siste årene.
Men nå kan det altså være slutt på festen. Miljømyndighetene i USA har varslet en bot på opptil 150 milliarder kroner for jukset, og søksmålene strømmer inn fra hele verden. Da blir det ikke mye overskudd igjen å betale skatt av. Wolfsburgs borgermester innførte denne uken ansettelsesstopp. Vedtaket om neste års budsjett er utsatt.
– Vi antar at skatteinntektene fra Volkswagen omtrent vil halvere seg hvis dette går bra. Håpet er at krisen går over i løpet av to år, men den kan bli lengre, kanskje varer den i fem år, sier Sieghard Wilhelm (67), leder for partiet De grønne i bystyret.
Han jobbet selv for Volkswagen Bank til han ble pensjonist for fire år siden.
– Det hjelper ingenting å være skuffet, men selvfølgelig er jeg det. Jeg hadde aldri forventet at de skulle gjøre noe så frekt, sier Wilhelm.
Tyskland i trøbbel?
Avsløringene kom også overraskende på investorene, og aksjen har stupt. På bare 15 dager har verdien av selskapet rast fra 91 til 52 milliarder dollar.
Wilhelm sier hele regionens fremtid avhenger av hvordan Volkswagen håndterer krisen de nå står midt oppe i.
– Hvis det går dårlig med Volkswagen, faller hele korthuset sammen, ikke bare i Wolfsburg, men også i områdene rundt, sier han.
Mens stadig nye sider av skandalen rulles opp, øker frykten for at ikke det bare er Wolfsburg som kan få svi. Halvparten av tyskerne mener avsløringen rammer hele det tyske næringslivet, viser en undersøkelse foretatt på vegne av nyhetsmagasinet Stern.
Det at Volkswagen er blitt fristet til å ta denne vrien tyder på at noe er alvorlig galt
Også flere tyske næringslivstopper og politikere er redd jukset vil ramme bredt.
– I USA er det viktigste at en som bryter loven, gjør opp for seg. Men i mange europeiske land vil skadefryden være stor og skadelig for Tysklands gode rykte, sier administrerende direktør Marijn Dekkers i det store kjemikonsernet Bayer til næringslivsavisen Wirtschaftswoche.
Utslippsjukset kan bli advokatmat:
Konkurransen tok Nokia og Saab
Økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo tror Volkswagen-avsløringen kan være et tegn på at en gullepoke i tysk bilindustri er på hell.
– Det at Volkswagen er blitt fristet til å ta denne vrien tyder på at noe er alvorlig galt med industriens evne til å være konkurransedyktig. De hadde ikke gode nok produkter til å spille med åpne kort og være ærlige, sier Mehlum.
Han omtaler konkurransen i bilindustrien som knalltøff.
– Bilprodusentene opererer med små marginer, og det å være markedsledende, slik Volkswagen har vært, betyr veldig mye. Det har vært svært imponerende hvor godt de har klart seg i konkurransen med lavkostland. De har markert seg som ekstremt effektive og grønne, men nå slår dette omdømmet sprekker. De var kanskje ikke så mye bedre enn de andre likevel, sier professoren.
Han understreker at Volkswagen har et sterkt merkenavn som de fortsatt kan leve videre på, men at historien har vist at ting fort kan snu i en globalisert verden.
– Finland hadde Nokia, Sverige hadde Saab. Dette var merkenavn som var mye verd og så ut til å klare seg godt i høykostland, helt til det plutselig var over og ut. Konkurransen tok dem.
– Ikke så unik som vi har trodd
Dersom den tyske bilindustrien får trøbbel, rammer det også tysk økonomi. Volkswagen-gruppen står alene – direkte og indirekte – for 1,5 prosent av arbeidsplassene i Tyskland, anslår ING-økonom Carsten Brzeski.
Delstatsminister Winfried Kretschmann i Baden-Württemberg sier til avisen Wirtschaftswoche at Volkswagen-saken er "en katastrofe av første rang".
– Den kan skade tilliten til varemerket «Made in Germany», som over hele verden er forbundet med kvalitet, tillit og ledende teknologi, sier han.
Mehlum ved UiO tror tyskerne kan måtte ty til kutt i lønninger for å holde opp konkurransekraften.
– Det kan vise seg at industrien i Tyskland ikke er så unik som vi har trodd. De har knapt økt lønningene i industrien på ti år, men avsløringene kan tyde på at selv nullvekst ikke er nok. Kravet om å være konkurransekraftige kan nå legge et ytterligere press på lønningene, sier han.
Tilbake i Wolfsburg mener enkelte at byen må bruke krisen til å gjøre seg mindre avhengig av bilindustrien. De grønne-politiker Sieghard Wilhelm smiler godt når Aftenposten bringer opp temaet.
– I 40 år har vi forsøkt å skaffe oss flere ben å stå på, men vi har ikke lykkes. Symbiosen er faktisk bare blitt sterkere og sterkere fordi flere underleverandører har flyttet hit. Vi er med Volkswagen-heisen når den går opp, og vi er med når den går ned igjen.
Interessert i nyheter om Europa? Følg korrespondenten på Facebook.