spenning.png

Lenge pleide vi nordmenn å le av hvor pripne amerikanere var når det kom til nakenhet på skjermen. Ble ikke den ene kringkastede millimeteren av Janet Jacksons brystvorte under Superbowl 2004 til gigantskandalen «Nipplegate», kanskje?I tråd med HBO og andres serierevolusjon har saken endret seg. I motsetning til allmennkringkasteren er ikke amerikansk kabel-TV bundet av normer og regler for bluferdighet. Søk opp vår nakenkavalkade fra Game of Thrones (ja da, den ligger et nettsøk unna på op-5.no, og er en av våre mest leste saker noensinne ...), og dere vil forstå hva vi mener.

At filmer fra våre broderfolk i Danmark og kontinentaleuropeiske land som Tyskland, Spania og Frankrike ofte har erotiske undertoner, er heller ingen overdrivelse.

Men hva med Norge?

At Kampen om tungtvannet ikke damper av erotikk, er vel forståelig, men selv moderne serier og filmer mangler kropp og kjønnsorgan. Når jeg snakker med gode nordmenn om hvorfor det er så lite sex og nakenhet på lerretet her, fnyser de og påstår at det skyldes at Norge er så likestilt. Mon det.

Jeg tror det handler mer om at nordmenn er et mye mer moralistisk folkeslag enn vi liker å tro. For i hvilket annet land (bortsett fra Saudi-Arabia) ville en skuespiller giddet å bruke årevis på å kjempe mot visningen av en helt uskyldig sexscene, som Gørild Mauseth gjorde?

Eller ta et mannlig eksempel­:

Etter seks bind og mange tusen sider har jeg ennå til gode å lese en eneste relevant og voksen beskrivelse av puling fra følelsenes og intimitetens mester Karl Ove Knausgård.

Ikke rart Fifty Shades of Grey selger spesielt godt i Norge.

You know I don’t like to wear any underwear, don’t you, Nick? Sharon Stone i Basic Instinct

TRE ANBEFALTE

Erotiske thrillere

[Klassikere]

Last Tango in Paris (1972) Eldre amerikaner møter ung, fransk dame: Et velkjent tema, men sjelden så legendarisk som i denne revolusjonerende filmen.

Basic Instinct (1992) Alle husker Sharon Stones kryssede legger, men regissør Paul Verhoeven er kjent for bruk av erotikk i filmene sine.

Og mora di også (2001) Strålende erotisk roadmovie fra Mexico. Vi er store fans av både skuespillerkobbelet her og regissør Alfonso Cuarón (Children of Men og Gravity).

SERIE

Fifty Shades of Darkness

[I Belfast]

BBC-serien The Fall har lenge vært en av redaksjonens krimfavoritter. Sesong 2 ble avsluttet like før jul (finnes på Netflix), og hva passer vel bedre enn å bringe den frem igjen i disse Fifty Shades-tider?

Vi røper nemlig ingen hemmelighet når vi sier at selveste Mr. Grey himself (Jamie Dornan — populær mann blant damer vi kjenner!) spiller seriemorder. I motsetning til andre serier får vi vite det fra starten. Spenningen er hvorvidt han klarer å drepe flere mørkhårede kvinner. Og ikke minst om superintendent Stella Gibson (X-Files-dronningen Gillian Anderson) klarer å fakke ham.

Det som løfter The Fall over det meste annet i sjangeren, er den erotiske undertonen i Dornan og Andersons rolleprestasjoner. Dette er Fifty Shades for dem som ikke tør vise seg i kinosalen.