(Les ukens vinanbefalinger nederst i saken)

Bildene fra Syria konfronterer meg med det jeg burde ha visst.

De er oss.

Det kunne like gjerne vært meg som flyktet med et barn på armen. Hvorfor var det så vanskelig å forstå før? Fordi jeg ikke kjenner landet. Kulturen. Smakene. Hverdagen deres. Fordi det er dypt menneskelig å velge det kjente fremfor det ukjente.

Slik sementeres min egen virkelighetsoppfatning. Det jeg kjenner, blir oppslukende. Tankene mine om verden utenfor blir aldri utfordret.

Den amerikanske poeten Robert Frost skriver i sitt berømte dikt «The Road Not Taken» fra 1916:

Two roads diverged in a wood, and

I -

I took the one less traveled by,

And that has made all the difference.

Skummelt

Denne uken skal vi gjøre akkurat det. Prøve å velge den veien vi ikke har gått før. Det er ikke alltid så enkelt. Noen av dere stritter av motstand bare vi beveger oss utenfor Frankrike. Andre er redd for bomkjøp. Noen skal kanskje invitere folk på middag eller feire noe spesielt i helgen, og trenger forutsigbarhet i vinvalget sitt.

Tenk om det blir feil?

Tenk om det blir fantastisk?

Grekerne har ligget langt fremme i nyhetsbildet nå. Det som derimot går nærmest upåaktet hen, er at de samtidig forsyner det norske markedet med noen strålende viner av stadig stigende kvalitet.

Først var de bestillingsvarer. Nå har Vinmonopolet bestemt seg for å satse og sørget for at flere finnes i hyllen på et pol der du bor. I Sør-Afrika foregår en aldri så liten revolusjon. Ambisiøse og lekne vinmakere jakter på regionen Swartlands sanne identitet. Kan man kapsle inn smaken av Cape Town på flaske? Kan du smake den brennende solen og de kalde brisene? Det vet du jo ikke før du har smakt, gjør du vel? Og hvis du insisterer på å klamre deg til vinene du kjenner fra før, så blir det garantert ingen overraskelser.

To veier

Og veien til Italia-hyllen kjenner du så altfor godt allerede.

I Libanon tryller Chateau Musar frem viner fra Bekaadalen som gir meg gåsehud. Georgia dukket opp på pensum til en eksamen. Visste du at de laget druene til nesten all musserende vin som ble laget i Sovjet? Russerne elsker bob­ler, men tankene dine går umiddelbart til Champagne, gjør de ikke? Spania er så mye mer enn Rioja.

Og selv om jeg elsker den trygge, velkjente duften av mørke bær, vanilje og lær som stiger opp av glasset, velger jeg samtidig bort nyvinningene landet fremskaffer.

En av disse dagene inviterer jeg på middag. Noen som ønsker å lære norsk, spiser sammen med noen som snakker norsk. Jeg kjenner forventning samtidig med motstand. Klarer vi å snakke sammen? Er de for annerledes? Tenk om det blir feil? Tenk om det blir fantastisk.

Hjemmelekse

Finn en ny smak. Ny vin. Ny vei å gå hjem fra jobben .

Prøverommet — mine vinanbefalinger

Pheasant’s Tears Mtsvane, Georgia. Pris: 255 kr. Karakter: 4. Varenr. 1746901. Bestillingsutvalg. Bondens tårer. Vinnavnet minner om at det slett ikke er lett å lage vin. Disse har heller ikke gjort det enkelt for seg selv. Hvitvin fra Georgia. Laget­ på leirkar med lang kontakt mellom most og drue­skall. Utradisjonell vin som smaker som en røff rosévin. Tåler mye chili, bakte grønnsaker og kraftig kjøtt, som svineskank.
Musar Jeune, Libanon. Pris: 175 kr. Karakter: 6. Varenr. 5892201. Bestilling, inne på 44 pol. En perle fra Libanon. Her får du mye vin for pengene. Rødvin med en myk, tett kjerne av mørke bær. Så har du noe tørrhet fra eikefat og en behagelig snerp i avslutningen. Så god. Så digg. Til helgens kjøttretter.
Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006, Ungarn. Pris: 275 kr. Karakter: 6. Varenr. 885402. Basis, polkat. 2. Ungarn! Mens kulden overtar utendørs, kan du kose deg inne med denne. En søt og tung, ravfarget dessertvin. Håpløst umoderne. Få vet at dette er små slurker av himmel. Appelsinskall og aprikoser. Lang ettersmak som vokser og lever. Til nøttekake, multer eller fem minutters stillhet foran peisen.
A.A. Badenhorst Red Blend, Sør-Afrika. Pris: 249,90 kr. Karakter: 6. Varenr. 1695801. Basis, polkat. 6. Sør-Afrika! Kjennes verden røff? Denne vinen er myk som fløyel. Smaker av fullmodne, søte kirsebær og mørk sjokolade. Så nydelig. Får lyst til å finne frem kosebukse og konfekt og bare hengi meg til hedonistisk nytelse. Verd hver krone.
Naoussa Kokkinos, Hellas. Pris: 167,90 kr. Karakter 5. Varenr. 2832101. Basis, polkat. 5. Synes du navnet er vanskelig å uttale? Da kan du prøve deg på druen: Xynomavro! Gresk rødvin som dufter av vanilje, lær og plommer. Kan du kjenne smaken av teblader i avslutningen? Et spennende rødvinsvalg til helgen.
Carres Membrillera Bobal, Spania. Pris: 149,90 kr. Karakter: 5. Varenr. 2855701. Basis, polkat. 6. Du kommer til å huske druenavnet Bobal fordi det ligner på ordet bobil. Lenge hadde de omtrent samme lave status. Nå vil noen rebeller gjenreise druens ære. Dette er et særdeles vellykket forsøk. Rund, mild og saftig i munnen, så - boom, kommer kraften i svelget. Til and og kraftig kjøtt.