Kjøkkenveien er en fast spalte i A-magasinet

Miriam Andrea Jøms er med i bloggfellesskapet «Grønne jenter», veganer og daglig leder på restauranten «Funky fresh foods»

Lite og intimt

Jeg synes det er kjedelig å lage og spise mat alene, så siden jeg jobber på restaurant, er det ofte bare frokost jeg spiser her hjemme på det lille, rare kjøkkenet mitt. Men jeg elsker å ha gjester. Da flytter jeg litt på ting og tang. Vi har vært 12 stykker her. Når vi har møte i «Grønne jenter», lager jeg en stor gryterett eller suppe. Vegansk, selvfølgelig. Jeg lager mat på den lille svarte hybelkomfyren, så det er litt begrenset hvor avansert det blir. Men drømmen er å avansere til et kjøkken hvor jeg kan kokkelere skikkelig

Norge på steinalderstadiet

Her på innsiden av hånden har jeg tatovert inn «veganer». Jeg er mye ute og reiser, og da oppsøker jeg alltid veganske restauranter. Norge har lenge vært et u-land når det kommer til vegansk og vegetarisk mat av høy kvalitet. Men nå begynner kjøkkensjefer og kokker å eksperimentere med grønne råvarer. På NOMA i København har de perioder med vegansk meny. Og da snakker vi gourmetmat.

Gjenbruk og kildesortering

Jeg er bevisst på å kjøpe minst mulig nytt. Gulvteppene er fra loppemarked, det samme er mye av kjøkkenutstyret. De turkise fatene og bollene er selvlagde. Og så kildesorterer jeg. De litt stygge plastbeholderne skjuler jeg bak et forheng som mamma har sydd. På soverommet har jeg forresten tre kule retrosykler som jeg fant i en container.

Veganer-skepsis

Folk blir ofte provosert når jeg sier at jeg er veganer. Mange føler seg nok angrepet på en måte og begynner å argumentere. Det er slitsomt. De må spise hva de vil for meg, men jeg har tatt et valg.

Grønn bølge

Stadig flere ønsker å spise mindre kjøtt, selv om de ikke er hardcore vegetarianere eller veganer. Jeg merker det i mediene, i restaurantbransjen og fra ulike rapporter og forskningsprosjekter. I mange år så folk på meg som en slags alien. Nå er mitt lille soloprosjekt blitt noe flere er interessert i.

Mitt verste matminne

Jeg er veldig glad i curryer. Det er gjerne det jeg byr på når jeg har gjester. Men mine verste matminner må være de gangene jeg har vært ute og reist og er blitt invitert hjem til noen der jeg har fått servert couscous med masse lammegreier på toppen. Det kan lett virke uhøflig å ikke spise det, og så må jeg prøve å forklare. Det er ikke lett.