• Kjøkkenveien er en fast spalte i A-magasinet Amund Polden Amundsen (33) er medeier og kurs— og bookingansvarlig i firmaet smakselv.no

— Etter 13 år i utelivsbransjen, der jeg jobbet med øl hver eneste dag, fant jeg ut at jeg ville formalisere kunnskapen min. I 2011 ble jeg Norges første ølkelner. Nå driver jeg ølsommelierskole i samarbeid med Beverage Academy og arrangerer bryggerkurs og ølsmakinger. Jeg har alltid vært opptatt av at det jeg spiser og drikker skal smake godt. Kall meg gjerne en smaksjunkie. Øl er bare symptomet. Det er avhengigheten av smaksopplevelser som er sykdommen.

Brygger selv i sykkelboden

— Å skape disse smakene selv, er veldig forlokkende for meg, og jeg brygger mye øl på jobb. Privat bor jeg i en leilighet i Parkveien med begrenset plass, men sykkelboden til en kompis som bor i firemannsbolig på Abildsø, er gjort om til bryggeri. Sammenlignet med vinproduksjon, er det enkelt å brygge øl selv. Vet du hva du gjør, kan du få fantastiske resultater. Jeg er opptatt av gjær og bakterier, den delen av prosessen. I surøl, som har en syrlig smak, er melkesyrebakterier med på å lage ølet. Da kan du leke deg med ulike kulturer, temperaturer og sukkertettheten i vørteren.

Råvarer bør være hele

— Jeg er glad i hele kjøttstykker som trenger lang varmebehandling. Kjøkkenet sto sånn da vi kjøpte leiligheten, og det har ovn med integrert steketermometer. En svinenakke kan jeg steke i syv-åtte timer. Hvis jeg ikke bruker grillen, da. Av grønnsaker velger jeg heller en det er sesong for akkurat nå, enn fire-fem som er utenfor sesongen. Jeg kan godt bygge en hel middag rundt et nykålhode. Sesongens varer smaker best. Der er jeg nok preget av årelang omgang med kokker.

_O9A9589copycopy-VCcYYdu18b.jpg

Nordmenn må lære å smake på nye ting

- Nordmenn kan bli bedre på å eksperimentere med smaker. Det er hjernen som tolker all informasjon, og hvordan den oppfatter smaker, forandrer seg hele tiden. Derfor er det viktig å gi nye retter og ingredienser flere sjanser. Jo mer du smaker på, jo mer liker du. Og desto rikere blir livet ditt.

Dropp barnepølsene

— Å lage egen mat til ungene synes jeg er helt feil. Jeg har to små barn. Når de blir større, har jeg lyst til å utfordre dem litt. Gi dem den maten vi spiser og noen kraftige smaker. Det tror jeg vil berike livene deres.