Hva er drømmeturen i 2016? Vi ropte i skogen og fikk svar fra åtte friluftsentusiaster om planene og målene deres før det nye året starter.

Erna Solberg, statsminister

Erna Solberg liker både små og store turer.
CORNELIUS POPPE, SCANPIX/NTB

— Drømmeturen i 2016?- Jeg går mange småturer både i Oslo og Hordaland. Det fine med landet vårt er at de flotte turene sjelden er langt unna. Til og med i Oslo kan man gå langs elvene og være i fine naturomgivelser.

Leste du portrettintervjuet med Erna Solberg forrige lørdag? Her er det:

— Hva husker du best fra Friluftslivets år?

— Friluftslivets år har vist bredden av friluftslivet og gitt hele folket eierskap til naturen. Jeg var med på åpningen av året i Hordaland, en frisk seanse på toppen av Fløyen i Bergen. Mye vind og regn, men mange tok turen. Det jeg selv husker best, er julekortene. Vi ville bidra til Friluftslivets år med en turfotokonkurranse der vinnerbildet ble motiv på statsministerens julekort. Det kom inn mange bilder, og vinnerbildet fra Troms ble sendt ut i hundrevis, til både regjeringssjefer i andre land, til kolleger og kjente.

- Ditt viktigste argument for å være ute?

— Ingenting får vekk bekymringer og tretthet som en tur ut. Alene eller sammen med noen. Med musikk på ørene og raskt tempo har du løst noen problemer til du kommer hjem igjen. Det gir bedre mental helse samtidig som man opplever de små tingene, som regndråpene, trærne, noen barn som leker.

Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening

- Friluftsliv gjør godt for både psykisk og fysisk helse, sier DNT-sjefen Nils Øveraas.
Kirsten Offerdal

— Drømmeturen din i 2016?- Jeg mangler noen topper i Romsdalen. Derfor står det på planen å bestige Juratind og Store Trolltind. Dette er et godt eksempel på en liste over turmål det er fristende å fullføre.

Her er Nils Øveraas i lederintervjuet:

— Hva har du gjort i Friluftslivets år?

— DNT har hatt mer enn 10.000 arrangementer i løpet av året. Jeg har hatt fine turer i alle landets fylker. Året startet med overnatting ute sammen med kulturministeren og ordføreren i Bærum. Det ble en flott start, med 212 ordførere ute under åpen himmel samme natt landet rundt. Vi har også arrangert 97 friluftsskoler for barn fra åtte til tolv år. Det er alltid stort å se gleden barn og unge viser ved å bruke naturen til læring. Det er i det hele tatt flott å se den økende interessen for friluftsliv. Vi setter stor pris på økt bruk av hyttene våre og stiene vi merker. Aller mest imponerende er alle de frivillige som stiller opp og tilrettelegger for at andre skal kunne nyte norsk natur på en god måte.

- Ditt beste dørstokkmil-tips?

— Begynn å samle turmål! Landet rundt er det opplegg for å samle, enten det er ved å skrive navnet sitt i turbøker, bruke klippekort eller elektroniske applikasjoner. Det er fascinerende å se hvordan slike enkle opplegg kan engasjere så mange. En enkel premie eller et diplom for å fullføre er alt som skal til for å inspirere folk til å dra mer ut.

- Hva er ditt viktigste argument for å bruke tid ute?

— Friluftsliv gjør godt for både psykisk og fysisk helse. Dersom man er sliten eller har problemer av ulik art, har man det alltid bedre etter en tur.

Stein P. Aasheim, eventyrer

Stein P. Aasheim (t.h.) og skikongen Vegard Ulvang har vært på noen turer sammen.
KRISTER SØRBØ

— Drømmeturen i 2016?- Det ser ut som om det kan bli noen spennende utflukter i fjernere himmelstrøk. Men de turene jeg drømmer om, og nå er jeg dønn ærlig, de går hjemme i Romsdalsfjellene.

Se Aasheims egne bilder fra Romsdalshorn:

— Hva har du gjort i Friluftslivets år?

— Friluftsliv er liksom noe man bedriver på siden av det egentlige livet. Forskningsrapporter og statlige utredninger må rettferdiggjøre tidsbruken med «overføringsverdien» til den delen av livet som «teller». Det er lenge siden jeg forsto at livet i fjellene, på tundraen, bak hundespannet, foran pulken, innbundet i et klatretau eller bærende på en fiskestang er det livet som teller. Jeg blåser i om det har noen overføringsverdi. Jeg har da heller ikke gjort noe annet i Friluftslivets år enn i et hvilket som helst annet år.

- Ditt beste dørstokkmil-tips?

— Jeg har aldri oppfattet dørstokken som en barrière. Mer som en utskytningsrampe.

- Hva er ditt viktigste argument for å bruke tid ute?

— Det var et rart spørsmål. Det er der ute livet foregår. Jeg synes det er mye vanskeligere å finne gode argumenter for å være inne.

Audun Rikardsen, naturfotograf

- Lag egne lokale og lystbetonte prosjekter som gjør det lettere å dra ut, sier naturfotografen Audun Rikardsen.
Audun Rikardsen

— Drømmeturen din i 2016?- Har ingen konkret drømmetur, men kan tenke meg å tilbringe enda mer tid hjemme i vakre Steigen, utforske nye steder og plasser hvor jeg brukte tid i barndommen.

Les den fascinerende historien om Rikardsen:

— Hva har du gjort i Friluftslivets år?

— For meg går mange av turene med kameraet i sekken. I år har jeg vært mest hjemme i Tromsø-området og Steigen og stortrives med å tilbringe tid i vakker og barsk nordnorsk kystnatur. Det er blitt mye båtturer og landhugg på øyer. Min største opplevelse var å tilbringe en midnattssolnatt på toppen av et fuglefjell, bare meg, kameraet og mange tusen sjøfugler. Fuglene ble trygge på meg og «romantiserte» uforstyrret på bare en meters hold.

- Ditt beste dørstokkmil-tips?

— Sliter selv med dørstokken i perioder. For meg dreier det seg om å lage prosjekter i nærområdet, ofte da relatert til foto. Mitt beste tips må være å lage sine egne lokale og lystbetonte prosjekter som gjør det lettere å dra ut. Lag gjerne et prosjekt som går over tid, som gjør at man jevnlig må ut alene eller sammen med andre, men uten at det blir noe stort press.

- Hva er ditt viktigste argument for å bruke tid ute?

— Naturopplevelse! Det er medisin for sjelen. Man angrer så godt som aldri på at man passerte dørstokken, uansett vær eller hvilken form man var i. Men man angrer veldig ofte på det motsatte.

Cecilie Skog, fjellklatrer og ekspedisjonsfarer

Cecilie Skog-G-Tittel-0000691590(2).jpg
ARNFINN MAUREN

— Drømmeturen i 2016? - Familieutflukter. Jeg håper å ha én dag i uken hvor familien er på tur. En friluftsdag. Det trenger ikke være en fast dag eller en helg, det kan godt være spontant. Det viktigste er å komme ut. Skru av alt det andre. Telefon, mail, stress. Bare være sammen og til stede.

- Hva har du gjort i Friluftslivets år?

— Vi har vært mye på tur, hatt jenta vår, Vilja, i bæremeis og pulk, trillet på skogsveier i vogn. Det er blitt mye lokalt friluftsliv. Og så har vi seilt og klatret litt.

- Ditt beste dørstokkmil-tips?

— Først må problemet adresseres. Er det tungt å komme ut? Har man lite tid? Om det er tungt: Kjøp en dårligere sofa! Skru av TV-en! Gjør det kjedelig å være hjemme! Et annet triks er avtale med folk, da må du ut. Og så må du huske de gode øyeblikkene, hent dem frem - da blir de motivasjon i seg selv.

- Ditt viktigste argument for å være ute?

— Å være ute handler både om fysisk og psykisk helse. Om aktivitet og tanketid, ro. Det handler om å være et annet sted enn der det er støy og du blir forstyrret hele tiden. Jeg er ute i hvert fall annenhver dag og merker at Vilja liker å være her, her har hun oppmerksomheten min i mye større grad. Jeg merker det godt når det er lenge siden jeg har vært ute. Da blir jeg rastløs og irritert - amper, rett og slett.

Abid Raja, ambassadør for Friluftslivets år og stortingsrepresentant

Abid Raja savner snøen like mye som andre skiglade gjør.
Marius Nergård Pettersen

— Drømmeturen din i 2016?- Har ingen store drømmemål, for setter jeg meg et mål, må jeg nesten fullføre det. 2016 blir et år uten stort press på meg selv. Jeg har hatt et ønske om Kilimanjaro, men det må nok vente. Mulig ungene lar seg overbevise om Galdhøpiggen. Litt kjedelig tur, men verd å krysse av.

Leste du portrettet med Raja? Her er det:

— Hva har du gjort i Friluftslivets år?

— I nærmiljøet på Ekeberg har jeg hatt mange fine opplevelser. Av større prosjekter har jeg gått Birkebeineren på ski, og i sommer syklet fra Lindesnes til Nordkapp. Det siste beviste for meg nok en gang at landet vårt er ekstremt vakkert. Med familien har jeg fisket i Lofoten, vært på Preikestolen og teltet i Marka. Jeg føler året har vært berikende for både meg og barna. Å få uer gjorde inntrykk på dem. Å krype frem til enden av Preikestolen gjorde dem også meget energiske.

- Ditt beste dørstokkmil-tips?

— Mitt tips er å sette seg mål som er mulige å nå og se etter turmuligheter i nærmiljøet. Det er en bra start å få de daglige og ukentlige opplevelsene, bygge på erfaringene og så sette seg mål om mer spektakulære turer, som å gå Aurlandsdalen eller Besseggen.

- Hva er ditt viktigste argument for å bruke tid ute?

— Den følelsen en god sjokoladebit gir, den lille varmen inni deg, kosefølelsen. Jeg får den samme følelsen ved å være ute i naturen. Jeg trener mye i Marka, løper i Østmarka, sykler i Nordmarka, går på ski i Vestmarka - men treningsbiten er sekundær. Det er den digge følelsen jeg søker etter. Antidepressiver på grønn resept. Helt gratis og så lett tilgjengelig.

Tonje Helene Blomseth, eventyrer og ambassadør for Friluftslivets år

- Yihaaa, sier Tonje Helene Blomseth om turen hun skal på.
Sunniva Tørrisen

— Drømmeturen din i 2016?

— Drømmeturen blir realitet: Alaska på tvers på ski og med hundespann. Yihaaaa!

- Hva har du gjort i Friluftslivets år?

— Jeg har vært mye på tur. I hele september guidet jeg for Statskog og tok med litt uerfarne turfolk på femdagers-turer rundt i Norge. Det var gøy å få vise andre hva friluftsliv egentlig er, og hva det gjør med en å være ute. Ellers har jeg fartet litt i Alaska og mye på Finnmarksvidda. Finnmark er tingen for villmarkssjeler.

Hvilken bok forandret Tonje Blomsetsh liv? Se her:

— Ditt beste dørstokkmil-tips?

— Prioriter! Det handler om å ville nok til at du velger å prioritere bort noe annet. Kanskje planlegge en helgetur og pakke klart torsdag kveld slik at man kan dra direkte etter jobb eller skole på fredag. Da er ikke dørstokkmila så høy og sofaen ikke fullt så fristende.

- Hva er ditt viktigste argument for å bruke tid ute?

— Ute har man en tendens til å glemme alt «der hjemme». Man lever mye mer her og nå og kan konsentrere seg om de viktige og nære tingene, som å være mett og varm.

Kari Sangro Olestad, Friluftslivets år-ambassadør, tidligere deltager i TV-programmet "Ingen grenser"

- Begynn i det små! Sett deg delmål! Etter som motivasjonen og lysten øker, kan man utvide horisonten, sier Kari Sangro Olestad.
PRIVAT

— Drømmeturen i 2016?

— Det må være å ta sekken på ryggen og gå en lengre tur på snaufjellet med tre-fire overnattinger i telt. Eller å bestige en ny fjelltopp, som for eksempel Galdhøpiggen.

- Hva har du gjort i Friluftslivets år?

— Året har inneholdt mange nye opplevelser og fine turer. Blant annet åpningen av Friluftslivets år i Tøyenparken, skiturer, flere overnattinger ute i telt, dagsturer i skog og fjell samt litt kajakkpadling. Jeg har også holdt foredrag og motivert andre til å komme seg ut og oppdage vår flotte natur.

- Ditt beste dørstokkmil-tips?

— Begynn i det små! Sett deg delmål! Etter som motivasjonen og lysten øker, kan man utvide horisonten.

- Hva er ditt viktigste argument for å bruke tid ute?

— De viktigste argumentene er frisk luft, mosjon og naturopplevelser. Friluft er også med på å lette «gruffet» i hodet.

Trenger du mer inspirasjon for å få føttene over dørstokken? Her er et utvalg artikler: