spenning.png

I mars har TV-serien Hap and Leonard première på TV 2 Sumo og C More, og de første klippene bærer bud om en lettbent, noir-inspirert krim­— komedie fra Texas. Det ser meget lovende ut, og Hap Collins og Leonard Pine har definitivt potensial til å bli årets favoritter på skjermen.Da er det også på tide å dykke ned i forfatter Joe R. Lansdales skrudde, morsomme og krim­i­nelle Texas-univers, som serien baseres på. Hap Collins, en hvit, litt naiv og ganske kåt rose- plukker og altmuligmann fra Texas (roseplukker høres idyllisk ut - det er det ikke), er bestevenn med Leonard Pine, en homofil, rappkjeftet og dystopisk texaner som doserer mørk filosofi om det meste. Første gang vi møter dem, er på 70-tallet, da de drikker øl, jobber litt her og der og trener kampsport i låven til Leonard. Da Haps vovede ekskone Trudy dukker opp med fristende kurver og tilbud om å tjene raske penger, roter de seg borti kriminelle eks-hippier, psykotiske gangsters og skeptisk lokalpoliti. Leonard vet hvor galt det går når Hap lures inn i Trudys nett, men som trofast venn følger han med i kaoset av løfter om lettjente penger.

Vi snakker god, gammeldags noir, lagt til et fuktig 70-talls Texas. Historiene om Hap og Leonard kan minne om Elmore Leonard og hans Justified -univers, men de sender også tankene til James Lee Burkes seriøse sørstatskrim og Carl Hiaasens hysteriske Florida-historier. Plotmessig er det enkelt. Men miljøene, karakterene og ikke minst dialogene er så fargesprakende og fengende at det er som skapt for å bli filmet.


Kjente fjes

[Fra The Wire og Mad Men]

Når Hap and Leonard har première i mars, er det med en rekke kjente serieskuespillere i front. Den dystre, morsomme Leonard Pine spilles av Michael K. Williams, en favoritt fra The Wire , der han spilte leiemord­e­ren Omar Little. Williams hadde også en profilert rolle som gangs­teren Chalky White i Boardwalk Empire . Hap Collins spilles av James Purefoy, som har spilt så forskjellige roller som Marcus Antonius i Rome og seriemorderen Joe Carroll i The Following . Collins’ yppige ekskone Trudy spilles av Christina Hendricks, som fikk hele seks Emmy-nominasjoner da hun spilte Joan Holloway i Mad Men .

krimbloggen.png

Lesetips

[Hap og Leonard mellom permer]

Savage Season

Boken serien er basert på. Haps ekskone Trudy drar duoen inn i en plan om å finne et tapt ransutbytte.

The Two-Bear Mambo

Haps eks-elskerinne Florida Grange forsvinner i Ku Klux Klan-land. Hap og Leonard etterforsker når poli­tiet ikke vil.

Bad Chili

Leonard kommer hjem fra jobb i Mexico— gulfen, og Leonards elsker Raul har havnet i trøbbel.