spenning.png

W hy do they hate us? spurte president George W. Bush etter 11. september.Svaret på det er ikke enkelt, men de siste ukene har gitt oss noen indikasjoner: I Paris gikk den ene lederen mer udemokratisk enn den andre i demonstrasjon for ytringsfrihet. Kronprins Haakon og Barack Obama sørger over kong Abdullahs død, en mann hvis saudiarabiske regime straffer innbyggerne på samme måte som Den islamske stat (IS). Det finnes mange grunner til at jihadistisk salafisme-ideologi vinner terreng i den muslimske verden. Men du skal være temmelig uvitende for å tro at vestlig dobbeltmoral ikke er en av dem.

Eller la oss se på American Sniper , Clint Eastwoods nye hit (no pun intended!), som forteller historien om Chris Kyle, den dødeligste skarpskytteren i amerikansk militærhistorie, en godgutt fra Odessa i Texas som drepte irakske kvinner, barn og jihadister. Den gamle ringreven Clinter’n har selvsagt utstyrt Kyle med machomannens tause sårbarhet. I selvbiografien fremstår Kyle som mer av en psykopat: «I only wished I had killed more.»

American Sniper er historieforfalskning. Vi får inntrykk av at USA og Kyle er i Irak for å hevne Al-Qaida. Det var nok heller motsatt: Al-Qaida vokste seg store i Irak etter USAs invasjon. Ikke én gang reflekterer Kyle over at grunnen til at «the savages» hater ham, har å gjøre med at han befinner seg på fremmed jord, i en folkerettsstridig krig som skapte flere terrorister enn selv Kyle kunne ta livet av med skarpskytterriflen sin. Tidenes skarpskytter, kanskje. Men blind som Stevie Wonder politisk.

After the first kill,

the others come easy Chris «American Sniper» Kyle

Serie: Kald krig i amerikanske familier

Forrige uke begynte tredje sesong av The Americans — et særdeles veldreid og spennende spiondrama som har fått stadig flere fans siden serien kom på luften i 2013.

Hva handler The Americans om? Vi befinner oss i en amerikansk forstad under den kalde krigen på 1980-tallet. I en idyllisk gate bor det hjelpsomme ekteparet Elizabeth og Phillip Jennings sammen med sine søte barn. Problemet er bare at de egentlig er KGB-agenter med såkalt deep cover . Mens de skal oppdra barn og preike med naboene, må de holde sitt omfattende spionnettverk og dekkidentiteter i gang. Helt sannsynlig? Kanskje ikke, men sånt blir det godt TV av. For som i så mange andre amerikans­ke dramaserier er det kulturelle bakteppet bare en unnskyldning for å skildre den amerikanske kjernefamilien.

filmer.jpg

Tre kontroversielle krigs­filmer The Battle of Algiers (1966)

Tidligere anbefalt av oss, men denne filmen fra frigjøringen av Algerie er så aktuell at Pentagon for noen år siden viste den til sine ansatte.

Underground (1995)

Den gale og geniale Emir Kusturicas storverk om Balkan-krigene er kanskje tidenes krigsfilm.

The Green Berets (1968)

1968 var mer enn studentopprør — det var året da John Waynes Vietnam-film nådde kinoene. Reaksjonær og voldelig.