Jeg kom til å tenke på Ken Follett da jeg leste om Dire Straits-gitaristen Mark Knopflers Norgesbesøk. Mye forener de to legendene:De er omtrent jevngamle. De vokste opp i engelsk arbeiderklasse. De slo gjennom på slutten av 70-tallet. Mens hipstere og døgnfluer har kommet og gått, har Ken Follett og Mark Knopfler dominert hver sin sjanger i snart 40 år. OP-5 tar av oss hatten for dem begge.

Gjennombrudd med Nålen

På overflaten har Ken Follett alle kjennetegn på en gubbete forfatter. Han slo gjennom med den fabelaktige spionromanen Nålen , om en tysk agent på flukt i England under krigen. Når han skriver, er det storslåtte lerreter han maler frem: Krig, kjærlighet, sex, herskap og tjenere.

91q9TCkuBoL._SL1500_-WQAQIjomi5.jpg

Lenge før historiske romaner kom på moten, hadde Follett skrevet middelaldermursteinen The Pillars of the Earth , hans aller mest populære roman.Lenge før Downton Abbey hadde Follett beskrevet konservative tradisjoner og frihetstrang hos britiske kvinner i mange av bøkene sine. Leser man Follett, forstår man fort at grunnen til hans ufattelige popularitet (vi snakker om en mann som har et samlet opplag på 350 millioner bøker) skyldes at han behandler kvinner på en relevant måte, selv om sexscenene iblant er i meste laget.

Å lese Follett er som å høre et album av Knopfler: Melodiøst og lett forutsigbart velbehag. Tre av OP-5s favorittscener fra film og serier kommer med Dire Straits’ Brothers in Arms i bakgrunnen: I den undervurderte Spy Game, i Miami Vice og den majestetiske slutten av andre sesong av West Wing . Nå mangler det bare at Knopfler setter musikk til Ken Follett.

Hva har så Jon Michelet, Ken Follett og Jan Guillou til felles?

Jon Michelet
Jan Guillou
GERMANY-BRITAIN-LITERATURE-FOLLETT -follett-B3.jpg
JENS SCHLUETER

De er gamle krimhelter fra 70— og 80-tallet som har revitalisert karrièren med å skrive historiske romaner i flere bind. Guillou har skrevet om Norge, mens Michelet har gjort braksuksess med krigsseilerbøkene om Halvor Skramstad.

Internasjonalt når de likevel ikke Follett til knærne. Trebindsverket om det tyvende århundret matcher Knausgård i sidetall, Antony Beevor i historisk drama og Game of Thrones i antall personer og sideplott. Lurer du på hvordan det var i St. Petersburg før revolusjonen, skyttergravene under 1. verdenskrig eller Berlin etter krigen? Follett gir svar, samtidig som han koker opp et fengslende melodrama. Ikke rart han angivelig bruker åtte historikere til å faktasjekke fortellingene sine.


Lyst til å lese en thriller av Follett? Da kan vi anbefale disse:

Eye of the Needle (1978)

Fortellingen om den tyske spionen Henry Faber, som oppdager britenes bløff før D-dagen, er fremdeles en av tidenes mest spennende bøker.

The Man from St. Petersburg (1982)

Vi har ikke lest så altfor mange 1. verdenskrigsthrillere, men forvent de gode ingrediensene her: Spioner, erotikk, rikfolk og storpolitikk.

Night Over Water (1991)

Follett bruker det første ruteflyet over Atlanteren som kulisse for et stort førkrigsdrama. For en god idé!

  • Les flere saker fra A-magasinet her