Er det noe de siste ukene virkelig har demonstrert, så er det hvor tett sammenvevd vi mennesker er. Flere av leserne har tatt kontakt med meg og undret hvordan italienske vinbønder klarer seg gjennom krisen. Men det går ikke an å si noe fornuftig om dem isolert uten samtidig å beskrive et økosystem av folk som lager vinen, pakker den, selger den og til slutt – drikker den.

Da Norge lukket ned torsdag 12. mars, var restaurantbransjen blant de første som kjente restriksjonene på kroppen. Mange driver med små marginer fra før. Så forsvant kundene.

Dermed fikk vi et dramatisk bortfall av salg av vin i hva vi kaller Horeca-markedet. Et internasjonalt ord sammensatt av ordene hotell, restaurant og kantine. Men de som selger vinene til Horeca-markedet og Vinmonopolet, er importørene. En svær, og for mange av dere, usynlig bransje.


  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken

Over 31.000 valgmuligheter

Det er rart å skulle si det, men vi har for mye vin i Norge. Gjennom Vinmonopolet har du nå som privatkunde tilgang til mer enn 31.000 produkter. Grossistleddet består av ca. 400 små og store importører.

Selv om et bredt utvalg er et gode for deg som kjøper, er det på grensen til ikke å være bærekraftig for importørbransjen. Av 31.000 varelinjer er det rundt 30 prosent som selger mindre enn 24 flasker pr. år.

Det er en betydelig mengde paller vin som støver ned på lager. Importørene har likevel hatt utgiftene med innkjøp. De har varelager, utgifter til distribusjon, kommunikasjon og ansatte. At halve markedet forsvinner over natten, er mildt sagt dramatisk.

Ingvild Tennfjord er utdannet vinekspert og journalist.
Kristoffer Myhre

Usikkert vinmarked

Og så har vi kronekursen. Importører betaler ofte regningene sine i euro eller dollar. Om ikke et bortfall av Horeca-markedet bringer dem i kne, så kan kronekursen gjøre det.

I skrivende stund koster en euro 11,48 kroner. Her kommer de italienske vinbøndene inn. Har importørene råd til å betale dem for leveranser? Hvor redusert blir bestillingene så lenge ingen drikker vin på restaurant?

Våren kommer, og vinmarkene krever arbeidskraft, lønninger skal betales. I likhet med norske bønder er vinprodusentene urolige for om de har tilgang på nok arbeidskraft når høsten kommer.

Innhøsting krever utholdende og spesialisert arbeidskraft

Jeg registrerer at flere i det norske ordskiftet tar til orde for å overføre permitterte fra Nav til åkeren. De glemmer at dette ikke ligner din barndoms sommer, der du koseplukket noen jordbær i myk sommervind. Innhøsting krever utholdende og delvis spesialisert arbeidskraft. Men la oss skyve den bekymringen frem i tid.

Mest presserende er kronekursen. Importører jeg har snakket med, forteller at de nå selger vinflasker med tap gjennom Vinmonopolet. Fra 1. mai har de anledning til å korrigere prisen. Forbered deg på en (nødvendig) prisøkning.

Her høster arbeidere inn druer i en vingård i Frankrike. Bildet er tatt i september 2019. I dag er vinprodusenter urolige for om de har tilgang på nok arbeidskraft når høsten kommer.
Reuters/Christian Hartmann

Kanskje har vi ikke så mye å feire i disse ukene. De siste årene har vi stadig oftere valgt bobler og hvitvin. Men nå, i krisetid, øker salget av rødvin, spesielt på boks.

Jeg ser at mange av dere har behov for trygghet, trøst og kos. Jeg har samlet seks smaker som gir meg akkurat det.

Og du? Vi skal reise til Italia igjen. En gang. Vi skal det.

  • Glad i vin? Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

  • Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Frankrike
  • Pris: 189,90 kr.
  • Varenr. 3119001. Basis, polkat. 4
  • Terningkast 5

Etter å ha ryddet i boden i timevis gikk jeg resolutt til kjøkkenet og åpnet denne. Oppmuntringsbobler er viktigere enn noen gang, tenker jeg. Blanc de noirs betyr at den er laget av druer med mørkt skall. Det gir ofte en lekker duft av bringebær.

  • Laroche Chardonnay L, Frankrike
  • Pris: 129,90 kr.
  • Varenr. 635801. Basis. polkat. 1
  • Terningkast 6

Mange av leserne har fått en dramatisk endring i inntektsgrunnlaget sitt. Gode kjøp er viktigere enn noen gang. Da er det ekstra hyggelig å presentere en saftig, frisk hvitvin med saltaktig tørrhet i svelget og overraskende lang ettersmak.

  • Santa Inés Carmenere, Chile
  • Pris: 454 kr.
  • Varenr. 11532606. Basis, polkat. 4
  • Terningkast 5

Lenge trodde chilenerne det var druen merlot de hadde i vinmarken. I 1994 viste DNA-analyser at det var carmenere de hadde med å gjøre. Myk, raus smak av mørke bær med en grønn duft som kan minne om urter eller tomatstilk. Denne kommer du til å like.

  • Yealands Pinot Noir, New Zealand
  • Pris: 176 kr.
  • Varenr. 988001. Basis, polkat. 5
  • Terningkast 5

Til røffe dager trenger vi tandre viner. Yealands leverer jevnt høy kvalitet år etter år. Denne har en rund, litt yppig smak av bringebær. Slank i kroppen. Ren i smaken, med en liten touch av lakris som ligger under som en bass.

  • Quarta Generazione A CeraSole Aglianico del Vulture, Italia
  • Pris: 179,90 kr.
  • Varenr. 11515001. Basis, polkat. 6
  • Terningkast 5

Dette er tiden for å heise flagget for underdogene. Aglianico er en mørk drue med tykt skall. Oftest dyrket sør i Italia. Før kunne vinene kjennes tørre og ubalanserte. Ting har skjedd! Denne er saftig og deilig. Smak av sødmefulle bær. Myk trøst.

  • Macarico Macari Aglianico del Vulture, Italia
  • Pris: 216,20 kr.
  • Varenr. 11569801. Basis, polkat. 6
  • Terningkast 6

La oss holde oss til samme drue og region litt til. Nå går vi opp i pris. Da får du flere detaljer og lag i duft og smak. Lakris og bjørnebær stiger opp av glasset. Fin, avslepen tørrhet i kinnene. Tett smak med noe som ligner tobakk i avslutningen. Til kjøttretter.