ingvild tennfjord.png

Mine damer og herrer! Velkommen til selve hjertet i australsk vin: Barossa Valley. Nå har vi kjørt en drøy time nord for millionbyen Adelaide. Barossa er verdensberømt for sine fløyelstunge rødviner som får amarone-elskerne blant dere til å gå amok. Unik i verden. Malerisk vakker med sin røde jord, irrgrønne vinranker og intenst blå himmel. Jeg har lengtet hit siden jeg for noen år siden satt bøyd over pensumbøkene og lot pekefingeren gli over navnet — Barossa. Det høres ut som et kongenavn, ikke sant? Barossa er kongen av deilig. Baronen av shiraz-viner så tungsensuelle at det kjennes mest som å synke ned i en dyne av mykhet. Det kan hende en bølge av innovasjon herjer i tidligere omtalte Yarra Valley. Men røttene til landets vinsuksess finner du her. Så hvorfor ikke begynne med akkurat det, nemlig røttene.Har du hørt om vinlusen phylloxera? Det er virkelig en fryktelig historie. Lusen gnager på røttene og dreper vinstokken. Da den satte tennene i europeiske vinmarker fra midten av 1800-tallet, var ødeleggelsene katastrofale og enorme. Lusen kom over havet med infisert plantemateriale fra Amerika. Du skjønner, amerikanske vinstokker er resistente mot skadedyret. Men den tok fullstendig knekken på de europeiske plantene. Nær alle vinmarkene i Europa ble utryddet. Løsningen ble å plante amerikanske stokker og pode europeiske planter på dem. Noen fliker av verden er fremdeles uberørte. Barossa er en av de få. Derfor er grensekontrollene så omstendelige. Derfor må alle besøkende ha ubrukte sko før de går i vinmarkene. Alt for å beskytte det vi må kalle en verdensarv: Upodede, eldgamle vinstokker av Shiraz.

— Vi mener dette er verdens aller eldste shiraz-plante, sier James Lindner fra vinhuset Langmeil. Nerden i meg mister hemninger. Jeg kneler ved siden av vinstokken. Hun er en 175 år gammel skjønnhet. Krokete, men full av liv. Og ikke minst smak. For hva er egentlig poenget med å gnåle om alder og upodede vinstokker? Fordi i vin som i livet er de gamle fortsatt eldst. En gammel vinstokk produserer langt mindre druer. Men smaken er så mye mer konsentrert og intens enn hva ungfolene kan produsere. For vinelskere er spørsmålet alltid: Hva hvis lusa ikke ødela? Hvordan ville det ha smakt?

— Her! Finn deg et glass, er Lindners enk­le svar.

Mykt

Sinnssykt mykt smaker det. Glem spinkle rødviner og tandre detaljer. Her seiler vi inn på en bølge av tette, dryppende modne kirsebær, bjørnebær og fløyel. I noen av vinene kjenner du smaken av svart pepper bak i svelget. Alt er pakket inn i en lett aroma av vanilje.

— Men hvor kommer de smakene fra? spør min mor, som akkurat nå sitter og leser avisen.

— Kan du ikke skrive hvordan de kommer inn i vinen?

Gjerne! Husk at vi befinner oss i brennhete Barossa. Solen steker, og gir druene masse sukker. Det gir fylde, mykhet og høy alkohol i vinen. Men fruktsmaken vil også smake «mørkere» i slikt klima. Lenger nord i verden kan rødvin smake rips og bringebær. Vi er langt forbi det her. Tenk mørke bær. Du kan smake modenheten på tungen. Svart pepper er en aroma vi ofte knytter til druesorten shiraz. Og vaniljen? Vel, da må vi hilse på bøkkeren.

Ild. Bøkkerne er en utdøende rase. I en sky av damp og ild bøyes og formes eikestaver til tønner. Det kan du smake.
Lars Myhren Holand

Eikefat

Yalumba er et av få vinhus som har sin egen tønnemaker, eller bøkker. Yrket er utdøende. Alle kjøper ferdige eikefat nå. Men inne i en sky av damp og ild får vi se på nært hold hvordan plankene settes sammen, formes til tønne, bøyes og til slutt — brennes. Eikestavene har fine porer som inneholder vanillin. Gå ut på kjøkkenet og åpne en boks vaniljesukker. Sånn lukter vanillin. Innsiden av fatene toastes, eller brennes med ild. Det gir akkurat den smaken du kan gjette deg til: toast, men også kaffebønner og mokka.

Den siste komponenten handler om konsentrasjon. Hvordan skapes følelsen av intens smak og en tsunami av rødt? Utbytte. Jo færre klaser vinstokken bærer, desto mer kraftfull blir smaken i druene. Her må hensynet mellom profitt og kvalitet veies. Færre druer betyr kanskje mindre penger. Er dyrkeren villig til å bytte det bort mot mer smak? Eldre stokker gir også mer intens smak enn unge. Kombinasjonen av de to kan bli heftig. Og akkurat her ligger også mitt forbehold mot Barossa-Shiraz. Vanligvis er det slik at jo finere en vin er, desto flere detaljer har den. Men her er det nærmest motsatt. Noen av de dyreste vinene er så tette og massive at det kjennes som å stå på hodet i en kirsebærkompott. Detaljene druknet i vaniljen. Bjørnebærsmaken kjentes som en klubbe i hodet.

— Nei, nei, nei, sier James Lindner.

— Sånn var vinene før. Nå lager vi slankere og langt lettere viner. Vi er ferdig med fruktbombene, sier han.

Han refererer til 80-tallet. Den gangen ble druedyrkerne i dalen betalt for å rykke opp shiraz-vinstokkene, fordi mange mente de best egnet seg til rosiner. Det var syltetøy på glass. Noen pionérer, som Peter Lehmann, gikk i bresjen for en ny stil. Historien ble skrevet på nytt. Det som før var ansett som ugress, er nå dalens gallionsfigur. Barossa fant sin signatur.

Jacob’s Creek

Jeg dypper tåen i Jacob’s Creek. Tenk at dette stedet faktisk finnes! Vi har vel alle drukket en Jacob’s Creek-vin. Huset er blant de viktigste, ikke bare i dalen, men i hele Australia. Selvsagt trodde jeg navnet var et påfunn. Men nei. Creek betyr elveleie, og under svære eukalyptus-trær renner den lille elven hvis navn pryder millioner av flasker.

— Denne dalen er bygget på Shiraz, sier Bernard Hickin, sjef-vinmaker hos Jacob’s Creek.

— Men vi kan ikke hvile på det vi har skapt. Før var vi redde for å skape nye produkter av frykt for å mislykkes. Nå lager vi nye ting hele tiden. Jeg vil si innovasjon er i vår kultur, sier han og leder meg inn i et smakerom.

Det er dekket av glass.

— Hvor mange blir vi, spør jeg?

— Bare oss to. Dette er dagens portefølje.

Rødviner, hvitviner og rosé. Med mye bob­ler, ganske mye bobler eller bare friss. Lavkalori-vin. Høyalkohol. Økologisk. Kvinnevin og ungdomsvin. Dyrt til billig. Er det noe du har lyst på? Jacob’s Creek har konsulenter som plukker det opp. Og her er vi ved noe svært sentralt, som skiller Australia fra Europa. De lytter til markedet. Kunden bestemmer, og de er her for å tjene deg. Er du litt småsulten etter smakningen? Da beveger vi oss inn i vidunderlige restauranter, som også har fjorten typer kaffe og kaker med og uten gluten. Vinsmakningen er selvsagt gratis. I butikken kan du kjøpe unike flasker. Kunst på veggene, malt av denne sesongens talent - Jacob Logos.

Trekker kunder. Jacob Logos er kunstner, naturlig hipp og i tillegg sjarmerende. Jacob’s Creek har leid ham inn til sine mange kunderettede arrangementer.
Lars Myhren Holand

Triumf

Seminar med jobben? Du kan male og smake i idylliske omgivelser. I Italia er aggressive bikkjer og en gretten mann i støvler ofte det eneste som møter turistene som oppsøker vingårder.

Anmelderne jubler nå. Turistene valfarter til Barossa i hopetall. Hvem eier en historie? Dalen er gått fra fiasko til triumf. Fra religiøs havn til nytelsessenter. De oppfinner seg selv, igjen og igjen. Duften fra eukalyptus-trærne ligger som en tåke i luften, og jeg tenker at det er akkurat det jeg elsker med dette landet. Australia er i bevegelse. Dette er et vineventyr uten slutt.

Prøverommet

Vinanbefalinger

Vinene.png

Basis Polets varesortiment. Kategori 2-butikker har ca. 400 varer. Kategori 7 har ca. 2500.

Bestillingsutvalg Importørenes egne produkter. Bestilles og leveres via polet.

Testutvalg Testes i seks måneder. Selger produktet, beholder det hylleplassen.

<b>Shobbrook Tommy Ruff 2012, Australia </b>Pris: 214,90 kr.Varenr. 688001. Bestilling, inne på 6 pol.Elsk eller hat. Slik er denne vinen. Jeg er blodfan, og elsker hvordan den forandrer seg i glasset, som Willy Wonkas godteri. Krekling først, så plomme, kirsebær, eukalyptus og litt hest. Mannen mumlet: ansjos, og lot glasset stå. Kompromissløs. <b>Karakter: 6<|b>
<b>Langmeil Barossa Freedom 1843 Shiraz 2007, Australia</b>Pris: 662,10 kr.Varenr. 5160001. Bestillingsutvalg.Juvelen i kronen! Nysgjerrig på hvordan verdens eldste shiraz- vinstokker smaker? Her har du! En sinnssyk myk, fløyelstung rødvin som dufter av tre, røkelse, kull og vanilje.Verd prisen? Nja ... <b>Karakter: 6</b>
<b>Langmeil Valley Floor Shiraz, Australia</b>Pris: 223 kr.Varenr. 5159901. Bestilling, inne på 2 pol.Ble den Freedom-vinen litt i dyreste laget? Denne har mer demokratisk pris. Samme produsent, litt lettere i kroppen. Vinen dufter av søt frukt og vanilje. Smaker som en ballade av Toni Braxton. <b>Karakter: 5</b>
<b>Yalumba Patchwork Shiraz, Australia</b>Pris: 203 kr.Varenr. 5237101. Bestillingsutvalg.Perfekt vin til kjærlighetssorg. Pakker deg inn i en myk dyne av omsorg. Ingen motstand, bare tung, tett duft av sjokolade, vanilje og kirsebærkompott. <b>Karakter: 4</b>
<b>Peter Lehmann Weighbridge Shiraz, Australia</b>Pris: 125 kr.Varenr. 4182601. Basis, polkat. 4Slett ikke så dum! Smaker mørke, søte bær og vanilje. Kjennes silkemyk mot tungen, selv om den dufter litt støyende og varmer i svelget. Gir en pekepinn på hva shiraz er. Finesse og eleganse må du dessverre betale mer for. <b>Karakter: 4</b>
<b>Innocent Bystander Syrah, Australia</b>Pris: 199,90 kr.Varenr. 9587501. Bestilling, inne på 12 pol.Dette er litt juks, for vinen er fra Yarra Valley. Men den er så sykt god at den fikk være med likevel. Vinen har klasse! Deilig sexylubben i munnen, med et lite pepperbitt i finish. Server til stekt biff, og du kan sovne med et lykkelig smil om munnen. <b>Karakter: 6</b>