Vi er strengt tatt subjektive på feltet, men det er få ting som slår en vellaget thriller om livet i en avisredaksjon. Tenk bare den pumpende spenningen frem mot Nixon-avsløringen i Alle presidentens menn eller 60 Minutes -journalistens bitre kamp mot egen TV-kanals eier når tobakksbransjen slår seg løs i The Insider ? Om du også er en type filmseer som lar deg rive med av stramme deadlines, gravende journalister og prinsippfaste redaktører, er det bare å rydde kalenderen for kinoaktuelle Spotlight . Filmen, som er nominert til et halvt dusin Oscar-statuetter, tar for seg Boston Globes avsløringer av hvordan den katolske kirken i Boston (byen i USA hvor den står desidert sterkest) visste og dekket over at prester systematisk begikk seksuelle overgrep mot barn.Journalistene i grave-avdelingen Spotlight nøler først med å ta i saken, men etter to år med arkivgraving, intervjuer av ofre og noen runder i rettssalen publiserte de i 2002 omsider historien som de senere mottok Pulitzerprisen for. Journalister, advokater og redaktører spilles av folk som Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Liev Shreiber, Michael Keaton, John Slattery og Stanley Tucci og gjør Spotlight til en klassisk ensemblefilm. Det er ingen hovedpersoner eller helter i filmen, den dempede musikken spiller aldri opp følelsene unødvendig, og historien konsentrerer seg effektivt om to ting: journalistjakten på dokumentet som beviser at kirken visste, og kirkens forsøk på å påvirke eller stoppe saken. Det er noe så enkelt og strålende som at en tidløs thriller om dedikerte folk som gjør viktige ting, av og til blir til de mest spennende historiene.

Natt til mandag konkurrerer blant andre en astronaut, hedgefond-forvaltere, en pelsjeger og en irsk innvandrer om Oscar-statuetten for beste film. Men se ikke bort fra at den går til en hardtarbeidende gjeng journalister.

Dypdykk: Boston-bok om Bulger

Boston Globe er en respektert avis i det amerikanske medielandskapet og har vunnet 23 Pulitzer-priser siden 1966. Våre siste favoritter fra avisen er journalistene Kevin Cullen og Shelley Murphy som i 2013 ga ut boken Whitey Bulger: America’s most wanted gangster and the manhunt that brought him to justice . Boken tar for seg James «Whitey» Bulger, Boston-gangsteren som begynte som ungdomskriminell og satt fengslet på Alcatraz før han etter tiår med drap og mafiavirksomhet endte opp på FBIs Most Wanted-liste. Der tok han over førsteplassen etter Osama bin Ladens død i 2011. Den glimrende boken er basert på Cullen og Murphys dekning av Bulger og er det beste dypdykket i en av USAs mest berømte kriminelle i nyere tid. Johnny Depp spilte for øvrig Bulger i filmen Black Mass .

Filmtips: Graving på film

Fra Watergate til El Salvador:

Allthe.jpg

All The President’s Men (1976)Robert Redford og Dustin Hoffman som Bob Woodward og Carl Bernstein, Washington Post-journalistene som avslørte Watergate-skandalen som felte Nixon.

Salvador.jpg

Salvador (1986)Løselig basert på krigsfotograf John Hoaglands år i El Salvador, spennende om venstregeriljaens kamp mot USA-støttede militærstyre.

Salvador.jpg

Good Night & Good Luck (2005)Om radio— og TV-journalist Edward Murrows kamp mot kommunistjegeren Joe McCarthy.