A-magasinet

Alt du trenger å vite om Game of Thrones

Viltvoksende. Historien i A Song of Ice and Fire vokser med hver bok, og utspiller seg nå på flere kontinenter, og med stadig flere familier involvert. Idet sesong 5 starter, er Tyrion Lannister (på flukt fra Kings Landing
I sesong 5 kjemper Arya Stark videre alene.
Dronningemne? I King’s Landing kjemper Cersei en desperat kamp for å holde kontrollen over kongeriket. Hun skal bli satt på store prøver i sesong 5.

Game of Thrones er verdens mest populære TV-serie. Forfatteren har klart å lokke selv de som misliker fantasy inn i universet.

 • Aslak Nore
  Spaltist
 • Asbjørn Slettemark
  Serieanmelder og journalist

Hadde vi reist en generasjon bakover i tid og fortalt menneskene der at den mest populære og kulturelt innflytelsesrike fortellingen i verden på 2010-tallet var en fantasyserie, ville de trolig ristet på hodet. Hadde vi forklart dem at historien utspilte seg i en fiktiv verden befolket av riddere og drager, der mykporno og søskenincest var vanlige ingredienser, ville de tenkt at vi holdt dem for narr.Parallelt med internettets ekspansjon har bokserien A Song of Ice and Fire bygget opp den mest innbitte tilhengerskaren i litteraturhistorien, siden første bok A Game of Thrones kom i 1996. Etter at HBO lanserte TV-serien i 2011, har serien rukket å passere The Sopranos som HBOs største seersuksess gjennom tidene. Opphavsmannen George R.R. Martin (GRRM) har figurert på Time Magazines liste over verdens mest innflytelsesrike mennesker, en ære få forfattere forunt.

 • Les også : 19 Emmy-nominasjoner
 • Se serieskolens Game of Thrones spesial:
  Game of Thrones-spesial

Game of Thrones er en del av en større trend, der fantasy blir stuerent for et voksent mainstream-publikum. Det begynte med Peter Jacksons Ringenes herre -trilogi og fortsatte med Harry Potters eventyrlige suksess. Men Game of Thrones håndterer temaer som seksualitet og realpolitikk på en helt annen måte enn forløperne. Ingen annen fortelling — fantasy eller ikke - er så nådeløs når det gjelder å ta livet av sine helter.

Martin har dessuten funnet en smart måte å narre fantasy-haters inn i sitt univers på: Når historien tar til, er det få av hovedpersonene som tror på de gamle sagaene om drager og overnaturlige vesener. Som dvergen Tyrion spør Jon Snow: «You’re a smart boy, you don’t believe all that nonsense?»

Game of Thrones er et potpourri av mytologier og historiske hendelser. Handlingen på kontinentet Westeros er inspirert av Rosekrigene og Hundreårskrigen, mens renkespillet i hovedstaden King’s Landing leder tankene mot Romerriket. I periferien myldrer det av folkeslag som ligner mongolske hestefolk, vikinger, venetianske handelsmenn og persiske konger, i tillegg til det økende antallet overnaturlige vesener.

Les også

Trollmann med skrivesperre

Legg til historien om dragedronningen Daenerys Targaryen, hvis utvikling, ambisjoner og episke kraft ikke står særlig tilbake for Det gamle testamentes Mosebøker.

Dette gjør at Game of Thrones og bøkene den er basert på, ligner urfortellingene som danner grunnlaget for Det gamle testamente, greske helteepos, buddhismens hellige skrifter og Shakespeare. 12. april begynner seriens femte sesong. Imens anbefaler vi bøkene med alt vi kan mobilisere av entusiasme. De fraktet oss tilbake til barndommens altoppslukende leseopplevelser. Dette er fortellermagi av øverste klasse.

 • Se klipp fra sesong 5:

Anmeldelse: Sesong 3


Hva er ditt forhold til Game of Thrones?

Siri Pettersen

Forfatter av fantasyserien Odinsbarn :

afp000858544.jpg
Folk døde! Folk hadde sex!— Den første boken, A Game of Thrones , traff meg som en kanonkule. Det var noe helt annet enn fantasy jeg hadde lest før. Folk døde! Folk hadde sex! Og på alt annet enn idyllisk vis. Dette var grusomt. Skittent. Nådeløst. Og vilt bra. Som leser opplevde jeg at sikkerhetslinen ble klippet over, og jeg var overlatt til meg selv, i hendene på en forfatter som på ingen måte hadde tenkt å vugge meg i mål. Ned Stark var alltid min favorittkarakter. En sterk og trygg klippe, med integritet og handlekraft. Han var den eneste som fikk meg til å tro at alt kommer til å gå bra til slutt.

Frode Helmich Pedersen

Litteraturkritiker i Morgenbladet :

afp000858575.jpg
Nagende følelse av at jeg muligens kastet bort tiden

— Mitt forhold til Game of Thrones var, særlig da jeg var hektet på bøkene, preget av genuin ambivalens. På den ene siden var jeg fullstendig oppslukt, på den andre hadde jeg en nagende følelse av at jeg muligens kastet bort tiden. Er dette høyverdig litteratur? Svaret må til syvende og sist bli nei, men innen populærlitteratur er verket av ypperste merke. Martins univers er fengslende fordi det er så enormt stort og samtidig gjennomtenkt ned til minste detalj. I tillegg er det uvanlig rikt med hensyn til de ulike folkeslagenes kultur, historie og legender. Og alt sammen er mørkt, realistisk og troverdig tegnet. Bare det at alle navnene klinger helt ekte: King’s Landing, Winterfell, Bravoos, Stannis Baratheon, Mance Ryder. Byer kan ikke hete hva som helst, heller ikke folk, og det har Martin skjønt.

Tore Skeie

Historiker:

13112008110329.jpg
Ble fenget og fascinert

Game of Thrones er artig. Jeg leste den første boken litt motvillig noen år før HBO-serien kom, etter å ha fått den anbefalt av en litt nerdete venn. Den hadde et illevarslende, tacky fantasy-cover som gjorde meg ganske mistenksom. Men så oppdaget jeg litt overrasket at jeg syntes den var bra. Jeg ble fenget og fascinert, og endte med å pløye meg gjennom alle bøkene. Nå ser jeg på serien sammen med søsken og venner. Vi ironiserer og tuller fordi vi synes det er litt flaut at vi synes det er så kult. Universet er en enorm konstruksjon, med et virvar av aktører, riker og kryssende plotlinjer, mye av det inspirert av historiske hendelser i den virkelige verden. I bøkene finnes ingen overordnet fortellerstemme og ingen hovedperson. Alt formidles gjennom de tallrike karakterenes subjektive oppfatning av det som skjer. Man blir stadig forvirret om hvem man egentlig bør heie på. Det som er sant i ett kapittel, er usant i det neste. Å fortelle på denne måten, uten at leserne faller av, er imponerende. Har du fantasi, men synes fantasy er barnslig og pompøst, da vil du like Game of Thrones .

Chris Tvedt

Krimforfatter:

afp000858548.jpg
Utrolig storslått!

— Først og fremst er hele Game of Thrones -prosjektet så utrolig storslått! Bare å holde orden på alle historiene er en kraftprestasjon. Vi får håpe forfatteren kommer i mål! Dessuten, selv om dette er fantasy, er de vanlige sjangerelementene underspilt til fordel for noe som en slags skitten realisme. Det er minst like mye Tarantino som Tolkien, dette her. Sex, vold, drager, en og annen zombie på den andre siden av veggen, samt noen sjeldne øyeblikk av ømhet. What’s not to like?

Hvem er hvem i sesong fem:

Denne formelen skjuler sprengstoff: R + L = J

Det er ikke en direkte spoiler vi snakker om, men en mulig teori som vil ha store ringvirkninger for hvordan hele historien The Song of Ice and Fire konmer til å lande, og som er gjenstand for utallige spekulasjoner blant utålmodige Game of Thrones -fans på nettet.

Det begynner med Jon Snows foreldre. Tidlig i fortellingen får vi vite at Jon er den uekte sønnen til Ned Stark. Hvem moren er, forblir en hemmelighet. Men er ærekjære Ned Stark egentlig en mann som ligger rundt med andre damer? Ville han tatt med seg sin uekte sønn tilbake til Winterfell? Eller er han ikke faren i det hele tatt?

Saken er denne: Ned Starks søster Lyanna var opprinnelig lovet bort til Robert Baratheon, som vant kongetronen etter å ha slått ned den mektige Targaryen-familien. Men ifølge flere kilder var Lyanna dypt forelsket i Rhaegar — den vakre og intelligente eldstebroren i Targaryen-søskenflokken. Under Roberts opprør ble Rhaegar drept, mens Lyanna ble voktet i et tårn i Dorne. Til slutt finner Ned sin søster døende på en «seng av blod», mens hun sier: «Promise me, Ned.»

Dette gåtefulle utsagnet er ald­ri blitt forklart. Døde hun i kamp eller i barsel? Hva var løftet? En populær fanteori er at det handlet om å påta seg farskapet for Jon Snow. Som Targaryen-etterkommer ville den lille gutten blitt drept av Robert Baratheon. Leser man bøkene, finnes mange hint som styrker teorien.

Ringvirkningene av denne teorien kan få oss til å gispe. Hvis Jon også er en Targaryen, vil han kunne gjøre krav på hele kongeriket. Men ikke bare det: Som etterkommer av både dragetemmerne Targaryen og Nordens kongeslekt Stark, vil Jon selv oppfylle sagnet hele denne fantastiske bokserien er bygget på: Det er Jon Snow selv som er sangen om is og ild. Tusener av fans venter spent på om teorien stemmer. Svaret er det kun forfatter George R. R. Martin som sitter på.

LES OGSÅ:

Les også

George R.R. Martin: En dedikert nerd

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!