A-magasinet

Yousef Hadaoui: - Vi trenger mer satire og humor rettet mot religion!

Da Yousef Hadaoui begynte å synge om nordmenn med muslimfobi, tok det helt av.

  • Anette Aasheim
    Journalist

Yousef Hadaoui er aktuell med NRK-serien Svart Humor. Denne saken sto på trykk i A-magasinet 10. april 2015.

En søndag i slutten av januar 2015, liggende på sofaen hjemme i sin egen stue på Bøler, publiserer Yousef Hadaoui videoen «Hva var vel Norge uten mushlimjævel». Hovedrollene spilles av ham selv. Han er både taxisjåfør og vaskehjelp og synger om nordmenn som er redde for at han har kommet for å erobre selveste lykkelandet.

En av strofene i sangen går slik:

– Nordmenn har muslimfobi. Når skal dere skjønne at vi har kommet for å bli!?

Snakket med mange som er redde

Hadaoui er i tvil: Bare noen uker tidligere ble satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris rammet av terror. Han har snakket med mange som sier de er redde, som sier humor er vanskelig. Vil folk orke å le denne gang? Hittil har Facebook-siden Svart Humor bare hatt noen få hundre følgere.

Bare etter noen minutter ser Yousef Hadaoui at antallet visninger av videoen øker raskt. Så raskt at han må ringe kameraten midt på natten og spørre om datamaskinen kan være angrepet av virus. Da Yousef våkner morgenen etter, er antallet firedoblet.

- Da skjønte jeg at vi hadde gjort noe riktig, smiler Yousef.

Se «Hva var vell Norge uten mushlimjævel?»:

Får stadig flere fans

Vi møter ham på stamkafeen to måneder senere. Videoen er nå sett av over en halv million. Fanskaren øker for hver dag.

- Fordommer er veldig morsomt. Nordmenn tror så mange rare ting, ler Yousef Hadaoui, som har publisert flere videoer de siste månedene. Kort tid etter at fire mennesker ble drept i en jødisk matbutikk i Paris, sto Yousef, utkledd som jøde, på Grønland for å selge marokkanske appelsiner. Han innrømmer at han var en smule engstelig. «Tuller du? Midt på Grønland!» utbrøt en forskrekket forbipasserende. Han mottok også en telefon fra den arabiske nyhetskanalen Al-Jazeera, som ønsket et intervju.

Da han stilte seg opp foran den amerikanske ambassaden for å blikke dem, som han kalte det, dukket politiet opp.

  • «Blikking» av ambassadene ser du her:

Mener Norge henger etter

Sjelden fører humoren til noe annet enn latter. Men nå blir Yousef stoppet av folk på gaten. Vilt fremmede kommer bort og gir ham en klem.

- Jeg får så utrolig mange henvendelser. Alt fra Hjørdis på 70 til Ali på 12. «Endelig!» skriver mange. En gutt sendte meg en mail og skrev: «Jeg skriker sangen din i dusjen bare for å få ut litt aggresjon! Vi er blitt mobbet så mye!»

Yousef Hadaoui har skaffet seg egen manager. Han er ikke alene. Det snakkes om en ny generasjon komikere.

- Vi trenger mer satire og humor rettet mot religion! Norge er blitt en smeltedigel av kulturer, men når det gjelder humor, henger man ikke med. I andre land er det mye mer vanlig å tulle med ulike folkegrupper. Her i Norge skal alt i stedet diskuteres og debatteres, sier Yousef.

Sa at norske medier er feige

Den dagen Charlie Hebdo ble angrepet av terrorister i Paris, satt Yousef Hadaoui på en kafé på Lambertseter senter. Han hadde akkurat bestilt en kaffe da de første journalistene ringte for å høre hva han tenkte.

«Norske medier er feige! Mediene tør ikke sende islam-satire», sa han.

Etterpå angret han. Han gikk hjem, lukket døren til leiligheten og la seg bare ned på sengen. Han orket ikke alle ordene i avisene. «ISIL». «Islamister». «Ekstremister». Han ble bare liggende, med dynen godt brettet over hodet, og tenkte at det var ingenting han kunne gjøre.

Yousef Hadaoui vokste opp på Bøler. Faren kom fra Marokko til Norge, via Sverige. 17. mai kom han med toget til Oslo. Han ble godt mottatt. Senere voks­te Yousef opp og tenkte at verden er et fint sted å være.

Først da han ble 19 år, forsto Yousef hva ordet fremmedfrykt betydde. Han husker dagen godt, kaller det en lammende følelse. Yousef sto i kiosken utenfor Setermoen militærleir og helte skjeer med smågodt opp i en pose. Blikket treffer stativet med aviser. Han skvetter.

Barndomskameraten fyller hele forsiden av VG. På bildet har han kortklipt hår og ring i øret. Yousef husker ham bare som kameraten fra barnehagen og fotballaget. Nå er Joe Erling Jahr utpekt som Benjamins drapsmann, og holdes i skjul av sine «nazikamerater».

Benjamin-saken: Kalt inn som karaktervitne

Da de var yngre, spilte de på samme fotballag, hang rundt den samme gressletten om kveldene. Under rettssaken ble Yousef kalt inn som karaktervitne.

- Det var veldig vanskelig. Folk ble så forbannet. De trodde jeg skulle rettferdiggjøre det han hadde gjort. Det var jo ikke tilfellet. Poenget er at når du ikke har noe tilhørighet, ingen som passer på deg, så skjer dette. Vi burde kanskje reagert, men vi tok dem ikke seriøst, sier han.

Det kunne vært deg, kommenterte flere. Yousef liker ikke å snakke om det.

- Det var faktisk først da jeg så avisen den dagen i kiosken på Setermoen, at jeg skjønte at jeg var annerledes. For aller første gang. Det øyeblikket, det var veldig spesielt.

Drømmer om å være superhelt

Opplevelsen i barndommen er mye av årsaken til at han valgte å bli komiker. Den dagen Paris ble rammet av terror, da han lå under dynen på sengen hjemme i sin egen leilighet, forsto han hvor viktig humor kan være. I sin neste video ønsker han å kle seg ut som en superhelt.

- Islam trenger en superhelt, en superstjerne. En som kan bli sendt til Jorden for å forene alle og rydde opp i alle misforståelser. Alle har jo en superhelt. Hvorfor har ikke vi det? Et skikkelig godt forbilde? Kidsa i dag trenger det. Den eneste vi har nå, er jo Ubaydullah Hussain. Det er slike som får taletid i media.

Kidsa synger sangen hans

Hver dag får Yousef mange mailer. Skoleklasser spør om han vil komme, flere skriver at de går rundt og synger «Hva var vel livet uten meg!» høyt. I klasserommet. Og i lunsjpausen på jobben. Nylig fikk han en mail fra tre gutter fra en liten by i Trøndelag. Kunne han komme til dem? De var de eneste muslimene på skolen.

Yousef skapte overskrifter i avisene da han lurte Martine Aurdal og andre feminister.

- Det er sånt som treffer meg midt i hjertet. Kidsa går nå rundt og sier: «Norge hadde ikke klart seg uten meg»!

- Har nordmenn egentlig muslimfobi?

-  Ja, til og med jeg har fått muslimfobi. Jeg ser på meg selv og spør: Er jeg farlig? Og det er ille. Folk er redde for sine egne. De blir påvirket av media, av all den angsten og paranoiaen som sprer seg. Men her i Norge er det jo ingen grunn til å være redd! I grunnen er jeg mer redd for klimaet. Og Russland, kanskje. At Putin skal komme og ta meg.

- Men hvorfor er det så vanskelig å tulle med islam?

- Humor handler for det meste om hvem vi skal tråkke på eller hvem vi kan tirre. Noen ganger er det morsomt, som oftest ikke. Og hvor morsomt er det egentlig å tegne Muhammed i lengden? Å tulle med islam eller andre religioner er ikke vanskelig. Vi bare tror det er vanskelig.

Lurte Martine Aurdal

Før Yousef startet Svart Humor, jobbet han som stuntreporter i Storbynatt. Der utga han seg for å være programleder fra en arabisk TV-kanal. Han tok kontakt med flere feminister for å høre hvordan det er å være kvinne i Norge. Under intervjuet fikk han kvinnene, blant dem Martine Aurdal, til å dekke seg til med slør og til slutt gjemme seg bak en gardin.

- Hva tør du ikke å tulle med?

- Jeg tenker aldri på det. Humor er en viktig del av islam, så lenge man ikke mobber noen. Det er så lett å bikke over og tråkke på folk. Jeg er ikke karikaturtegner, men når vi ser at folk må dø for disse tegningene, da er det jo ikke morsomt lenger. Humor fungerer best når det gjøres med sjarm og positiv energi, hevder Yousef.

I 2010 gikk Martine Aurdal på limpinnen da Hadaoui utga seg for å være fra en arabisk TV-kanal.

Flere som bruker svart humor

Abubakar Hussain gjorde for noen år siden suksess med NRK-serien Tabu med Abu. Svartingenes egen realityserie, kalte de den. Hussain ble drapstruet da serien ble lagt ut på NRKs nettsider.

- For å si det sånn, Abu går ikke alene nede på Grønland lenger, sier Sandeep Singh. På YouTube-kanalen Pitch Please legger han og kompisene ut sketsjene de lager. Det første de la ut, var den kvasispanske tullelåten «Salsa Tequila». Musikkvideoen ble en av fjorårets sommerhits. Afronor er en annen gruppe med komikere.

Singh har ingen problemer med å kalle det han driver med for «svartinghumor». Han vil likevel understreke: De ønsker ikke å bli satt i bås som «den nye flerkulturelle humoren». Deres eneste formål er å bygge broer, forteller han.

− Det jeg elsker med den nye bølgen, er at så mange unge føler seg sett. Det er humor skreddersydd for en ny generasjon. Humoren på scener som Latter på Aker Brygge er blitt så utvannet i et forsøk på å treffe bredt, at det blir sterilt og tannløst.

Abubakar Hussain tok et satirisk oppgjør med våre etniske fordommer i «Tabu med Abu»

— Nå kommer det en tid da vi brune kidsa styrer svartinghumoren selv, ikke de hvite. Det er bra med internett, vi styrer alt selv. Singh mener Svart Humor og Yousef har essensiell «rett fra Holmlia»-ekthet.

— Jeg har savnet brune komikere som er litt «gate», vi trenger mer «edge». Alt er så rundt og ufarlig, sukker Singh.

Vil heller ha mer av Fleksnes

Selv har Yousef et forbilde: Marve Fleksnes. Han kan flere av sketsjene utenat. Det er slik humor han øns­ker mer av. Ikke humor som skal sprenge grenser. Ikke humor laget for en akademisk elite, som han kaller det. Da mister den til slutt sin kraft.

- Da foreldrene mine kom til Norge, fant de ingen tilhørighet, det var ikke så lett å komme inn på nordmenn. Men Fleksnes forsto de. En forvokst sønn som bor hjemme hos mamma og tror han er noe. Han traff en nerve i det marokkanske miljøet.

- Marve Fleksnes?

- Hver lørdag var det samling i sofaen hjemme hos oss. «Ha, ha. Nå er han ute og tror han er noe igjen», lo de. Den dagen Rolv Wesenlund døde, var det stor sorg i det marokkanske miljøet. Vet du hva de sa? «Nå er verdens beste nordmann borte.» Jeg har faktisk laget en sang om dette, en hyllest til Fleksnes. Sangen heter «Verdens beste nordmann».

New Winny Kebab er et av stamstedene til Yousef Hadaoui. Innhaver Shafqat Raza lot ham spille inn kebabscenen i «Hva var vel Norge uten mushlimjævel» her.

Humor kan være vanskelig. Her kan du lese flere saker om temaet:

Les mer om

  1. Humor
  2. Fordommer
  3. TV
  4. Yousef Hadaoui