A-magasinet

- For hver dag jeg er i live, har mine fiender lidd et nederlag

Skyting, blod og ville Facebook-oppdateringer. Danmarks største dikter har havnet i fengsel. Nå sultestreiker han.

 • Kaja Korsvold
 • Robert Veiåker Johansen
  Journalist

Den danske dikteren Yahya Hassan har begynt å sultestreike i fengsel. Det opplyser hans forsvarsadvokat, Claus Bonnez, i en epost til nyhetsbyrået Ritzau.

— Han sitter i en celle med ubehandlede skader etter en trafikkulykke midt i februar. Han har smerter mange steder, blant annet brudd i håndleddet og i et ribben, forteller Bonnez.

Sultestreiken føyer seg inn i rekken av oppsiktsvekkende momenter i Yahya Hassans 2016. Hvor skal man begynne? Ved Facebook-profilbildet hans? Der poserer den dansk-palestinske wonderboy-poeten (20), som for tre år siden brakdebuterte så det ga gjenlyd i hele Skandinavia, med et ansikt tilsølt av blod som renner nedover haka.

Yahya Hassans blodige profilbilde på Facebook, lagt ut 18. mars, noen få dager før han havnet i fengsel. FACEBOOK

Ved én av de mange urovekkende videoene han har publisert? For eksempel den der han forfølger en mann med arabisk utseende i en dansk sentrumsgate mens han brøler «slå meg!» og «du og jeg skal slåss, din fucking perker (rase-skjellsord, vår anm.)!».Eller rett og slett ved det faktum at Hassan sitter i varetektsfengsel i sin andre av fire uker? Politiet mener han avfyrte fem skudd, hvorav to av dem traff en 17-åring, tidligere denne måneden.

Varetektsfengslet i fire uker:

— Hjælp mig

Ifølge politiet skjedde episoden i forbindelse med en uoverensstemmelse. Tenåringen har lagt ut en video av det som skal være foranledningen til skuddepisoden på Facebook. På videoen kan man høre en person rope «kast den» flere ganger før han avfyrer pistolen.

Yahya Hassan har selv delt 17-åringens Facebook-oppdatering på denne måten, ifølge Politiken:

«Hvis jeg ville dræbe dig, havde du været død, men det vil jeg ikke, jeg vil helst bare være i fred. Vær glad for det. Slå ikke folk, tag det som en advarsel uanset hvem der skød dig din lille tyveknægt. Og hils alle dem der står bag jer fra mig».

Dikterens siste statusoppdatering kom tirsdag i forrige uke: «Jeg sidder i en arrest med brækket kraveben og brækket håndled hjælp skal opereres i hånden har brug for hjælp hjælp mig».

Hassans forsvarsadvokat sier han aldri før har opplevd at domstolene ikke lytter til legene. Advokaten Claus Bonnez sier til Politiken at hans klient løper en stor risiko fordi han skulle vært operert for det kompliserte bruddet i håndleddet han pådro seg tidligere i måneden.

Åpnet en dør

Yahya Hassans diktdebut kom ingenstedsfra, men ble allemannseie i 2013. Hassan skrev – bokstavelig talt, alle diktene er i versaler – med store bokstaver. Diktene ble lest som en ung manns oppgjør med islam, med sin egen familie og med en far som slo. Samlingen har solgt over 120.000 eksemplarer i Danmark. Danske Jacob Jessen er journalist med emnene kultur og ideer på nettstedet Zetland.dk og skrev om ham: «Han ble hyllet fra alle sider for å flytte integreringsdebatten ut av de vanlige skyttergravene. Politikerne svermet rundt ham».

Se Hassan lese det sterke åpningsdiktet fra debutboken hans

— Mottagelsen av boken var helt «koko». Sånt skjer én gang hvert 500. år, sier den norsk-chilenske forfatteren Pedro Carmona Alvarez. Han oversatte diktene til norsk, og oppsummerer:

— Folk hadde sittet her på berget og ventet på den store innvandringsromanen så lenge. Så kom den som en diktsamling i blokkbokstaver fra en statsløs palestiner.

Mille Rode, daglig leder i danske PEN sier: – Yahya satte ord på ting andre har vanskelig å sette ord på. Han åpnet en dør for unge som slet med å finne en stemme. En utrolig viktig forfatter.

I konflikt med bander

Men hva har skjedd med ham?

Danske journalister spør om han er «rablende gal» eller «psykotisk». På TV har han snakket om sitt «flotte, omskårne» kjønnsorgan. Han bruker ofte sosiale medier som en ren provoseringskanal med voldsfikserte oppdateringer av typen: «Dere kan bare komme og likvidere meg, hvis dere kan. Jeg har ventet siden oktober 2013. For hver dag jeg er i live, har mine fiender lidd et nederlag».

I januar 2014 var Yahya Hassan på coveret av A-magasinet, under tittelen «Han satte fyr på Danmark». FAKSIMILE

Det var tidligere i år at det for alvor begynte. I februar skrev danske medier at Hassan var kastet ut av Nationalpartiet, et parti som ble stiftet som en motreaksjon mot høyredreiningen i dansk politikk. Kandidaten som hadde som slagord «selv om jeg er et svin, så ved I, hvad jeg står for», sier selv han trakk seg frivillig. Partiformannen Kashif Ahmad, uttalte imidlertid at det skjedde på bakgrunn av «den seneste tids tumult.»

Danske medier har meldt at han er i konflikt med bandene «LTF» og «Black Army» og at medlemmene belønnes for å påføre dikteren skade. En talsmann fra LTF rykket ut denne uken og benektet det. Men alle bildene Hassan har lagt ut de siste ukene, blodig, med våpen, kjøkkenkniv, patroner eller gips tyder ikke på at konfliktnivået er lavt.

— Jeg er bekymret for den unge mannen, sier Mille Rode.

I januar 2014 var Yahya Hassan på coveret av A-magasinet. Her er historien:

Les også

Da Yahya Hassan ble dikter

Et nytt kunstverk?

Danske medier er i tvil om hva det er som skjer med Yahya Hassan, og flere har kommentert dikterens eskapader den siste tiden.

Politiken er den avisen som har fulgt Yahya Hassan tettest. Kulturjournalist Nils Thorsen sier at han tror de fleste nå er usikre på hva som egentlig skjer med det unge talentet.

— Vi vet ikke riktig hva det er vi er vitne til, om det er en personlig psykisk paranoia eller om det er en ny, kunstnerisk måte å uttrykke seg på, sier Thorsen.

— Jeg hørte nettopp på radioen en som prøvde å anmelde hans oppførsel som et kunstverk. Vi vet simpelthen ikke.

Personlig syns jeg det er vanskelig å vite hva som skjer med ham. Vi vet ikke om han er psykisk ustabil eller om dette er et nytt kunstverk via internett eller om det er snakk om en ung dikter med bakgrunn som kriminell og som nå er i ferd med å fortsette som dette.

- Det er et faktum at Hassan har vært forfulgt og truet etter diktsamlingen i 2013?

— Det stemmer, og vi kan ikke avvise at han er i fare. Men i øyeblikket gjør han ikke noe for å unngå den.

Mange litteraturkritikere har trukket paralleller mellom diktningen til Hassan og Michael Strunge. Biografisk er det en urovekkende sammenligning, for Strunge ble bare 27 år gammel. Det siste han sa til kjæresten før han hoppet ut av et vindu i femte etasje var «nå kan jeg fly».

— Jeg aner ikke hva som vil skje med Yahya Hassan. Jeg håper bare ikke at han dauer før han er 23. For det kan jo skje, sier Pedro Carmona Alvarez. Etter at han hadde oversatt Hassans bok ble han bedt om å være med på mange arrangementer med dikteren. Han sa nei til alle, for «det er så mye sirkus rundt ham».

Hassan har sagt fra seg politibeskyttelsen han fikk etter bokutgivelsen i 2013. Da Morgenbladet møtte ham i Århus den siste fredagen i februar fortalte han at livvaktene hadde innskrenket friheten hans for mye. I intervjuet analyserte han sin egen situasjon slik:

— Jeg er 20 år gammel. Det er ikke så mange år siden sist gang jeg ble kastet ut av en skole. Nå er jeg blitt pensum i hele kongeriket. Og jeg har tjent penger på noe så latterlig som en diktsamling, og folk er pissesjalu.

- Superdrakt og penger

Danske kommentatorer påpeker noe viktig: Yahya Hassan har lenge vært rebelsk, lenge før berømmelsen. Diktsamlingen hans handler ikke bare om islam og en voldelig far, men like mye om alt det gale han selv gjorde i oppveksten. I et av diktene skildrer han hvordan han gjemmer kontanter i et bind av Min kamp (Knausgård er et forbilde for ham) da han skjønner at politiet står på døren.

Ingen diktsamlinger har solgt mer i Danmark enn Yahya Hassans debut. Oppfølgeren er meldt. Vegard Wivestad Grøtt, SCANPIX/NTB

«Man har fullstendig glemt at jeg har skrevet en bok om hvor stort et rasshøl jeg er», sa hovedpersonen til Morgenbladet.— Boken ble lest som islamkritikk og et foreldreoppgjør. Men den rabiate, opprørske bandittdelen av Hassan har jo ikke forsvunnet. Han har bare fått superdrakt og penger. Og han blir hørt, sier Pedro Carmona Alvarez.

På Zetland.dk er journalist Jacob Jessen inne på noe av det samme: «Når Yahya Hassan skriver en diktsamling, spør vi: Hva fanden er galt med vårt samfunn? Når Yahya Hassan skriver en oppdatering, spør vi: Hva fanden er galt med den mannen?».

Så hva blir det neste?

— Jeg vet at det er en ny bok fra Yahya på vei. Jeg er orientert om at den ligger hos Gyldendal og at den kommer i løpet av året, sier Mille Rode i danske PEN.

Forhåndsreklamen har i hvert fall ikke vært av det beskjedne slaget.

Aftenposten har gjentatte ganger de siste dagene forsøkt å komme i kontakt med Yahya Hassan og hans advokat uten å lykkes.

Noen utvalgte Aftenposten-artikler etter Yahya Hassans gjennombrudd:

Litteraturkritiker Ingunn Økland skrev om debuten: «Det svir å lese boken»:

Les også

Er han virkelig et litterært geni?

Kulturavdelingens Kaja Korsvold møtte Hassan da han gjestet Litteraturhuset i Oslo i februar 2014. Sikkerhetsoppbudet for den unge dikteren var voksent:

Les også

- Jeg fikk ikke snakke arabisk på skolen. Og ikke dansk hjemme

Debattredaktør Erik Tornes trakk paralleller mellom Hassan og konfliktsky norsk ungdom:

 1. Les også

  Generasjon konsensus

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Yahya Hassan fikk forlenget varetektsfengsling - stakk fra politiet

 2. KULTUR

  Yahya Hassan har sittet i fengsel og er dømt til psykiatrisk behandling. Men dikte kan han fremdeles, skriver Ingunn Økland.

 3. KULTUR

  Dikteren Yahya Hassan dømt til fengsel

 4. KULTUR

  Poeten Yahya Hassan er død

 5. KULTUR

  Den danske dikteren Yahya Hassan innrømmer mange lovbrudd

 6. KULTUR

  Skarp og energisk diktsamling fra kontroversiell svensk forfatter