A-magasinet

Matskolen: Når vi er syke, trenger vi god, hjemmelaget mat

Prøv en hjemmelaget tomatsuppe, styrkende kakao og limonade.

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen
    Kokk og skribent
Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen.

«Sykepleien er en av husmoderens vanskeligste plikter, man må forbinde selvforglemmende kjærlighet, med innsikt og fasthet.» Slik oppsummerer Henriette Schønberg Erken kapittelet om sykepleie i min utgave av «Stor Kokebok» fra 1935. I det siste er huset mitt blitt overkjørt av omikron, streptokokker og vanlig influensa. Hele familien var syk samtidig, da var det lite overflod av selvforglemmende kjærlighet.

«Gå ikke på tå rundt den syke, ikke knirkende skotøi, ikke tøfler» er klar tale, men hva gjør man i stedet. Går på hendene? Og hvordan forholder man seg til «La den syke få det beste værelset i huset» når man er tynget av kvadratmeterprisen i Oslo indre øst?

Jeg gikk rett på maten.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Erken mener at vi skal føle oss frem til hva den syke ønsker. Med feber, rennende nese og tiltagende brakkesyke har jeg faktisk ikke tålmodighet til tankelesning av vrange barn. Men jeg skummer meg igjennom overskriftene til retter som ikke umiddelbart frister. Det er mye velling. Veldig mye. «Biff-te» får hvem som helst til å sette seg opp i sengen, men hvem makter å skrape et kjøttstykke fint i 1 time før det skal trekke i vannbad i 4 timer til?

Les hele saken med abonnement