A-magasinet

Den amerikanske vinrevolusjonen

Det er 40 år siden en liten smakning i Paris snudde opp ned på vinverdenen, satte en rakett i rumpa på vinmakere fra Napa og Sonoma i California og gjorde amerikanerne til verdens største vinkonsumenter.

  • Geir Salvesen

San Francisco, USA

Aftenposten dro til California for å lære om dagens tilstand. Den er god. Veldig god.

«What a difference a day made», sang amerikanske Dinah Washington i hiten fra 1959. Av og til vet man med en gang at noe grensesprengende har skjedd i løpet av noen timer eller et døgn. Et dødsfall, en krig, en fredsslutning. Men lite visste den britiske vinhandleren Stephen Spurrier – senere vinjournalist og forfatter – hvilke konsekvenser blindsmakningen han stelte i stand i Paris 24. mai 1976 skulle få.

Han vekket en potensiell vingigant opp fra nesten ingenting og til å lage vin i toppklassen.

Alle relevante detaljer om Parissmakningen kan du lese her:

Det er rødvinene som er Californias Beste.

Det som skjedde var i korthet dette: To amerikanske viner vant blindt mot en skokk av toppviner fra Frankrike. Både i hvitvinskategorien og i rødvinskategorien. Chateau Montelena Chardonnay fra Napa vant mot en Bâtard-Montrachet fra Bourgogne. En Stags Leap Cabernet Sauvignon vant mot Chateau Latour og Leoville-Las-Cases fra Bordeaux. Det skulle i teorien være umulig.

30 år senere gjentok man smakningen med samme årganger og samme produsenter. Igjen vant en amerikaner rødvinskategorien. Ridge Monte Bello Cabernet Sauvignon 1971, som i -76 kom på 6.-plass.

Smakningen var et øyeblikksbilde. Dersom man hadde holdt samme smakning dagen etter med de samme personene, ville resultatet trolig ikke ha blitt det samme pga. biorytmer, lufttrykk, humør, og så videre. Men den viste at fine slottsnavn ikke nødvendigvis vinner ganene selv hos erfarne smakere, som alle var i Paris både i 1976 og i 2006.

— Skal dere feire? Ny blindsmakning?

— Naaai, det er så mange andre som gjør det, sier vinmaker John Olney hos Ridge Vineyards i Lytton Springs i Dry Creek-området i nordenden av Sonoma County. Ridge er velansett i Norge også utover USA-nerdenes rekker med rødvinenes faste, mørke, strukturerte bærsmaker både blant Zinfandel-vinene og deres Cabernet Sauvignon fra Monte Bello-vinmarken i Santa Cruz på sørsiden av San Francisco.

Så er det en skjebnens ironi at Paul Draper – som var mannen bak Ridge-revolusjonen – valgte amerikanske fat. For at de ikke skulle ligne for mye på Bordeaux-viner!

Alkoholmotstander

Ridge er ett av de fremste kvalitetslokomotivene i California, og lager vin som trenger lagring. Litt fjernt fra mange andre produsenter som i stor grad lager svære, alkoholrike viner som er ment til nå-konsum. I løpet av 10 dager i Nord-Californias vinmarker og med ca. 350 viner smakt, var det et enormt varierende nivå. De beste er i verdenstoppen, de dårligste er noen søtsuppe-kjemikonstruksjoner med enorme alkoholnivåer som det er vanskelig å få ned en dråpe av.

— Alkoholen er vår største utfordring, og Zinfandel er virkelig villig til å smelle til med høy alkohol, så det gjelder å plukke med optimal sukker/syre-balanse, sier Olney. Deler av deres egne vinmarker i naturskjønne Lytton Springs/Dry Creek-området er eldgamle, selv etter europeisk målestokk. Noen er 100 år De står der, knortete, tykke misfostre av noen småtrær, og lager kloke vindruer hver eneste høst.

Litt flørting med forkortelser her. Zinfest er ikke syndig, men Zinfandel-fest i Lodi, California.

Zinfandel er på mange måter blitt USAs egen druetype, selv om sorten stammer fra Puglia i Italia og er ganske lik Primitivo-druen. Overraskende nok kan man nå få dem akkurat slik man liker dem. Fra kjølige, rødbærsduftende, slanke Graziano i Hopland, Mendocino – og til digre, rike viner fra Lodi, som er et gammelt Zinfandel-område en times kjøring østover fra Oakland. I sandjorden her trives ikke phylloxera-lusene som ellers angriper rotstokker og ødelegger dem. Vil du ha full spiker i smaken, er Lodi et interessant område.

Sukker. Bomber.

Først en liten, men viktig, rapport om sødmesituasjonen i USA. Sødmesituasjonen? Jepp.

Alt er større i Amerika. Sukringen. Amerikanerne tilsetter enormt mye sukker i alle slags tenkelige og utenkelige matvarer. Til og med i brød. Tomatsauser? Svære mengder. I tillegg serverer restaurantene — selv avanserte restauranter - mye stivelsesrike grønnsaker som blir søte etter varmebehandling (tenkt stekt løk).

Amerikanerne er derfor vant til det, og derfor virker deres egne viner ikke så søte for dem. Men for oss i Europa som er vant med mer syre i maten, blir det derfor også uvant høy fruktsødme i mange amerikanske viner. Kombinerer man restsukker med høye alkoholnivåer – som også virker søtende på smaken – gir dette et voldsomt skyv i vinene og gjør dem «varme og tykke» i smaken. Det er en smak mange liker, helst utenfor vinskribentenes rekker. Derfor selger de også kolossalt i USA.

Litt egenreklame i Napa Valley.

Spesielt gjelder det Napa-cabernet'ene. Og så er det et pussig poeng. Når man har vært i området noen dager, og blitt tilvendt maten og vinene, reagerer man ikke lenger like negativt.

I stedet blir det litt sånn: Hmm – den var ikke så verst. Går til Brontosaurus-biffen. Man må skru om en knapp i hodet og si til seg selv: Selv om jeg ikke ville sitte i kalde Norge og drikke noen av de tøffeste Napa-cabernet'ene, er det mange av de nest-tøffeste som ville glidd greit ned. Og med riktig mat – barbecue-ribs – ville de sikkert vært helt topp.

Noen av vinene er store. Noen av innbyggerne er store.

Stag's Leap å få i Norge

Stag's Leap er både en vinprodusent og et vinområde som ligger litt nordøst for byen Napa, hvor alt dreier seg om vin i den sigarformede dalen som er stappet med vinprodusenter og vinmarker og restauranter. Deres vinnervin 1971 Stag's Leap holdt 12.5 volumprosent alkohol. Dagens årgang 2009 – som er å få i Norge – er 13,5.

Ivo Jeramaz på Grgich Hills forteller om nye tider.

Vinmaker og «Vice president» Ivo Jeramaz hos Grgich i Napa sier at alkoholen ikke skyldes varmen, men for liten fuktighet. Det er tørt i Napa. Det var forøvrig stifteren Miljenko "Mike" Grgich som laget den hvite vinnervinen Montelena på 70-tallet.

Selv prøver Grgich å få til en mer tilbakeholden stil.

— (Vinguruen) Robert Parker hater grønne noter i vinene og ingen turde å utfordre ham. Dagens unge bryr seg ikke om Parker. Sosiale medier er det som gjelder nå, sier Jeramaz.

Toppland for vinturisme

Å kjøre Highway 1 nordover langs kysten fra Los Angeles i en åpen bil, f.eks. helt opp til Fort Bragg i Mendocino County, er en glimrende idé for den vininteresserte turisten. Nord for LA kommer man til Santa Barbara og Solvang og Santa Ynez Valley. Det var der vinfilmen «Sideways» ble tatt opp på 2000-tallet. San Luis-Obispo og Paso Robles hører også med.

Påtruffet på Highway 1 - denne kraftpakken av en Camaro SS med Big Block kompressormatet V8-motor.

Lenger oppe ligger Monterey med Cannery Row og sine sjømatrestauranter – og vinmarker innenfor. Så er det Santa Cruz sør for San Francisco. Inne i landet Lodi. Nordover ligger Sonoma, Napa, Russian River Valley, Dry Creek, Alexander Valley, Anderson Valley. Vinene blir kjøligere i stilen ettersom man kommer ut mot kysten, nordover. I Sonoma og Mendocino County vokser det veldig spennende kaldklima Pinot Noir som vi skal komme tilbake til med egen reportasje ganske snart.Alt er lagt opp til vinturisme i USA, fordi produsentene tjener mye penger på «cellar door sales», som det heter. De fleste større tar imot innsmett i åpningstiden.

Merryvale er en av mange gode produsenter uten listeføringer i Norge.

Ikke i Norge

Tre fremragende produsenter er ikke representert i Norge, etter det jeg kan se. Merryvale i Napa. Signal Ridge i Mendocino. Og Jordan i Sonomas Alexander Valley. Der ligger det et fransklignende slott og frister med matmatchinger til sine veldig Europa-inspirerte vinstiler.

Hva angår årgangene, regnes 2010 og 2011 som vanskelige på grunn av kulde og regn. Men mange er blitt riktig gode og drikker godt tidlig i løpet. 2012 er superårgangen, mens 2013 og utover er litt preget av den store tørken.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

CALIFORNIA

Ridge Lytton Springs Zinfandel.

**Ridge Lytton Springs Zinfandel 2013/2014, Dry Creek, California.

Land:** USA

Pris: Kr 379, - , Varenr: 1961501 Karakter: 6, Poeng: 90

Ganske mørk på farge, svakt sødmefull med fast, mørk fruktighet og støttende tanniner. 2013-tapningen har noe mer sjokolade og utviklingspreg, mens 2014 fortsatt er i yngste laget. Ridge lager Zinfandel i sin umiskjennelige stil. BU. Drikk: 2017-2024. Temp: 15-16. Alk: 14.

Ridge Monte Bello 2012/2013, Santa Cruz, California.

Land: USA.

Pris: Kr 1299,-, Varenr: 3623501

Karakter: 6, Poeng: 88-93

Prisen viser at dette er en av kultvinene i USA. 2012 er utsolgt i Norge, 2013 på vei inn. Vi testet -13 hos Ridge. Vanskelig å sette poeng på nå. Må ha ti år på flaske før den runder seg av. Ørlite sjokolade, mørk bærfrukt, fast og kompleks men altså veldig tett og sammenknyttet. BU. Drikk: Nå. Temp: 15-16. Alk: 14.

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2012/2013, California.

Land: USA.

Pris: Kr 469,-, Varenr: 3623801

Karakter: 6, Poeng: 91

2012 er utsolgt i Norge og 2013 vil etter hvert komme inn. Dette er en Bordeaux-mix med mest Cabernet og noe Merlot, veldig ung, litt tørr i starten. Veldig fast, svakt kaffepreget, kjølig, mørke, konsentrert bærfrukt. Kommer til å bli veldig bra etter lang lagring. (2013)

Bedrock Shebang Carignan.

Bedrock Shebang! Carignan 2014, Bedrock Wine, California. Land: USA.

Pris: Kr 245,-, Varenr: **3633501

Karakter: 6, Poeng: 87** Spontangjæret, interessant California-vin med søtlige mørke morellsmaker, med innslag av anis og lakris, bra trøkk, litt tanniner, smak mellom Cabernet og Pinot Noir. Morsom vin med kjølig og fint smaksbilde. Laget på svært gamle vinstokker noen tilbake til 1890, hvis info’en på flasken er korrekt. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 14.

**Seghesio Sonoma Zinfandel 2013/14, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 260,-, Varenr: 4399301 Karakter: 5-, Poeng: 86

Storselgeren også i Norge. En miks av flere vinmarker, både i dry Creek og andre steder.Sødmefull, relativt enkel fruktighet, noe mer primærfrukt, mye på den rødlige siden. Plommer og krydder. En kommersiell vin som virker stor i munnen når man smaker den i Norge men som er "slank" i USA. (2014). BA. Drikk: Nå. Temp: 14–15. Alk: 14,5.

Seghesio i Sonoma lager den bestselgende Zinfandel-vinen i sin kategori i Norge.

**Seghesio Cortina Zinfandel 2012/13, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 369,-, Varenr: 6669001

Karakter: 6, Poeng: 88

En stor lekkerbisken, dette. Har kystpåvirkning med kalde vinder og har derfor en kjøligere og mer rødlig fruktighet med fint aromatisk smaksbilde. Bra friskhet og syre, også noe krydder, men bra eleganse også.(2013) BU. Drikk: Nå. Alk: 15.

**Seghesio Old Vine Zinfandel 2011/2013, Sonoma, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 369,-, Varenr: 712001

Varmere, kraftigere, mørke bær, kirsebær, moreller med tannintagger og krydder, men også litt eleganse i finish.Her trenger man litt kraftig mat til. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–16. Alk: 15.

**Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 307,-, Varenr: 3016101

Karakter: 4, Poeng: 86

Litt overpriset slik som alle Napa-Cabernet er, men fast og fin mørk bærfrukt, mest solbær, bjørnebær og blåbær, Så er tanninene merkbare I finish, men vinen er fortsatt veldig ung og har godt av litt mer lagring. Tørr i stilen og det trekker opp. BU. Drikk: 2017–2025. Temp: 14-16. Alk 14,5.

**Stags' Leap Napa Valley Cabernet Sauvignon 2009, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 519,-, Varenr: 9479201

Karakter: 5+, Poeng: 90

Kraftig, mørk, varm, rik, bløt i stilen. Dette var produsenten som vant i 1976. Den har noe høyere alkohol i dag, 13,5, men ikke så høyt som de fleste andre. Vanskelig å vurdere. Man må virkelig like denne fete, varme, mørke vinstilen. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–16. Alk: 13,5.

**Noble Vines 337 Cabernet Sauvignon 2012, Lodi, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 175,-, Varenr: 2890501

Karakter: 4+, Poeng: 83

Ikke ueffen, den. Litt plommer I starten, så fortsetter den med en miks av røde og mørke bær, plommer og krydder. Nok friskhet til at den ikke blir vammel. Bløt, men ikke for bløt. Silkete tanniner. Billig. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–15. Alk: 14,5

Gnarly Head Zinfandel.

**Gnarly Head Old Vine Zin 2013, Lodi, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 145,-, Varenr: 5259101

Karakter: 5, Poeng: 82

Grei, den. Nøytral på duft, så smeller den til med krydder, vanilje, miks av røde og mørke bær. Litt toast, men ikke for mye. Kanskje litt grønne tanniner i finish som trekker ned. Men mye zin for pengene. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16, Alk: 14,5

**Gnarly Head Petite Sirah 2013, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 155,-, Varenr: 2890601

Karakter: 6, Poeng: 84

Morsom og energisk rødvin som egentlig burde hett svartvin, ikke så mye pga. fargen, men smaken er mest svartbærsfruktig med saftig bjørnebær og moreller i midten, litt plommer på duft, så er det litt mynte og sjokolade i finish. Intens grillvin som ikke tretter ganen. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 14,5.

Fetzer Valley Oaks Zinfandel.

Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2013, California. Land: USA.

Pris: Kr 125,-, Varenr: 216601

Karakter: 6, Poeng: 83

veldig billig, småpen Zinfandel med pen alkohol-balanse, altså ikke for høy, alt henger sammen uten noen sprell hverken i den ene eller andre retning. Biologisk vin fra pionérene i California. Tendenser til eleganse. Morell— og solbær på smak. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 13,5.

**Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2013, California.

Land:** USA

Pris: Kr 155,-, Varenr: 1059501

Karakter: 3, Poeng: 80

Krydret, litt tannisk Zinfandel som er middels på alle måter. Helt grei. Middels fylde, middels mørk frukt, middels finish. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 13,5.

**Graziano Mendocino Zinfandel 2012, California.

Land:** USA.

Pris: Kr 229,-, Varenr: 2871801

Karakter: 6, Poeng: 87

Noe så sjeldent som en elegant Zinfandel med miks av kjølige mørke og røde bær, har også litt volum med friskheten er høyere i Mendocino, som ligger lenger nord i California. Veldig bra vin. BU. Drikk: Nå. Temp: 13–15. Alk: 14,5.

Donkey and Goat Carignane 2014, California. Land: USA.

Pris: Kr 247,-, Varenr: 3633601

Karakter: 6, Poeng: 87

Sval, kjølig, ganske mørk bærstil med et rent smaksbilde, mest moreller i fruktsmaken, ypperlig torskevin eller til hvitt kjøtt og kylling. Svakt metalliske tanniner, men ikke sjenerende. Litt kort i finish. Men bra. Utypisk amerikanske, egentlig. BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15. Alk: 12,7.

Fetzer Valley Oaks Zinfandel.
Bedrock Shebang Carignan.
Litt egenreklame i Napa Valley.
Ridge Lytton Springs Zinfandel.
Det er rødvinene som er Californias Beste.
Litt flørting med forkortelser her. Zinfest er ikke syndig, men Zinfandel-fest i Lodi, California.
Seghesio i Sonoma lager den bestselgende Zinfandel-vinen i sin kategori i Norge.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Vin