A-magasinet

Ingvild Tennfjord: Bli en supersnuser

Mange tror du trenger en spesielt god nese for å nyte vin. Det er feil.

 • Tekst: Ingvild Tennfjord

I begynnelsen skammet jeg meg. Følte jeg så rar ut når jeg snuste på vin. Ble brydd over mine egne sniff og snuselyder. Nå lar jeg nesevingene mine vibrere med stolthet. Jeg lukter, derfor er jeg. Mange av dere vet allerede at nær 80 prosent av det du smaker, egentlig er lukt. Derfor er nesen din beste venn når du lager mat eller snuser på vin. Problemet er bare at nesten ingen av dere gjør akkurat det. I går kveld skjedde det igjen. Jeg holdt et vinkurs, og gjestene skulle si hva de synes vinen luktet. Små, lukkede neser nærmet seg forsiktig vinglasset. Ikke et sniff. Ikke et sus. Ingen tegn til aktivitet. Og sånt gjør meg skikkelig irritert.

Hvorfor er det egentlig så viktig å lukte på vin? Tja. Hvis du bare skal bælme alkohol, trenger du selvsagt ikke det. Men om du vil få noe ut av det du har i glasset – hvis du vil gjenkjenne noe, sanse disse dråpene og dermed få en viss valuta for det du betaler for – bør du lukte. Når du først begynner med det, er veien til gjenkjennelse kort. Med gjenkjennelse kommer forståelse, og det er snarveien frem til flere av de vidunderlige øyeblikkene der vinen berører deg. Mange tror du trenger en spesielt god nese for å nyte vin. Det er feil. Men du må i det minste sørge for å bruke det nesegrevet du har.

Snus på alt. For meg begynte nesetrimmen i grønnsaksdisken på Kiwi. Det finnes svindyre aromasett. Ørsmå flasker med ulike dufter i som du kan åpne og øve deg på å gjenkjenne i vin. Spar pengene dine. Du kommer like langt i dagligvarebutikken. I begynnelsen eksperimenterte jeg litt i det skjulte. Ganske snart lå jeg langflat oppi frukten. Mannen min synes det var pinlig å sitte på kafé med meg mens jeg snuste på avisen. Jeg begynte å vrenge mat. For hva lukter egentlig sitron? Noen av dere snuser forsiktig på skallet. Men hvordan lukter den inni? Hva er forskjellen på det gule og hvite i skallet? Hva hvis du gnikker? Krønsjer? Smatter? Biter?

Jeg gjenoppfant min egen luktesans. Men erfaringen ga meg så mye mer enn vinforståelse. Verden ble tydeligere. Mer intens. En stund kjentes det som jeg var på skattejakt i mitt eget univers. Den lune halsgropen til datteren min ble et kart for hva hun hadde gjort i barnehagen den dagen. Jeg kunne lukte leverposteien på det myke kinnet hennes. Følge minnene fra sandkassen på hendene. Vite at hun hadde sittet på et fang når parfymen til den nye vikaren hang igjen i håret hennes.

Erindre duften.  Gjør nesen din stor og stygg, krever jeg.

Og gjestene på vinkurset gjør akkurat det. Hele nesen ned i glasset. Snurr, og kjenn igjen. Kan du kjenne duften som stiger opp? Har du kjent den før? Og så kommer bildene. Moreller i Hardanger. En brygge av tre. Sjø. Sitrus. Sommer i Italia. Grønne urter. Gress. Til alle dere som synes rødvin bare lukter rødvin – snus! Dette er veien inn til forståelsen. Denne uken har jeg funnet viner som bærer tydelige og gjenkjennelige dufter i seg. De er inngangsporter inn til din egen lekegrind av duft. Du kan øve i glasset. Du kan øve ved kjøkkenbenken. Selv er jeg hjemme med sykt barn denne uken. Og jeg snuser på et bustete bakhode. En febervarm liten nakke. Hud. Jeg suger duften inn og forsøker å tatovere den på innsiden av hjernebarken sånn at jeg skal kunne huske den for alltid.

Ingvild Tennfjords vinanbefalinger:

ptitGrobis.jpg

Nicolas Chemarin P’tit Grobis Beaujolais Villages (Frankrike) Pris: 174 kr

Karakter 6.

Varenr. 3661301. Bestilling, inne på 1 pol.

Røde bær! Beaujolais i Frankrike er i vinden på grunn av sin rene, tydelige og distinkte smak. Føles som å fylle munnen med intens smak av bær. Ukomplisert skravlevin. Helt ren. Helt enkel. Sinnssykt kul.

ConoSur.jpg

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer (Chile) Pris: 119,90 kr

Karakter 5.

Varenr. 5670601. Basis, polkat. 1

Roseblader! Gewurzt-hvaforno? Har du aldri smakt vin av denne druer, er det bare å glede seg. Gir tydelig duft av blomster. Litt uvant for mange, men en killer-kombo til krydret mat, chili og thai-retter basert på kokosmelk.

Falchenberg.jpg

Falchenberg og Nærlie Riesling (Tyskland) Pris: 139,90 kr

Karakter 5.

Varenr. 1585601. Basis, polkat. 6

Sitrus! Skal du øve deg på sitrusduften, kan vi like godt reise til Tyskland og Rieslingenes rike med det samme. Et teppe av gul, moden frukt. Og over der – en himmel av sitron. Passer utmerket til sushi, skalldyr og fiskeretter.

Grati_Villa_di_Rufina_2011.jpg

Villa di Vetrice Chianti Rufina (Italia) Pris: 164 kr

Karakter 6.

Varenr. 1412901. Bestilling, inne på 2 pol.

Moreller! Kan du mane frem smaken av sursøte moreller? Sånne de har i Hardanger, som kjemper for å bli modne hvert år? Den duften forbinder jeg med Italia. En ultra-klassisk rødvin fra Chianti som trygler om en saftig biff. Viderekomne vil kjenne smak av bitter mandel. Knallkjøp!

Shebang.jpg

Bedrock Shebang! Carignan (California, USA) Pris: 244,80 kr

Karakter 5.

Varenr. 3633501. Basis, polkat. 5

Bjørnebær! Leter du etter litt ny inspirasjon denne helgen? Ny vin fra California, der druen Carignan har fått ny vind i seilene. Passer utmerket til kraftige kjøttretter, for denne har snerp og kraft til det. Kjenner du at den også lukter litt sopp? Nydelig.

Pascal.jpg

Pascal Clement Savigny-les-Beaune Dessus les Vermots 2013 (Frankrike) Pris: 274, 90 kr

Karakter 6.

Varenr. 3538501. Bestilling, inne på 1 pol.

Pære! Møt Pascal Clement, den nye snakkisen i vinmiljøet. Ekstremt delikate viner. Skreddersøm. Luksusfølelse. Dufter av mineraler og franske pærer. Ingen voldsom vin. Eleganse som vokser frem i svelget og forblir under huden på deg.

Les mer om

 1. Vinskolen

Vinskolen

 1. A-MAGASINET

  Dette kan du drikke til tung grillmat

 2. A-MAGASINET

  Praktisk emballasje til ferieturen

 3. A-MAGASINET

  Vin til sommerens bær: – Dette er rett og slett gøy å drikke

 4. A-MAGASINET

  Vintips til potetretter: – Grillvin for livsnyteren

 5. A-MAGASINET

  Vinskolen: Det finnes mye ræl på boks. Men disse seks er ikke det.

 6. A-MAGASINET

  – Hvis vi ikke kan reise fysisk til Italia i sommer, får vi reise dit i glasset