A-magasinet

Denne videoen er tatt med livet som innsats

Da IS-soldatene okkuperte hjembyen, bestemte Raghad (24) seg for å dokumentere den brutale hverdagen med videokamera under niqaben.

  • Raghad. Oversatt Av Unni Wenche Grønvold. Bearbeidet Av Helle Aarnes.
  • Foto: Transterra Media
  • Tekst
  • Denne saken ble publisert i A-magasinet i november 2014, noen måneder etter at Raghad gjorde sine videoopptak i Raqqa.
    De beveger seg i grupper på 10-15 personer. Noen av dem har et lurvete utseende — de har dette gjennomborende blikket, sier «Raghad» (24).
Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen.

I begynnelsen av 2014 ble hun vitne til at IS-islamister inntok Raqqa, hjembyen hennes i nordøstre Syria. Gradvis overtok jihadistene kontrollen og gjorde byen til sitt nye hovedsete.

For Raghad og de andre innbyggerne er hverdagen blitt stadig mer ekstrem.

Les også Helene Skjeggestads kommentar om hvorfor det er så vanskelig å føre krig mot IS.

Les også

Ta staten fra Den islamske staten. Eller er det ikke så enkelt?

Den unge kvinnen var en del av en aktivistgruppe. I begynnelsen arrangerte de protester uten at følgene ble for alvorlige. Men da venner fra gruppen ble drept, valgte hun å flykte til Tyrkia.

Derfra holdt hun kontakt med slektningene sine hjemme i Raqqa. Lite informasjon om livet der har sluppet ut i tiden som er gått etter at IS i mai tok mer og mer kontroll over byen. Men det slektningene hennes fortalte, fikk henne til å dra hjem igjen. Hun ville filme overgrepene begått av Den islamske staten og sørge for at verden fikk vite.

Her kan du lese om hvilke strategier Vesten for å bekjempe IS:

Les også

Slik vil stormaktene knuse IS

Spesiallaget niqab

Med en spesiallaget niqab og et lite kamera som såvidt klarte å filme gjennom et nettinghull, filmet Raghad den strenge, fryktbaserte hverdagen hun nå så rundt seg. Så forlot hun Syria igjen, for å spre det hun med livet som innsats hadde dokumentert. Den eksklusive videoen og bildene som Raghad filmet over et par vårmåneder, er spredd verden over, blant annet via Youtube. Den unge kvinnen har fått trusler, både på Facebook og i andre sosiale medier. Foreldrene rakk å flytte før IS oppsøkte hjemmet deres.

I dag kontrollerer IS innbyggernes dagligliv med terror, ekstrem brutalitet og arkaiske sharialover.

Kristne er forfulgt, andre fra lokalmiljøet er kidnappet og torturert. Musikk og tobakk er forbudt, og det religiøse politiet, husbah, patruljerer gatene. Alle avbildninger av mennesker er haram, altså synd. Det rapporteres stadig om offentlige likvidasjoner.

IS leter etter henne

Raghad bor nå i Tyrkia. Hun forteller at IS leter etter henne, har truet henne, og at de kjenner familien hennes, som fremdeles skal befinne seg i hjembyen.

— Jeg fulgte med på det som skjedde i Raqqa på internett og Facebook. Først kjempet ulike grupper om makten i byen, men da Den islamske staten hadde tatt full kontroll over byen, følte jeg at jeg måtte reise hjem. Jeg ba butikkeieren instruere meg i bruken av niqaben. Jeg tok med meg den lille vesken min, laget et hull i den som var tilpasset kameralinsen og dekket til hullet med litt pynt, forteller den unge kvinnen om de unike opptakene.

Terrorceller knyttet til IS har i det siste slått til mot et russisk fly over Sinai, mot Beirut i Libanon og mot Ankara i Tyrkia. Har IS endret strategi?

Les også

For hver kriger som blir drept, rekrutterer IS en ny

Hun filmet krigere, religiøse patruljer og menn som ba under tvang når det ble kalt til bønn. Hun fikk også snakket med kvinner av nordafrikansk og fransk opprinnelse, de hadde kommet til Syria for å slåss sammen med mennene sine. Med skjult kamera og niqab risikerte hun livet på sin vandring gjennom Raqqas gater.

I dag er hun redd og kan ikke lenger dra tilbake til Syria.

Denne animasjonsfilmen gir deg oversikt over konflikten som har tvunget millioner av syrere på flukt.

— Hvis jeg hadde blitt tatt med et kamera, ville jeg utvilsomt blitt drept. Situasjonen var uhyre farlig, sier Raghad, som forklarer at hun ønsket å gjøre noe for hjembyen sin.

— Min voldtatte by ... Det var det eneste jeg kunne utrette, siden jeg hverken var i besittelse av våpen eller i stand til å opponere.

Se Raghads bilder fra dagliglivet i Raqqa:

<b>Måtte rømme.</b> Raghad (24) bor nå på hemmelig sted i Tyrkia.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)