A-magasinet

Slå gresset med ljå i sommer

Kantklippere brukes ikke i stedet for ljå fordi de er bedre, de brukes fordi vi er oppdratt til å tro på teknologi.

 • Simen Tveitereid
 • Kyrre Lien (foto)
  Foto

Døden sparer ingen, slik en god bonde nådeløs høster alt korn og alt gress. Derfor har ljåen vært et symbol for døden. Hvem vil være mannen med ljåen? Når kantklippere, gressklippere og slåmaskiner er kommet til verden?

Jeg. Og her er mine seks grunner til å varsle ljåens renessanse:

1. Det er effektivt. På ikke altfor store flater er ljå vel så raskt som noen maskin. Under to forutsetninger. A: At teknikken er god (den blir raskt bedre). Ikke hugg av gresset, skjær en halvsirkel foran deg, slik at gresset føres ut til siden. La overkroppen følge bevegelsen og før ljåen rytmisk tilbake, mens du går noen små skritt fremover. B: At knivbladet er skarpt. Med et bryne i baklommen sliper du eggen, helst i hver pause. Øvelse gjør mester, et søk på nettet kan hjelpe, men en læremester av eldre årgang er det beste. For barn eller til bruk i bratt, ulendt terreng, finnes stuttljå , ljå med kortere skaft.

2. Musklene vokser. Uten at du har tatt i et trimapparat. Selv om nøkkelen er teknikk, og ikke bruk av krefter, vil noen runder med ljå styrke både armer, rygg og magemuskulatur. Samt øke bevisstheten om kroppsholdningens betydning.

3. Sanselig opplevelse. Du hører svosj-svosj, du lukter gresset som faller til bakken, du opplever et landskap, uten øreklokker. På en Zen-skala fra 1 til 10 ligger ljå på 8.

4. Kulturminne. Ljåen er eldre enn Jesus. Det er funnet sigd og ljå fra jernalderen, som i Norge begynte 500 år f.Kr.

afp000888401.jpg Storløkken, Aage

5. Estetikk. En langorv (skaft) av furu, med håndtak av ask eller bjørk er vakker. Det er en god følelse bare å holde i en slik ljå. Kunne noen finne på å si det samme om en kantklipper?

6. Miljø. En knott i forhold til et kinesisk kullkraftverk, men likevel. Det er jo bedre å klare seg uten bensin eller strøm når det går an.

Myten om fremskrittet

Hver sommer holder forfatteren og miljøaktivisten Paul Kingsnorth kurs i ljåslått nord i England og i Skottland. Han kaller ljåen et samhørighetens redskap og undrer seg over hvorfor de fleste foretrekker kantklipperen, som er «mer uhåndterlig og farligere, men ikke raskere, og langt mindre trivelig å bruke».

Forklaringen hans: «Kantklippere brukes ikke i stedet for ljå fordi de er bedre , de brukes fordi vi er oppdratt til å tro på teknologi. Ytelse er ikke poenget, ei heller effektivitet. Religion er poenget; kompleksitetens religion. Myten om fremskrittet i form av et redskap. Plastikk er bedre enn tre. Mobile deler er bedre enn faste deler. Bråkete ting er bedre enn stille ting. Kompliserte ting er bedre enn enkle ting. Nye ting er bedre enn gamle ting.

 • Les om hvordan det kan gå når man får et ellevillt botanikkparty i fanget: Det store hageplasket

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Skaftet opp eller ned? Slik bør bestikket stå i oppvaskmaskinen

 2. A-MAGASINET

  Slik trener politimannen opp konsentrasjonen etter hjerneskaden

 3. A-MAGASINET

  Bjørn Svindal (70) suser ned utforbakken ukentlig og drar på jobb hver dag

 4. DEBATT

  Vi har på verdensbasis håndtert mer enn 800.000 innlegg om selvskading og selvmord siden februar

 5. A-MAGASINET

  Historiestudenten føler seg ikke hjemme i en høyteknologisk fremtid

 6. FOTBALL

  RBKs banemester får skryt av UEFA