A-magasinet

Foreldrekoden om skolestart: «En viktig foreldreoppgave er å passe på at skolebarna ikke gjør seg selv ulykkelige.»

Her er psykolog Hedvig Montgomerys viktigste råd til skoledebutanter på alle nivåer.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist

Sommerfugler i magen? Eller er det mer som et stikkende vepsebol der inne?

Skolestart er en stor overgang for både barn og foreldre. I ukens bonusepisode av Foreldrekoden forsøker vi å komme med gode råd til nykommere på både barneskolen, ungdomsskolen og videregående.

 • Du kan lytte til Foreldrekoden i de fleste podkast-apper. For eksempel Itunes eller Spotify
 • Du kan også høre episoden i spilleren nedenfor.

– Forstå hvor viktig skolen er

Hva kan du som mamma eller pappa gjøre for å hjelpe barnet ditt til en myk og fin start? Og det kanskje aller viktigste rådet ligger i nettopp denne erkjennelsen. At du faktisk har en viktig rolle og oppgave. Du må involvere og engasjere deg.

– Skal du forstå barnet ditt, må du forstå hvor viktig skolen og skolehverdagen er er for dem, sier psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery i ukens episode.

Må tone ned høye krav og forventninger

Men i en tid der karakterjag, prestasjon og flinkhet har presset seg frem som diskutable dyder i barn og unges liv, mener Montgomery at en av foreldrenes viktigste utfordringer faktisk er å holde igjen og ufarliggjøre.

– Vi må passe på at barna ikke gjør seg selv ulykkelige, ved at de har for store krav og tror de skal lykkes på første forsøk, sier Montgomery.


 • Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre. Bli med!
 • Følg Foreldrekoden på Instagram for bakgrunnsbilder og ekstra info.
 • Har du tips, innspill, spørsmål, forslag til temaer du mener vi ta opp eller historier du vil dele? Ta kontakt på foreldrekoden@aftenposten.no. Vi svarer på alle e-poster.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

 1. Podkast
 2. Hedvig Montgomery
 3. Barn
 4. Foreldre
 5. Ungdom
 6. Foreldrekoden