Hun var alltid så proppfull av liv.
Men nå skulle 28 år gamle Ida dø.
Da bestemte vennene seg
Livet hennes skulle ikke ebbe ut i stillhet.

Da hele byen ga Ida en siste, varm klem

Søndag 10. oktober pakket pleierne Ida Øye Bjørkvold inn i to tykke dyner. Hun fikk en tykk genser rundt seg, varmepakninger på beina, og håret satt opp i to glade musefletter. Langt nede i veien så hun dem komme.

De var en hel horde.

Fakkeltoget slanget seg oppover veien i en rekke som brukte mange minutter på å passere balkongen på omsorgsboligen Haugtun i Gjøvik, der Ida ventet. De var minst 1000 mennesker.

– Det kjentes ut som en kjærlighetserklæring fra hele lokalsamfunnet, forteller moren til Ida, Tone Bjørkvold.

Ansatte og beboere kom ut på balkongene. Idas seng var også trillet ut. Mor, far, bror og svigerinne var sammen med henne. Med seg hadde de en alarm å trykke på, om det skulle gå helt galt. Men Ida holdt seg våken, og hun holdt ut.

«Tenk at de gjør dette for meg!» sa hun igjen og igjen.

– Det var veldig, veldig fint, sier mor Tone.

– Men ellers sa hun ikke så mye. Hun var ganske stum, akkurat da, forteller bror Espen.

Utenfor balkongen holdt de konsert for Ida, med låtene hun elsket. Nora Jabri fremførte en spesialskrevet låt for venninnen. Vennen Mads Gjermundsen, som også er musiker, kom opp på scenen og ropte opp til balkongen:

– Halla, Ida!

Da løftet Ida armen, hun som egentlig ikke klarte løfte noe som helst lenger, rett til værs og ropte tilbake til folkehavet:

– Halla!

Fakkeltog for Ida. MP4 Fakkeltog på Gjøvik. Over tusen mennesker samlet seg for å si takk – og farvel – til Ida Øye Bjørkvold (28). Dette er morens mobilvideo fra balkongen, der Ida så utover et hav av fakler.

Moren filmet Ida og havet av fakler fra balkongen på Haugtun omsorgssenter. (Video: Tone Bjørkvold)

Les hele saken med abonnement