A-magasinet

Robin Wright: - Claire Underwood vil gjøre alt for å få mer makt

Superstjernen Robin Wright om stillingskrigen som utkjempes på hjemmebane i dette eksklusive intervjuet om fjerde sesong av House of Cards.

  • Tonje Egedius
    Journalist

Obs! Denne artikkelen røper noe av innholdet i de tre første sesongene.

Som om det ikke var nok drama med primærvalgene i USA; 4. mars slippes fjerde sesong av TV-serien House of Cards . Der har Frank Underwood, spilt av Kevin Spacey, manøvrert seg til topps i amerikansk politikk med blod på begge hendene og er i full gang med sin kampanje for å bli valgt som president i november.

Det er lenge siden han som visepresident presset den egentlige presidenten til å gå av, slik at han selv kunne innta sjefsstolen i det Hvite hus. Men hittil har utfordrerne kommet utenfra: Pressen. Uenige partifeller. Motkandidater. Rikinger med innflytelse.

President Frank Underwood (Kevin Spacey) får virkelig kjenne på presset når han ikke lenger har kona Claire (Robin Wright) uforbeholdent ved sin side.

Ved sin side har han hatt den kjølige og designerkledde panserkvinnen Claire Underwood, men mot slutten av forrige sesong begynte ekteskapet å slå sprekker. Presidentfruen vil ha større politisk innflytelse og nå er det full krig.Den machiavelliske maktkampen, selve nerven i showet, blodet som har fått House of Cards til å flyte, foregår ikke lenger mellom ekteparet Underwood og verden utenfor. Den har flyttet inn og utkjempes mellom dem. Som en stillingskrig.

Når kameraet går er Robin Wright gjerne ikledd designerdrakter. De skal være ubehagelig trange. Mellom opptak kjører hun en mer avslappet stil...

I den forbindelse gir den prisbelønte skuespilleren Robin Wright, som spiller tidenes mest skruppelløse presidentfrue, ett intervju til norsk presse: dette. Så da er det bare å spørre: — Hvor langt er Claire egentlig villig til å gå for å få den makten hun ønsker?

— For å si det kort: Hun vil gå så langt det behøves, svarer Wright.

— De går på tærne

Hvis Claire Underwood ikke får den makten hun ønsker, tar hun den. Til sin ektemanns store frustrasjon og sterke motstand.

Hun har vært leder for en ideell organisasjon og USAs ambassadør til FN. Det er ikke nok for Claire Underwood.

Demokraten Francis J. «Frank» Underwood kjører nå primærvalgkamp på internett. Den som søker opp hans fiktive valgkampanje får raskt et hint om at ikke alt er som det skal i presidentboligen.Der kan du klikke deg videre for å møte førstedamen, men når du vil lese om henne, dukker følgende beskjed opp: «Claire not found. The page you’re looking for might have been removed, had it’s name changed, or is temporarily unavailable. Admin=Frank_Underwood

- I love that woman. I love her more than sharks love blood, sa Frank Underwood i første sesong. I den fjerde er han ikke like øm.

Det forretningsaktige ekteskapet til det som må være amerikansk TV’s mest maktkåte politikerpar, har aldri vært lett å forstå seg på. Claire aksepterer at ektemannen står i med en ung journalist. Selv er hun en periode utro med ekskjæresten.Robin Wright er likevel klar på én ting: Frank og Claire er partnere. For livet. Avtalen dem imellom er ikke til å misforstå. De tok hverandre i hånden på dette og har lovet å støtte hverandre.

— Men noen må svikte. Noen må lyve og bedra. Noen må rett og slett bryte avtalen, avslører skuespilleren på telefon fra USA.

— Ellers har ikke skaperne av en lang TV-serie en konflikt å løse.

- Hva gjør det med ekteskapet til presidentparet?

— Det gjør at de begge går på tærne. Hvis én svikter, er det en pris å betale. Da er det ikke mye tilgivelse eller godvilje å få, forklarer Wright, før hun legger til:

— Når du har den typen dynamikk mellom en mann og en kvinne i et show, får du det beste av begge kjønn. Det er nesten som om de begge bærer det beste av både menn og kvinner.

Les Aftenpostens anmeldelse av sesong fire:

Les også

«Donald Trump og virkelighetens valgkamp kan fort ta innersvingen på både Frank og Claire»

En svane på steroider

Robin Wright tok utgangspunkt i en iskald marmorbyste da hun skulle forme Claires fasade. Filmkritiker og programleder Brita Møystad Engseth er enig i at både hun og ektemannen er vanskelig å plassere i én kjønnsbås og at førstedamen har et androgynt kjønnsuttrykk.

Claire Underwood er blitt et moteikon. Hjernene bak det fiktive presidentparets klassiske stil er kostymedesignerne Johanna Argens og Kemal Harris.

— Hun beveger seg som en svane, samtidig som hun oppfører seg som om hun er på steroider. Det er vidunderlig. Denne dobbeltheten gjør dem begge mer spennende.Filmeksperten tror ikke vi ville vært like interessert i serien uten innblikket i intimiteten og maktkampen som nå rulles ut mellom mann og kone.

— Det ligger noe shakespearsk over dette: hele nasjonens skjebne er helt avhengig av hva som skjer på soverommet til to mennesker, påpeker hun, og sammenligner House of Cards med suksesserier som Sopranos , The Wire , The Shield og Breaking Bad.

Brita Møystad Engseth mener de viste at TV-serier som fulgte karakterene over lang tid var det optimale mediet for å fortelle komplekse historier.

— Det var i disse seriene «de slemme», psykopatene, ble heltene. Det sier noe om at vi lever i en dystopisk tid og er bekymret for hvor vi går.

- Hvorfor heier vi da på skurken Frank?

— Fordi det er deilig med en som sier «Fuck you» og gjør akkurat som han vil. Gjennom serien får vi utløp for ønsker og drømmer vi ikke har lov til å uttrykke. For nådeløsheten og det mørke i oss selv. Ett sted må vi få utløp for alt vi skulle ønske vi kunne si til andre.

For å hjelpe seg opp og frem i en mannstung verden, skaffer Claire seg den hjelpen hun trenger. Kvinnelig sådan.

— Og hvorfor elsker vi Claire, en dame som sparker sine ansatte uten at det ser ut til å affisere henne overhodet? - Fordi hun er ekstremt elegant og har en så åpenbar kontroll. Vi elsker henne fordi hun ikke er Laura Bush, og fordi ektemannen ser henne som en likeverdig. At hun også gjør fæle ting, gjør henne til et helt menneske, mener filmkritikeren, og påpeker at vi sjelden ser så «grimme» kvinner på TV.

Selv synes ikke Møystad Engseth det gjør noe at vi får kvinnelige TV-helter som utstråler «kødder du med meg, river jeg av deg kroppsdeler» eller at noen gjør dem til feministiske forbilder.

— Jeg synes det er befriende.

  • Dette mente Serieskolens TV-eksperter om House of Cards i fjor:

Hva er det som driver henne?

I virkeligheten er det Eleanor Roosevelt og Hillary Clinton som har hatt størst politisk innflytelse av amerikanske førstedamer.

— Roosevelt kjente FN-systemet og var en sterk førstedame. Det samme var Hillary. Hun fikk ansvar for en stor helsereform i ektemannens første presidentperiode. Selv om den var en fiasko, hadde hun mye å si, menerAlf Tomas Tønnesen, USA-ekspert ved Høgskulen i Volda.

Hvor langt kommer hun? Det er vanskelig å si. Men Claire Underwood sikter mot stjernene.

Det er mange som nå heier på at Claire Underwood må gå i deres fotspor. Hun har allerede ledet den ideelle organisasjonen Clean Water Initiative og vært USAs FN-ambassadør.Men hva motivasjonen hennes egentlig bunner i, sier Robin Wright at hun ikke vet.

— Jeg tror det er en blanding av idealisme og et ønske om makt. Hun har en godhjertet side, det er sikkert. Det samme har Francis, som prøver å få ny lovgivning gjennom. Det er metoden , operasjonstaktikken, hvordan de får det som de vil, som skaper dramatikk i showet.

Hovedrolleinnehaveren tror det er derfor folk er så knyttet til det.

— Se det fra skribentenes side, oppfordrer hun.

– De kunne ikke la Frank og Claire fortsette å være tro mot avtalen dem imellom. Da hadde de ikke lenger hatt noe drama.

Uten dem, intet drama.

Brita Møystad Engseth har likevel et visst håp om at det ikke blir slutt mellom paret:— Da er grunnlaget for serien borte. Den er avhengig av maktkamp, både på makro- og mikronivå. Om serien på mikronivå handler om kjønn, identitet eller makt, vet vi ikke. Ikke før vi har sett alle sesongene.

  • Sulten på å vite mer om hvem Claire Underwood egentlig er? Da er dette intervjuet for deg.
    Også i podkasten Aftenpodden gleder de seg til House of Cards:

Les også

  1. Rossavik: - Trump og Cruz får Frank Underwood til å se ut som Odd Einar Dørum

  2. Drømmen om Hillarywood

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!