A-magasinet

Foreldrekoden: Både mødre og fedre kan rammes – slik håndterer du fødselsdepresjoner

Du drømte om å poste glansbilder på Instagram og idyll, men møtte en vegg av maktesløshet og tunge tanker. Her er tegnene på fødselsdepresjon. Og hvordan det kan «smitte» i familien.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist

Til alle tider har barnefødsler vært feiret som en begivenhet og forbundet med lykke.

Men gapet mellom idyllen og hva nybakte mødre og fedre faktisk kjenner, kan ofte være stor. Slik oppstår store forventningskrasjer. Å føle på tunge tanker og gledesløshet er ikke uvanlig. Men når kan vi kalle det en fødselsdepresjon?

– Det er ikke de tunge tankene som er det største problemet – men ofte opplevelsen av ikke å orke. Tafattheten. Og maktesløsheten, sier psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery i ukens episode.

 • Hør episoden i Itunes her, eller Spotify her.
 • Du kan også lytte via i spilleren nedenfor

1 av 10 kvinner rammes, menn sliter også

Denne uken har podkasten også besøk av psykolog og forsker Eivor Fredriksen, som tidligere i år avla sin doktorgrad om fødselsdepresjoner. Hun har blant annet sett på hvordan tilstanden «smitter» mellom nybakte mødre og fedre.

Forskerne regner med at 10–15 prosent av alle mødre rammes. Det tilsvarer 5–7.000 hvert år. Blant menn er tallet 6 prosent.

Psykolog og forsker Eivor Fredriksen. Foto: Tron Trondal/UiO

– Også menn har en forhøyet sårbarhet i denne perioden. Det er jo store omveltninger det er snakk om. Mye av fokuset er rettet inn mot mødre og babyen. Men vi er nødt til å tenke mer på fedrene også, sier Fredriksen.

Hedvig Montgomery sier mange menn kan oppleve en «nærhetskrise» når et barn blir født. De kan føle seg tilsidesatt, utkonkurrert og til liten nytte.

Strevde med mareritt dag og natt

Denne uken publiserer vi også en ekstraepisode. Det er historien om Mette Schjelderup (32) som gikk fra å våre en livsglad, friluftselskende kvinne før fødsel, til et ønske om å isolere seg da datteren kom til verden.

En dramatisk fødsel satte kangvarige spor. Schjelderup slet med mareritt både dag og natt og kunne ikke forstå hva som rammet henne.

På en helt vanlig busstur i 2016 gikk vondt til verre.

 • Hør den sterke historien om hvor tøff en fødselsdepresjon kan være:

Les mer om

 1. Fødsel
 2. Barn
 3. Familie
 4. Hedvig Montgomery
 5. Foreldrekoden
 6. Barsel
 7. Baby

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Podkast: Hun slet med angst og depresjon etter fødsel. «Jeg fikk de mest groteske bilder i hodet»

 2. A-MAGASINET

  Ny episode av podkasten Foreldrekoden: «Mange kvinner føler fort at menn gjør ting feil, mens det de gjør faktisk er helt OK»

 3. NORGE

  Over hele landet demonstrerer kvinner mot dårligere fødetilbud. I Oslo kuttes det nå i tilbudet til de mest sårbare gravide.

 4. KRONIKK

  «I krybben lå de fineste barna. Og jeg tenkte at jeg ikke vil ha dem»

 5. A-MAGASINET

  Lærerne trodde 16-åringen hadde ADHD. Familieterapeuten ser noe annet.

 6. A-MAGASINET

  Hva gjør alle barna som måtte bli hjemme i sommer?