A-magasinet

Den store innovasjonsdugnaden

Christine Koht mener nytenkning ofte begrenser seg til å lage en falafel.

 • Christine Koht
  Komiker og foredragsholder

Hver morgen våkner jeg og tenker: I dag skal jeg være innovativ! Jeg skal tenke nytt og gjøre noe jeg aldri har gjort før, eller i alle fall gjøre noe gammelt på en ny måte. Jeg skal lage et nytt show, finne på et nytt TV-konsept, om ikke annet skal jeg lufte hundene på et sted jeg ikke har gått før.Egentlig lykkes jeg ikke i å være innovativ så veldig ofte, det er grenser for hvor mye nytt det er plass til på en vanlig tirsdag. Ikke sjelden viser det seg at nytenkningen begrenset seg til for eksempel å lage falafel.

Fint det, jeg har aldri laget falafel før, men noen betydelig forbedring av livet er det vel ikke. Da legger jeg meg og tenker: I morgen skal jeg være innovativ!

Det er ikke bare jeg som tenker på nytenkning. Alle skal gjøre det. Innovasjon skal være drivkraften så å si fra vugge til grav, enten du selger stiftemaskiner eller jobber i barnehage.

Sjekk for eksempel en nobel, gammel merkevare som Melkesjokolade: full innovasjon! Det er snart ikke et produkt melkesjokoladen ikke er blandet med, fra gelétopper til mokkabønner og Gjende-kjeks. Vent bare, så får du melkesjokolade med parmesan. Nytenkning på høyt nivå, særlig fordi innovasjonen fører til gullordet i alle bransjer: Mersalg.

Sånn er det meningen at alle medarbeidere i alle bedrifter, offentlige som private, skal tenke. Vi er invitert med på den store innovasjonsdugnaden. Alle må bidra, hver eneste dag, 24/7 er det viktig å tenke nytt.

Så hvorfor kaller de det ikke bare effektivisering? Det dreier seg jo om innsparing.

I denne ånden ble min venninne Mona invitert på innovasjonsseminar med sykehuset der hun er lege. Sykehuset har etablert en innovativbank! Det er litt vagt for Mona, men hun tror det betyr at hvis hun har en idé til en ny type dosett, så kan hun sende den til innovativbanken.

— Hvis jeg oppfant en ny dosett, sier Mona, - ville jeg heller tatt patent på den selv. Når Mona høres litt lite henrykt ut, så er det fordi nytenkningen på sykehuset hennes mest handler om å gjøre mer, fortere. - Så hvorfor kaller de det ikke bare effektivisering? Det dreier seg jo om innsparing, og alle blir bare sure når vi liksom skal være heldige som får være med på det.

For ikke så lenge siden besøkte jeg en bedrift som feiret at de hadde nådd et fantastisk mål: Gått fra et fjorårsresultat på minus 2 millioner til et pluss på 20. Hvordan klarte dere det? spurte jeg,­ selv om også jeg skjønner at her er noen blitt sparket. - Innovasjon og nytenkning, sa sjefen. Men hva hvis nytenkningen ikke hadde lykkes?

Mona har rett. Vi kaller det in­no­vasjon når det på en eller annen måte blir penger av det. Når det ikke gjør det, kan tenkningen være så ny den bare vil. Det heter ikke noe annet enn fiasko for det. Og fiasko har alltid vært gammeldags.

 • Les flere saker fra A-magasinet:
 1. Les også

  UTELIV: Hva skjer når du sender en gjeng narkomane ut i ødemarken?

 2. Les også

  UTESKOLEN: Kjetil Østli lærte barna en lekse. Hvor er fisken?

 3. Les også

  LEVE SAMMEN: Har en mann som "koser seg ihjel"

Les mer om

 1. Spaltist Christine Koht

Spaltist Christine Koht

 1. DEBATT

  Innovasjon Norge bryter med sin egen visjon | Peder Inge Furseth

 2. DEBATT

  Den norske innovasjonspolitikken er fanget i en bedagelighetsfelle

 3. VITEN

  Innvandrere på arbeidsplassen øker innovasjon og eksport

 4. DEBATT

  Ja til mangfold, nei til profitt i velferden

 5. KOMMENTAR

  Moderne teknologi og gammel politikk | Hadia Tajik

 6. DEBATT

  Forskerne må belønnes for innovasjon