A-magasinet

Trøfler er duften av sex

Jeg tror vi har funnet duften av sex. Den er kanskje ikke så lekker som du hadde håpet på.

 • Ingvild Tennfjord
  Aftenpostens vinspaltist

ingvild tennfjord.png

Det ligger noe nytt i luften. Morgenene i Alba har så langt vært innhyllet i en søt duft av sjokolade. Det er sjokoladefabrikken Ferrero som gjør hverdagen til et sant helvete for alle svake sjeler. Men noe har snudd. Når jeg går nedover hovedgaten nå, kjenner jeg duften av ... kjønn. Kropp. Sex. Det er høst. Det er trøffelfestival i Alba. Verden er i ferd med å gå av skaftet.Ta en kikk på den knollen. Tartufo. Hva i all verden gjør den så ettertraktet? Trøfler er verdensberømte. Det finnes flere sorter, men det er spesielt den hvite trøffelen som sender prisene i taket. En slags underjordisk sopp. Vokser i ly under jorden der trerøttene strekker seg utover. Svært vanskelige å finne, selvsagt. Spesialtrente hunder snuser seg frem til delikatessene, som varsomt graves opp, pusses, vurderes, selges og til slutt ender opp som løvtynne, høvlede flak over pasta eller risotto. Omgitt av trøffelelskere, matfreaks og kjennere kjente jeg meg nesten skamfull da jeg tenkte: Hva i huleste er greia?

Sex

Trøflene har en distinkt duft du enten elsker eller hater. Lukten er ... funky. Intens. Soppaktig. Våt jord. Halm. Honning. Kropp. Hud, i en tid der man ikke vasket seg like ofte som vi. Ingen stiller seg likegyldig til en sånn knoll. Men hvorfor så sterke følelser? Vel, jeg har funnet ut at sexlyst har et navn, om enn et ganske kjedelig ett. Feromoner. Du skjønner, feromoner er en kjemisk substans dyr skiller ut for ordløst å kommunisere. Hvordan få signalisert at du er hypp på litt nærkontakt? Feromoner. I alle fall hvis du er en gris. Trøffelduften har likhetstrekk med feromonet griser skiller ut når de er i brunst. Og mennesker. Slike feromoner er som skjulte våpen. De påvirker deg enten du vil eller ikke, enten du bevisst merker duften eller ikke. Og akkurat nå ligger trøffeldunsten som en tung sky over Alba.

0002248481.jpg Foto: Lars Myhren Holand

— Sniff, sniffBikkja Rocky halser fremover gjennom skogen. Den altfor fuktige sommeren er kanskje en katastrofe for alle som lager vin, men et eldorado for trøffeljegerne, som akkurat har begynt sesongen. Nær 100 euro må du ut med for en liten knoll som rekker til duftflak til fire personer. De oppgitte salgstallene står overhodet ikke i forhold til hva som konsumeres verden over. Nå er nesen til Rocky i ferd med å sende enda noen matelskere til himmels. Der! Han markerer med halen. Vi stimler sammen i lysningen og stirrer mot bakken. Ja? Rocky gjør ikke én ting mer før han har fått belønning i form av en godbit. Jafs, der var den svelget ned, og hunden starter gravingen. Knollen må ikke skades. Den kan lett mugne. Oppbevares tørt og kjølig. Nye belønninger utdeles, og der - endelig. Det hvite gull.

Fem ukers trøffelfest

Alba venter storinnrykk og oversvømmes av tilreisende. Utstillinger. Kokkeshow. Panel med dommere som snuser, klemmer og stryker for å vurdere kvaliteten på hver eneste lille knoll som omsettes på markedet. Omfanget blir litt større for hvert år. Men kreatøren bak det hele var én eneste mann - trøffelkongen.

Giacomo Morra drev det sagnomsuste Hotel Savona, men er mest kjent for sin utrettelige jakt for å få Albas hvite trøfler ut i verden. I en tid da Piemonte var en glemt baklomme i verden, var Morra en av få visjonærer. En Piemonte-evangelist. Han var overbevist om at en dag kom hele verden til å snakke om trøflene herfra. Og hvordan få det til?

Ved å begynne på toppen. Winston Churchill. Harry Truman. De fikk overlevert trøfler i gave. Marilyn Monroe svarte med et takkebrev der det sto: Dear Mr. Morra. I must say that I have honestly never tasted anything quite so tasty and exciting before. Derfra rullet ballen av seg selv.

Middagstid

Jeg har akkurat satt meg idet duften tar tak i meg igjen. Jeg trenger ikke engang snu meg. Nabobordet har bestilt trøfler. Flakene nær firedob­ler prisen på pastaen deres. De smiler mot hverand­re. Det smilet... Honey, I don’t have a headache tonight.

Elsker du trøfler? Hater du dem? Det spiller ingen rolle. Kjærlighet spiller en rolle. Spenning. Romanse. Denne ukens viner vil skape den perfekte rammen for å fyre opp feromonene. De kan nytes som de er, men den observante leser vil se at vinene også går perfekt til en klassisk treretter. Sløy jazz på stereoen. Litt bobler til aperitiff. Skalldyr til forrett med riesling. Rødviner som går til ulike typer kjøtt. Og desserten? Det er deg.

Hjemmelekse: Hverdagsromantikk! Nå! Ingen flere unnskyldninger, din nepe.

Prøverommet - vinanbefalinger

Pirie Tasmania, Australia. Karakter: 5. Pris: 196,90 kr. Varenr. 8021501. Basis, polkat. 6. Dette er kult! Kvalitetsbobler fra Tasmania, som er stedet bobleelskere snakker om nå. Endelig har vi fått en på det norske markedet. Frisk start på måltidet, pirrende, lette bobler og en smak av eple og kjeks i ettersmaken.

Rafinelli Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore, Italia. Karakter: 5. Pris: 129 kr. Varenr. 1720501. Test, polkat. 6. Ha alltid, alltid en ekstra flaske billigbobler liggende på kjøl. Denne trenger du når stemningen stiger, hvis du impulsivt inviterer på nachspiel, eller drømmedamen plutselig står i døren. Ung, ukomplisert smak av pære og sitron. Brusende bobler, brusende blod.

Von Winning Grainhübel Riesling Trocken, Tyskland. Karakter: 5. Pris: 239,90 kr. Varenr. 1714701. Bestillingsutvalg. Deilig! Rett og slett. Fyldig, uten å bli tung. Smaker som oransje fersken og appelsin. En tørr riesling som vil smyge seg rundt skalldyr og fisk. Av en rekke toppviner fra Tyskland som Polet nylig har lansert.

Viña Tondonia Reserva 2002, Spania. Karakter: 6. Pris: 269,90 kr. Varenr. 3461001. Bestilling, inne på 4 pol. Tuller du med meg? En tolv år gammel vin til den prisen? Dette er et kupp. Rødvin fra Rioja som vil være perfekt til lam. Dufter av lær og røde bær. Eleganse og verdighet.

Marqués de Nombrevilla Old Vines Garnacha, Spania. Karakter: 5. Pris: 99,90kr. Varenr. 9768401. Basis, polkat. 2. Denne rødvinen er interessant. Kan du lukte at det ligger noe litt vilt under duften av bærene? En mørk basstone av noe litt farlig. En herlig vin fra det moderne Spania inne på alle pol. Til kjøttretter, lange samtaler og klining.

Luigi Oddero Barbaresco 2008, Italia. Karakter: 5. Pris: 274,10 kr. Varenr. 707401. Bestillingsutvalg. De kaller barolo for kongevinen. I så fall er barbaresco dronningvin. Rødvin av nebbiolo-druen. Blek i glasset, kraftfull duft av bær og lakris. Mettet fruktsmak inne i et skjelett av struktur. Vil perfeksjonere kjøttretter. Et godt kjøp!

Les flere artikler fra denne ukens A-magasin:

 1. Les også

  Jødiske Sally skjulte seg ved nazileir i fem år

 2. Les også

  Det vakreste som fins? Fem blinde svarer

Les mer om

 1. Vinskolen

Vinskolen

 1. A-MAGASINET

  – Her er boksen som begeistret meg

 2. A-MAGASINET

  En chardonnay som er akkurat det vi vil den skal være. Bare billigere.

 3. A-MAGASINET

  Slik gikk det da amatører og eksperter blindsmakte vin

 4. A-MAGASINET

  Handleliste til høstferien: «Denne passer både til mat og sofa»

 5. A-MAGASINET

  Musserende fra Oslo og Bærum: – En slags eple-petnat som gjør meg glad

 6. A-MAGASINET

  Hva gjør du hvis du ikke vet hvilke viner du liker? Følg disse rådene.