Valfarter til Andenes for å dra på hvalsafari

Folk kommer fra hele verden til Andenes for å oppleve hval på nært hold.

  • Kristin Folsland Olsen

Solen er fet og morgentrett,. men Men Marten Bril er allerede ute på havet, som han er nesten hver eneste dag fra begynnelsen av november og ut feb­ruar.

Det er hval som står på programmet. Spekkhuggere, knølhval og finnhval i skjønn forening. Bril kjører rib-båt med fotografer og turister som valfarter hit til Andenes for et uforglemmelig møte med havets giganter.

Lidenskap for hval

— Andfjorden er som en gourmetrestaurant for hvalene, sier spans­ke Iñaki Aizpurua Quiroga.

Quiroga jobber for Marten Bril på Sea Safari Andenes, i tillegg gjør han frivillig arbeid for hvalforskere.

Hval er hans store lidenskap. Nå står han på toppen av den 40 meter høye fyrlykten på Andenes og speider etter dyret i en kikkert som når 23 kilometer. Silda trekker nemlig hit om vinteren, og det er bare for hvalene å forsyne seg i store mengder.

­­­- Jeg har ingen fornuftig forklaring på hvorfor jeg elsker hvalene, men vet hva jeg føler når jeg er sammen med dem. Det holder for meg.

På hvalsafari bruker man kikkerter som når 23 kilometer.

Både feriereisende og BBC med på turene

Tre stillongser og to dunjakker under varmedressen. Iskaldt Norskehav rett i fleisen. Bril gir gass, og det er bare å klamre seg fast i håndtakene når båten rister over bølgetoppene.

Det er en kjølig januardag på 69 grader nord. Om bord sitter for en gangs skyld en fastboende. Anders Lambersøy er født og oppvokst på Andenes. Som oftest er det utlendinger som er med på turene. Amerikanere, nederlendere, en fyr fra Sør-Afrika eller Azorene. Det kan være feriereisende eller BBC som lager dokumentarprogram om knølhval og spekkhuggere som spiser sammen, et fenomen som ikke forekommer andre steder i verden.

Lambersøy er på årlig fototur med kompiser sørfra. De har reservert egen båt hele dagen. Elektrikeren digger naturen og omgivelsene her. Spesielt under vann. I syv år han drevet med undervannsfotografering, og de siste årene er det å fotografere hval her hjemme i fjorden det som trigger aller mest.

Han sitter klar med dykkermaske og snorkel og kameraet i et stort undervannshus.

­

I det solen går ned på 69 grader nord, og knølhvalen elegant løfter sin halefinne mot den rosa himmelen, eksplorerer det i følelser hos dem som får overvære dette. Det er noe med hval. Noe som ikke kan forklares.

Ser en flokk med finnhval

— Jeg må være helt klar til å hoppe i vannet, sier han.

— Når hvalene kommer, kan jeg ikke begynne å fikle med utstyret. Jeg får kanskje bare én sjanse til å få bildet mitt.

Store følelser, store dyr.

— Er dykkerne klare? spør Bril plutselig.

Etter en stille start på dagen dukker det opp en flokk med finnhval. De er på vei mot oss. Sekunder senere gir kapteinen klarsignal til å gå i vannet. Lambersøy er snar til å velte seg uti.

Så ligger han der og dupper midtfjords, mens 20 meter hvalkropp stryker forbi. Det er mektig å se på fra båten, men ifølge en ekstatisk svømmer er det ingenting mot opplevelsen under vann. Det er et magisk øyeblikk. Så svømmer hvalene av gårde, Lambersøy jubler, og Bril styrer mot dykkerne, som er blitt spredt med strømmen, og får dratt dem opp i båten.

— Det der var rått! Litt av et adrenalinrush.

Pansatte huset for å drive med hvalsafari

Marten Bril brenner for jobben sin og sier den er blitt en livsstil. Nederlenderen var her på ferie for førs­te gang for 16 år siden. Det gjorde inntrykk. For ti år siden kjøpte familien hus her. Nå er det Andenes som er hjemme.

­— I Nederland er det altfor mange mennesker. Her på Andenes er det passe. Her har vi plass.

For to år siden pantsatte han huset for å kjøpe firmaet han driver i dag. Det er en stor risiko. Hva om silda forsvinner, slik den har gjort i Tysfjord?

­- Jeg er ikke redd for risiko. Jeg tror det har å gjøre med den nederlandske mentaliteten. Jeg er villig til å satse på det jeg tror på. Vi kan ikke påvirke hva silda gjør. Nå er den her. Da kommer hvalen og turistene. Da må vi også være her, sier han.

— Vi kjører turer når turistene er her, også på julaften. Det er en selvfølge.

En flokk med spekkhuggere dukker opp

— Knølhval! Bril roper ut i båten.

­- Og venstre side - finnhval!

Nærkontakt. En knøl- hval gjør et dykk, og Anders Lambersøy får en ekstatisk undervannsopplevelse.

Og der brytes overflaten rett ved båtens høyre side. En flokk spekkhuggere. Eller havets pandabjørner, som Iñaki Aizpurua Quiroga omtaler de svarte og hvite dyrene. Vi følger med spekkhuggerne der de kraftfullt og grasiøst cruiser bortover.En liten årsunge svømmer lekent og lett ved siden av sin mor. Solen er som et lavautbrudd på himmelen, og hvalenes utpust som små geysir-utblåsninger i det gylne lyset. Bratte Senja-fjell med melisdryss på toppene er det perfekte bakteppet i det pastellfargede landskapet. Det er hval overalt nå. Det koker i fjorden! Dette er sukkersøt råskap. En miks av røft, barskt og himmelsk vakkert.

Nå kan det hende at enkelte i båten feller en liten tåre. Det er i hvert fall blitt litt uklart i kamerasøkeren.

Les også: Tjener milliarder på hvalsafari