Foto: Geir Salvesen
A-magasinet

Sauternes. Det glemte vingullet

På verdens mest berømte søtvinslott vil man at folk skal drikke sine viner tidligere i måltidet.

  • Geir Salvesen

Sauternes, Bordeaux.

En gang i tiden var dette gull på flaske. Samme farge, også. Dyp, gyllen lød. En kompleks sødme med lag på lag av smaker, som satte et verdig dessert-punktum på enhver staselig, klassisk middag. Kjennere sto i kø for å få kjøpt den. I dag er prisene på vei ned. Sødme er ut. Kaloriene gjør deg tykk. Produsentene strever.

— Dessert, ja. Litt av hovedproblemet er at man drikker Yquem for sent i måltidet, sier Sandrine Garbay, omviser på Château d’Yquem. Et mekka for verdens svinnende edelsøte viner. Verdens mest berømte slott for produksjon av søte viner laget med ekstremt lav avkastning av druer som er angrepet av edelråte. Det er eid av luksusgiganten LVMH.

Jeg har drukket en del gammel Yquem. 1959, 66, og 67, blant annet. Det var nesten for mye av det gode. Det smakte nesten som tyktflytende olje. Nå virker det som om det er blitt mer friskhet i dem, også justert for at årgangene selvsagt er mye yngre.

Jeg sitter en junidag i 2015 sammen med et knippe internasjonale journalister i middagssalen på Yquem. Det er duket for lunsj. Prestisjelunsj. Slottet vil gjerne vise at disse søtvinene også skal kunne passe til normal mat.

Først får vi en «Y», eller «i grekk», som det uttales på fransk. Det er den tørre vinen fra Yquem. Går helt fint sammen med råmarinerte kamskjell. Jeg drakk en 1969 engang. Husker den ennå. Perfekt. Alle de store Sauternes-slottene satser på tørre viner.

Så kommer det en 2009 Château d’Yquem til andebryst med en saus av søtvinsreduksjon. En flott vin, og det er ingen total kollisjon, men totalinntrykket blir allikevel i søteste laget for kombinasjonen en sommerdag. En vinterkveld med minus 10 ute? Kanskje annerledes. En 2005 etterpå blir kompleks, klassisk og tung. Og en 1990 er flytende gull. Lagringskarakter og uendelig kompleks. Utrolig flott vin. 96 poeng i min bok. Men den gamle stilen.

- Så hva er fremtiden her?

— Hovedutfordringen er å finne markedet igjen. Kvaliteten og området er enda bedre. Nå har vi for få kunder. Søtviner er gått av moten. Også fordi de ble brukt som dessertviner. Da franske myndigheter slo ned på drikking og bilkjøring, var det søtvinene til desserten som ble droppet først, sier Sandrine Garbay.

I Norge er det utsolgt for Yquem for øyeblikket. Selv om prisen er 3600 kroner flasken. 2013-årgangen som kommer etter hvert, vil kombinere friskhet, eleganse – og dybde.

En annen produsent som har satset mye på sine tørre og krispe hvitviner, er Château Guiraud, en av Yquems naboer. Vindruer har vært dyrket der i over 500 år. Der drives det med biodynamisk druedyrking, og det er et eget insekthotell (det er ikke tull) som skal holde liv i den gode insektleiren og forhåpentligvis holde de onde unna. Guirauds ypperlige tørre hvite er til og med i Polets basisutvalg. Didier Galhaud, markedssjef på Guiraud, er i fyr og flamme hva angår den økologiske biten. - Ingen sprøyting, ingen kjemiske ugressmidler. Vi satser på et balansert økosystem hvor naturen tar vare på seg selv, sier han.

Mattips

Velg en yngre og friskere Sauternes, og kombiner den med foie gras på toast, eller med blåskimmelost på toast.

Her kan man virkelig snakke om gull på flaske. 1990 Château d'Yquem er en kontemplasjonsvin og ikke noe man egentlig skal ha til mat. Foto: Geir Salvesen

BASISUTVALGET

Karakter 5 Hvite glass

147602 Chateau de Myrat 2009, Sauternes. Halvflaske. Kr 199,-, 88 poeng

Kompleks, litt smålåten, men også litt småinteressant Sauternes med litchi, honning, plommer. Godt balansert vin med mye smak, trenger ikke mer lagring. Drikk: Nå. Temp: 4–6. Alk: 13,5.

Karakter 3 Hvite glass

2092401 Chateau Bellevue 2009, Monbazillac. Kr 159,-, 78 poeng

Hvordan gjør pinnsvin det? Veldig, veldig forsiktig. Forsiktig aprikos, forsiktig sødme, marsipanlokk, litt søtbitre plommeskall. Ingen tung vin, nei. Heller lett. Og forsiktig. Kanskje i meste laget. Drikk: Nå. Temp: 4–6. Alk: 13,5.

Karakter 4 Hvite glass

3060901 Castelnau de Suduiraut 2009, Sauternes. Kr 269,90, 83 poeng

Også dette et berømt slott. Ikke førstevinen. Miks av honning, mango, litchi. Hakket overalkoholisert med nesten 14 volumprosent alkohol og mangler litt friskhet. Mangler eleganse og fremstår litt gammeldags. Drikk: Nå. Temp: 4–6. Alk: 13,5.

Les også

Ny Bordeaux-trend i Norge. Satser maks på klassikerne

BESTILLINGSUTVALGET

Karakter 6 Hvite glass

2845602 Chateau Suduiraut 2009, Sauternes. Halvflaske. Kr 489,90-, 94 poeng

Svakt acetonaktig på duft, så overtar sukat og marsipan, så kommer det litt nøtter, gransevje, pinjekjerner, og rosiner, grønne rosiner, så overtar en veldig flott, lang, ganske syrlig og frisk smak med utrolig lengde. Det er friskheten som er det mest appetittvekkende her. Drikk: Nå— 2025. Temp: 4–6. Alk: 14.

Karakter 6 Hvite glass

2840701 Chateau Suduiraut 2002, Sauternes. Kr 495,- 92 poeng

Intens og konsentrert, hasselnøtter og kandisert frukt, skall av klementiner, rosiner i midtpartiet – så en lang, konsentrert finish med tørkede bær, edelt treverk og bengalakk. Trenger egentlig ikke noe mer utvikling enn dette. Nok mahogni og fat. Drikk: Nå- 2025. Temp: 4–6. Alk: 14.

Karakter 6 Hvite glass

477202 Château Guiraud 2009, Sauternes, Bordeaux. Halvflaske. Kr 339,-, 93 poeng

Wine Spectator gir denne 96 poeng. Det er hakket for mye, men her er det utrolig mye smak og konsentrert Sauternes-frukt. Honning, litchi, vanilje og toast i aroma- og smaksbildet, solid konsentrasjon men allikevel i en ganske elegant innpakning. Og nok friskhet i en av de to beste årgangene på 2000-tallet. (Den andre var 2001). Drikk: Nå- 2025. Temp: 4–6. Alk: 13,5.

  1. Les også

    Opprørerne fra Swartland. På vei til et Pol nær deg

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!