Slik ble USA revet i to

USAs politiske kaos begynte ikke med Trump. Kreftene som har ført demokratiet til kanten av stupet, har røtter 50 år tilbake i tid.

«Hele verden følger med!» ropte demonstrantene.

De fylte gatene i USAs storbyer i rasende protest. Dag etter dag marsjerte de og ropte slagord.

De fleste var fredelige studenter og aktivister. Men ikke alle. Noen av dem kastet stein. Noen satte fyr på bygninger og vandaliserte nabolag.

Myndighetene slo hardt ned på uroen. Tungt væpnet politi og soldater møtte demonstrantene med tåregass, bajonetter og kuler.

Scenene dominerte TV-nyhetene. Reaksjonene i den amerikanske befolkningen var delt. Mange var sjokkert over politiets hardhendte fremferd og hadde sympati med de unge demonstrantene.

Men mange ble skremt av kaoset de så utspille seg i byene. De så ikke idealister som ønsket en bedre fremtid, men respektløse pøbler som ville ødelegge nasjonen.

Republikanernes presidentkandidat fridde sterkt til denne siste gruppen. Han kalte disse velgerne «den tause majoritet».

«Når vi ser på Amerika, ser vi byer innhyllet i røyk og flammer. Vi hører sirenene ule om natten», sa han til dem i sin tale til partiets landsmøte.

Han gjorde «Lov og orden!» til sitt mantra. Det skulle vise seg å bli en vinnende strategi.

Les hele saken med abonnement