A-magasinet

Ingvild Tennfjord: Derfor er Vinmonopolet verdens beste vinbutikk

Det kan hende du ikke forstår at du hadde verdens beste vinbutikk før det er for sent.

  • Ingvild Tennfjord
    Aftenpostens vinspaltist

(Les ukens vinanbefalinger nederst i saken) Skal jeg fortelle deg noe rart? Det er ofte skikkelig vanskelig å kjøpe vin i vinland.

Jeg hadde trodd at vinsjappene på reisenskulle bugne av ukjente produsenter og skjulte perler. I stedet er utvalget oftest lite, uforutsigbart og ekstremt lokalt.

Greit at italienerne er regional-patrioter, men i Piemonte er det vanskelig å finne vin fra nabofylket Veneto. Utenlandsk vin? Glem det. Flere selger bare vin fra sin landsby.

I Chile var vinbutikken ofte et hull i veggen med Gato Negro og Captain Morgans rom som høydepunktene.

På New Zealand lignet de bensinstasjoner, der du kunne kjøpe vin i bulk og fylle bagasjerommet med rabattert alkohol. Jeg har aldri fått gåsehud av en supermarked-vin.

Vi var omgitt av vinranker. Det var bare så himla krevende å få kjøpt det ferdige produktet.

16.000 produkter i sortimentet

Se deg rundt neste gang du er på Vinmonopolet. Uansett hvor lite sted du bor på vil ditt lokalpol ha et greit utvalg i alle prisklasser i hyllen. Fant du ikke det du lette etter? Da kan du velge og vrake blant 16.000 produkter, som blir levert etter noen dager. Gidder ikke å gå i butikken? Bestill på nett og få levert på døren. Mer enn 30 kilometer til polet? Gratis levering. Usikker på hvilken vin som passer til fiskesuppe eller pulled-pork? Spør de som jobber der.

Er du en hvitvinsfanatiker? Les denne saken da vel:

Kjære leser — du har tilgang til verdens beste vinbutikk. Men nå kan den være i ferd med å gå tapt.

Alternativet? Tax-free. Grensehandel. Mer og mer av vinsalget flyttes ut av polet. Vi nærmer oss vippepunktet der prosentandelen blir for lav til å forsvare monopolsalg. Sterke krefter arbeider for vinsalg i butikk.

Hva skjer da? De store aktørene med finansielle muskler kan kjøpe seg hylleplass. Ut forsvinner små vinbønder uten reklamebudsjett. Vinene du ennå aldri har smakt. Perlene. Særingene.

Tenk på det neste gang du handler dagligvarer. Tror du attenåringen i kassen, som bare har drukket rusbrus til nå, aner noe om vin til fiskesuppe?

Ikke lyst på vin i helgen? Prøv bobler isteden:

Også vinmonopolet får kritikk

Ikke alle er enige med meg. Kritikken mot polet er konstant og nødvendig. Er regelverket for rigid? Er de for kommersielle? Er for mye vin tilgjengelig? Får de riktige vinene hylleplass? Har importørene for lite påvirkningskraft?

Polet er statens instrument for å regulere salget av alkohol. Det har gitt oss en enestående god vinbutikk. Roald, Berit

Jeg sitter i nemda som mottar alle klagene Vinmonopolet får. Selv om polet også trår feil innimellom, oppfatter jeg likevel en bred støtte fra importørene til polordningen i seg selv.Ingen selvstendig aktør. For jeg har fremdeles til gode å se noen kunne peke på et bedre alternativ. Husk at polet ikke er en selvstendig aktør. Det er statens og regjeringens instrument for å regulere salget av alkohol der egen kommersiell interesse ikke skal være det styrende. Jeg stikker ofte innom polet. Småprater med dem som jobber der, som er kunnskapsrike og ujålete. Denne ukens anbefalinger er flasker jeg snappet opp etter tips fra dem. Gullgode viner som ikke hadde hatt en sjanse i et mer kommersielt og uoversiktelig marked.

Prøverommet — mine vinanbefalinger

Best Buys Organic Series Navarrsotillo Rioja TempranilloPris: 134,90 kr.Karakter: 5<i>Varenr. 1753101. Bestilling, inne på åtte pol.</i>- Denne er knallgod, sa damen på Storo-polet. Hun hadde helt rett. En saftig, munngod rødvin som smaker rent og tydelig av mørke plommer og blåbær. En umiddelbar favoritt som går godt til tapas og kjøttretter uten for mye fett. Produsent

Dom. de Brau Pure Cabernet Franc <p>Pris: 159,90 kr. </p>Karakter: 6<i>Varenr. 9942001. Bestillingsutvalg.</i>Tips fra Sandaker-polet. En rødvin som smaker av solbær og bjørnebær under en dirrende tone av noe grønt. Fyldig frisk. Har alt. Et supert kjøp! Til retter av storfe. Produsent

Charlemagne Blanc de Blancs Réserve BrutPris: 299,50 kr.Karakter: 6<i>Varenr. 3068901. Basis, polkat 3</i>De store champagnehusene dominerer verdensmarkedet. I Norge er bestselgeren under tre hundre kroner denne, fra et familie- drevet hus. Bakverk, epler, skjell og kalk. Et streif av bitterhet i svelget og en smak som forandrer seg i glasset etter hvert som kvelden skrider frem. A-magasinet vin uke 36

Tina Pfaffmann Riesling BrutPris: 189,10 kr.Karakter: 5<i>Varenr. 2111801. Basis, polkat. 6</i>Det er så lett å tenke fransk når man skal feire med bobler. Men like ved siden av står Tyskland-hyllen, der stadig flere musserende riesling-viner imponerer med sin friskhet og deilige smak av fersken og sitron. Langt billigere er det ofte også. Noe å glede seg til i helgen? Da velger du denne. Produsent

Graci Etna RossoPris: 199,90 kr.Karakter: 5<i>Varenr. 9077401. Basis, polkat. 4</i>Det finnes polfolk som analyserer hva vi drikker, hva vi kommer til å drikke og nye trender. Sicilia er skikkelig i skuddet nå. Dermed kommer denne rødvinen i hyllen nær deg. Kraftfull, med personlighet. Server til helgens kjøttretter. Kan være fete sauser. Produsent

Geil Riesling TrockenPris: 399,90 kr.Karakter: 5<i>Varenr. 1963406. Testutvalg, polkat. 6</i>Ca. 55 % av all vin som selges på polet, er i boks. Det presser kvaliteten opp og gir oss svært bredt utvalg. Denne hvitvinen har en kvalitet man vanligvis finner på flaske. Har vært i hyllene i et halvt år, før den vurderes på nytt. Alle viner må forsvare hylleplassen. Blir spennende å se om Geil klarer seg. Produsent

Les mer om

  1. Vinskolen

Vinskolen

  1. A-MAGASINET

    Handleliste til høstferien: «Denne passer både til mat og sofa»

  2. A-MAGASINET

    Musserende fra Oslo og Bærum: – En slags eple-petnat som gjør meg glad

  3. A-MAGASINET

    Hva gjør du hvis du ikke vet hvilke viner du liker? Følg disse rådene.

  4. A-MAGASINET

    Mandag kan du sikre deg eksklusiv rødvin

  5. A-MAGASINET

    Vin-nyheter på Vinmonopolet: Unngå denne feilen

  6. A-MAGASINET

    «Denne smaker juicy. Super til pizza, pasta og første draget av høst i luften.»