A-magasinet

Hele Norges matkjerring

I barndomshjemmet på Kleppestø startet eventyret.

 • Anette Aasheim
  Journalist

Til sommeren fyller Ingrid Espelid Hovig 90 år. I dag ble biografien om hennes eget liv lansert. Ingrid snakket da om tapet av tre av sine nærmeste

Ingrid mistet tre av sine nærmeste. Broren ble henrettet under krigen, søsteren de bare 44 år gammel. Mannen, Jan Inge Hovig, døde ni dager etter at de giftet seg.

Dagen etter begravelsen gikk Ingrid ut av leiligheten, oppover Kirkeveien og inn i studioet på NRK for å lage et nytt program av Fjernsynskjøkkenet.

- Jeg tror det kan være redningen for mange. Gå på jobben. Fortsette hverdagen. Man kan ikke begynne å synes synd på seg selv. Man må heller være takknemlig for alt det en har opplevd sammen. Jeg hadde ingen å være sint på, ingen å skylde på. Døden rammer alle. Å være takknemlig er det aller viktigste, sier Ingrid.

Hustellærer

Men for Ingrid, som laget 300 programmer for NRK, er det andre ting som er er viktig for henne å få oppklart: Hun er ikke kokk. Gjerne matkjerring, men altså ikke kokk. Hun er husstellærer. I morgen kan du lese et større intervju med Ingrid Espelid Hovig. A-magasinet ble med hjem til stedet der alt sammen startet, til barndomshjemmet på Kleppestø.

- Hvorfor bestemte du deg for å bli husstellærer?

- Jeg så hvordan mor måtte utnytte alt, spesielt i årene etter krigen. Om høsten var matkjelleren full av saftflasker, av syltetøy og hermetisert frukt. Når sommeren kom, var hyllene tomme. Da var det bare å begynne på nytt igjen.

Så ofte hun kunne, sto hun på kjøkkenet, sier Ingrid. Senere skal hun fortelle om Halldor. For huset minner henne også om ham — broren som forsvant så altfor tidlig. Og Gunvor, to år eldre enn Ingrid, som hun og søsteren Malmfrid stelte for det siste året hun levde.

Ingrid kaller barndommen på Askøy for en idyll. I huset bodde mor og far og fem søsken. elsket å ta oppvasken. Da hun ble 16 år bestemte hun seg for å videreføre kunnskapen moren hadde gitt henne. Å ta utdannelse. Klare seg selv.

Oppvask og arbeid

- Har du et livsmotto?

- Arbeid er en velsignelse!

- En velsignelse?

- Ja, uten arbeid trives jeg ikke. Det å kunne gå til en arbeidsplass hver dag og møte kolleger som en setter pris på, er en velsignelse. Det er mange ting i livet som er en utfordring, men det handler om å gjøre så godt en kan. Da får man også nye oppgaver å bryne seg på.

- Har du ikke noen ganger hatt lyst til å gi opp?

- Aldri. Nei. Jeg har alltid elsket arbeidet mitt. Men jeg tror jeg må være ærlig å si at mitt arbeid med kostholdsopplysning nok ikke er blitt videreført av NRK. Folk endrer spisevaner. De glemmer at et solid og variert kosthold, med moderate mengder søtsaker og riktig fett, ville holdt dem innenfor normalvekt.

- Hva er det som opprører deg mest?

- Folk kjøper stadig mer ferdigmat. Foreldre tar seg ikke tid til å ta med barna på matlaging. Det er synd at skolen ikke er seg sitt ansvar bevisst. Undervisningen i matlaging burde styrkes! Barn og ungdom må lære å lage mat til seg selv. Mat må man ha, mange ganger om dagen og hele livet.

Les hele historien i A-magasinet i morgen.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Ingrid Espelid Hovig: - Eg er jo berre eit kvardagsmenneske

 2. NORGE

  Ingrid Espelid Hovig bisatt: – En av de aller største i NRKs historie

 3. NORGE

  Ingrid Espelid Hovig (94) er død

 4. VERDEN

  Hun er den første kvinnen som vinner matematikkpris. Som ung hadde hun et uvanlig forbilde.

 5. A-MAGASINET

  Som barn valgte Øivind alltid det storesøsteren syntes var skummelt. Etter 23 år har Jeanette Flagstad fått lillebroren tilbake fra doplivet.

 6. A-MAGASINET

  Skoletaperen Christopher har fått sin første Michelin-stjerne