A-magasinet

Drapsmannen hadde støvsuget åstedet, rensket vekk alle spor. Men han glemte å kvitte seg med en viktig nøkkel.

Ung kvinne, voldtatt og drept i sitt eget hjem. Sengen, soverommet, alt var rensket for spor. Men i en bankboks fant politiet noe uhyggelig.

Da politiet undersøkte Friedrich Wagners hybel i Söndagsvägen, så de noe som vekket mistanke i bokhyllen: En bok med tittelen «Narkos och bedövning». Foto: Faksimile

  • Kjersti Nipen
    Kjersti Nipen
    Journalist

«Objekter å kjøpe inn: elektroapparater, (...), medisinske instrumenter inklusive beltestrammer, kosmetikk, selvforsvarsvåpen, transportredskap, diverse spesialinstrumenter, duplikatnøkler, maskeringsklær for henne og for meg.» (Fra gjerningsmannens notater).

Det var den største kriminalsaken i Sverige før Palme-mordet. Hva foregår i hodet på en mann som går inn i huset til en ukjent, ung kvinne, bedøver henne med kloroform, voldtar og dreper henne, for så å støvsuge åstedet omhyggelig, rydde alt på plass og bre laken og teppe pent over liket?

Slikt vet man vanligvis lite om. Men i den lenge glemte drapssaken den svenske forfatteren og historikeren Peter Englund henter frem i Drapet i Söndagsvägen, får man et sjeldent innblikk i et forvirret sinn.

Les hele saken med abonnement