Kan smerte behandles med luft?

Elin Arnesen (50) brukte smertestillende i 15 år etter en ulykke. Ved en tilfeldighet oppdaget hun et kurs som forandret livet hennes. Meditasjon og pusteteknikker er nå under den vitenskapelige lupen.

Hun husker bilen som kom brått inn fra høyre. Hun husker svevet over sykkelstyret og den tunge sekken med studiebøkene som smalt inn i nakken da hun traff asfalten. Hun glemmer aldri lyden i kjeven da den knuste.

Det er 30 år siden, men ulykken kunne like gjerne skjedd i fjor. Detaljene er hamret inn i hukommelsen. Skjelettet til Elin Arnesen (50) ble for alltid forandret etter svevet. I tillegg til den ødelagte kjeven og det knuste bekkenet ble ryggsøylen uopprettelig skjev, som karosseriet på en bil som har havnet i grøften.

Pinen som fulgte, har tidvis vært lammende. Som et lyn har smertene hugget til i korsryggen og strålt videre nedover bena.

– Smertene har påvirket livet mitt i stor grad. Det har vært så vondt iblant at jeg ikke har klart å bevege meg i det hele tatt. Det eneste jeg har klart, er å puste, forteller Arnesen.

Les hele saken med abonnement