A-magasinet

Kan smerte behandles med luft?

Elin Arnesen (50) brukte smertestillende i 15 år etter en ulykke. Ved en tilfeldighet oppdaget hun et kurs som forandret livet hennes. Meditasjon og pusteteknikker er nå under den vitenskapelige lupen.

  • Guri G. Oppegård
    Journalist

Hun husker bilen som kom brått inn fra høyre. Hun husker svevet over sykkelstyret og den tunge sekken med studiebøkene som smalt inn i nakken da hun traff asfalten. Hun glemmer aldri lyden i kjeven da den knuste.

Det er 30 år siden, men ulykken kunne like gjerne skjedd i fjor. Detaljene er hamret inn i hukommelsen. Skjelettet til Elin Arnesen (50) ble for alltid forandret etter svevet. I tillegg til den ødelagte kjeven og det knuste bekkenet ble ryggsøylen uopprettelig skjev, som karosseriet på en bil som har havnet i grøften.

Pinen som fulgte, har tidvis vært lammende. Som et lyn har smertene hugget til i korsryggen og strålt videre nedover bena.

– Smertene har påvirket livet mitt i stor grad. Det har vært så vondt iblant at jeg ikke har klart å bevege meg i det hele tatt. Det eneste jeg har klart, er å puste, forteller Arnesen.

Hos legen fikk hun sterke smertestillende i 15 år. Det dempet plagene der og da, men var ingen varig løsning på problemet.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!