Bitter kjærlighet

De fleste kjærlighetshistorier begynner med søte toner i overflod. Eventuell bitterhet er noe som kommer etter hvert. Med kvede er det omvendt.

  • Henrik J. Henriksen

Afrodite sees underlig nok ofte med forførende blikk, utfordrende positur og lettkledd, med en kvede i hånden. Denne frukten oppfører seg nemlig helt motsatt: I nyplukket tilstand får den munnen til å snerpe seg som bakenden på en katt, men blir forførende etter mye kjærlighet, varme og sødme. Det såkalte eplet som Paris ga til Afrodite, som igjen ledet til Trojas undergang, var mest sannsynlig ikke et eple, men den bitre slektningen. Og var det ikke nettopp kjærlighetens bitre toner som fikk bystaten i kne?

Kokt med honning, sukker, vin, krydder eller smør, er kvede fantastisk til både and og gris.

Honningeple, melimelum, kalte romerne kveden. Dette var neppe en beskrivelse av frukten slik den kommer rett fra treet, men måten man bevarte den på: syltet i honning. Kvede utvikler en fantastisk smak når den varmebehandles sammen med noe søtt. De store mengdene med pektin i frukten gir en geler, pureer og kompotter en bemerkelsesverdig fast konsistens.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement