Foto: Simon Rehnström
A-magasinet

Han skrev bok om svenske gjengkriminelle. Så ringte Netflix.

Mannen bak Netflix-suksessen Snabba Cash er fascinert av dem som bryter alle normer for vanlig oppførsel.

  • Anette Aasheim
    Anette Aasheim
    Journalist

– Jeg har nok alltid hatt høy selvtillit, alltid elsket å ha lyskasterne på meg.

Forfatteren Jens Lapidus er kåret til Sveriges mest velkledde mann flere ganger. Han er blitt kalt Supermann. Stjerneadvokat. Stjerneforfatter. Han stiller gjerne opp i intervjuer barbent, ikledd lys lindress, med todagersskjegg, henslengt i en myk sofa.

Nå sitter han med en blå olaskjorte foran en dataskjerm i Stockholm, drar hånden gjennom det gråstenkte håret og innrømmer:

– Helt fra jeg var liten har jeg vært sikker på at jeg ville gjøre suksess. Jeg visste bare ikke i hva.

Ikke amerikanske tilstander

Når politiet i Stockholm gjør razziaer, finner de alltid to ting: en filmplakat av Al Pacino i Scarface og en av Jens Lapidus’ bøker.

Den svenske forfatteren er mannen bak en av vårens mest sette Netflix-serie her i Norge, Snabba Cash. Historien skildrer det brutale livet som gjengkriminell i Stockholm.

Gangstersjef Ravy, som har jerngrep på sitt lille forretningsimperium, er en av hovedpersonene i Netflix-serien «Snabba Cash». Serien er en av svært få som ble spilt inn under koronaen. Foto: Netflix

Boken som serien er basert på, skrev han for 15 år siden. Den gang følte Lapidus at han tok hardt i. Folk løper jo ikke rundt og skyter hverandre i gatene i Sverige, tenkte han.

Men det skjedde.

– Serien er en historie om svenske tilstander. Ikke en overdrivelse, fastslår han.

Lapidus jobbet som advokat da han skrev boken. Hans første. Knapt uten markedsføring ble den solgt i millioner av eksemplarer i over 30 land. Én bok ble til en trilogi. Så en film.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.