Chirag Patel om 22. juli-sangen: – Det er fint at folk syntes «Påfugl» var verdig og nær, men den hadde ikke lydt slik i dag

Det finnes få sekunder av 22. juli som ikke er dekket av rapporter, kommisjoner eller mediene. Men hvordan reagerte musikerne? Hvilke ord satte manusforfatterne på papiret?

Da jeg skulle finne musikken som ble skrevet om 22. juli, trodde jeg det var et smalt utvalg. I mitt minne hadde Norge aldri fått sin «The Rising», Bruce Springsteens sang til New York etter 9/11. Men jo da, sangene var skrevet og sunget.

Bjørn Eidsvåg. Halvdan Sivertsen. Frida Ånnevik. Jonas Alaska. Solefald. Tommy Tokyo. Åge Aleksandersen og D.D.E. De skrev alle sanger om 22. juli, både i tiden like etter angrepet, men også i årene etter.

– En ære

En låt som fikk en sterk posisjon blant etterlatte, var «Til dem du e glad i», skrevet av Magnus Eliassen og spilt inn sammen med Kråkesølv.

– I karrieren kan man være heldig å skrive noen få låter som kan bety noe for folk. Det er en ære at det skjedde med denne, sier Eliassen.

Han forteller at opprinnelsen rommer 22. juli og mer.

– En venn av meg var syk og døde 23. juli. Han hadde problemer med hukommelsen på grunn av sykdommen. Hver gang han så nyhetene om 22. juli, opplevde han alt på nytt og nytt. Den var skrevet til ham, men det handler også om den kollektive sorgen.

Les hele saken med abonnement