Foto: Terje Abusdal
A-magasinet

Thomas Hylland Eriksen mener fraværet av materiell velstand kan ha vært en kamuflert velsignelse. Bli med tilbake til 70-tallet, til et Norge uten oljerikdom, mobiltelefoner og kjøpesentere.

Disse bildene fra 1970-tallet forteller om tiden før oljeformuen, da et sted var et sted, og ingen kunne reise vekk via en mobilskjerm.

  • Thomas Hylland Eriksen

Vi befinner oss i Evje, Setesdal. Det er midt på 1970-tallet, og en mann kjører en motorsykkel med sidevogn langs en sommerlig landevei med håret flagrende i vinden. Sykkelen er militærgrønn og av eldre modell. Han har brukt de kalde, mørke månedene til å pusse på sykkelen, og det synes både på kjøretøyet og førerens ansiktsuttrykk.

Kafeen og bensinstasjonen er knutepunkter i bygda, som ennå ikke har fått hverken pizzarestaurant eller Rema 1000. Når større begivenheter finner sted, som den gangen Gerhardsen talte 1. mai, benker bygdas befolkning seg til på enkle trestoler i forsamlingshuset. Etterpå kan de fremmøtte få seg en vaffel og en kopp kaffe, mens de utveksler synspunkter med landsfaderen og hverandre. Så går de hjem.

Les hele saken med abonnement