Foto: Terje Abusdal
A-magasinet

Thomas Hylland Eriksen mener fraværet av materiell velstand kan ha vært en kamuflert velsignelse. Bli med tilbake til 70-tallet, til et Norge uten oljerikdom, mobiltelefoner og kjøpesentere.

Disse bildene fra 1970-tallet forteller om tiden før oljeformuen, da et sted var et sted, og ingen kunne reise vekk via en mobilskjerm.

  • Thomas Hylland Eriksen

Vi befinner oss i Evje, Setesdal. Det er midt på 1970-tallet, og en mann kjører en motorsykkel med sidevogn langs en sommerlig landevei med håret flagrende i vinden. Sykkelen er militærgrønn og av eldre modell. Han har brukt de kalde, mørke månedene til å pusse på sykkelen, og det synes både på kjøretøyet og førerens ansiktsuttrykk.

Kafeen og bensinstasjonen er knutepunkter i bygda, som ennå ikke har fått hverken pizzarestaurant eller Rema 1000. Når større begivenheter finner sted, som den gangen Gerhardsen talte 1. mai, benker bygdas befolkning seg til på enkle trestoler i forsamlingshuset. Etterpå kan de fremmøtte få seg en vaffel og en kopp kaffe, mens de utveksler synspunkter med landsfaderen og hverandre. Så går de hjem.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!