A-magasinet

Psykolog Frode Thuen: Legger all skyld på kona

Han kaller henne narsissist og hevder det er hennes skyld at han var utro.

  • Frode Thuen
    Psykolog
  • Åge Peterson
    Illustratør
Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen.

For noen år siden begynte min mann å oppføre seg på en for ham utypisk måte. Han virket utilgjengelig og var mye sint. Og han hadde noen episoder der han gikk langt over grensen for akseptabel oppførsel overfor meg i påsyn av våre små barn. Vi begynte i parterapi, og etter hvert fant jeg ut at han hadde vært utro.

Han har ikke uttrykt særlig anger for det som skjedde. I ettertid har han vært opptatt av at jeg må forstå årsaken til at han var utro. Det skyldes stort sett at han ikke har følt seg ønsket i forholdet. Han har vært lite ydmyk når det gjelder å se hvilken smerte oppførselen hans har påført meg, og han virker nærmest besatt av tanken på å få meg til å forstå at det er min feil at han har oppført seg så grenseløst de seneste årene.

Krever at jeg utredes

Jeg savner litt mer ydmykhet, for jeg har heller ikke fått dekket mine behov i forholdet. Slik jeg ser det, er det en ekstra krevende småbarnsperiode som har tatt oss, og misforståelser og tolkninger har ført oss bort fra hverandre. Han hevder derimot at jeg ikke viser empati for ham, og mener derfor bestemt at jeg er narsissist.

Han krever at jeg skal utredes for dette. Eller «bevise» for ham at jeg ikke er narsissist, ved å oppføre meg slik han mener jeg bør oppføre meg. Jeg opplever at han stadig prøver å kontrollere min oppførsel og manipulere meg. At han tolker meg i verste mening, og at han ikke lytter til meg. Hans oppfatning er lov, og hvis jeg ikke oppfører meg slik han mener jeg bør oppføre meg, er det nok et bevis på at jeg er narsissist.

  • Les Frode Thuens svar lenger ned:

Les hele saken med abonnement