Psykolog Frode Thuen: Livet etter samlivsbruddet

Hun kastet ut mannen da hun oppdaget at han kjøpte sex. Her forteller hun hvordan hun har klart å komme videre i livet.

  • Frode Thuen
  • Åge Peterson

For ett år siden skrev jeg til deg om «Ola», som forsøkte å løse sine seksuelle utfordringer ved å kjøpe tjenester i byens mer tvilsomme massasjeinstitutter. For meg ble det et traume som endte med at jeg kastet ham ut. Jeg ba deg om hjelp til å komme over sinnet, sorgen og skuffelsen, og til å komme videre ut av kaoset jeg var kastet inn i.

Du ga meg noen råd: Snakk med venner og helst også en terapeut. Få orden på søvnen igjen. Jobbe med autonomi og skape min egen historie. Jobbe med mitt selvbilde som kvinne og ikke knytte dette til hans utroskap.

Redningen var de som hørte på meg

Jeg bestemte meg raskt for at jeg ikke hadde noen plikt til å beskytte Ola, og jeg var helt åpen om bakgrunnen for bruddet. Noen ville høre på meg, andre ikke. De som kom og var hos meg den første tiden, fikk jeg et veldig nært forhold til. De reddet meg, ved at de hørte på meg også når jeg gikk på repeat, og ved at de tålte sorgen og smerten min. Forsøk på tilgang til psykolog via fastlegen gikk ikke, siden jeg ikke var psykisk syk, «bare» rammet av livet.

Et parallelt pakkeforløp knyttet til somatisk sykdom, var det som ga meg tilgang til noen timer med traumebehandling hos psykiater. I tillegg hadde jeg en sjenerøs arbeidsgiver, som forsto at det var lønnsomt å sponse videre terapi hos psykolog, slik at jeg kunne komme tilbake på jobb.

Jeg fikk dessuten sovemedisin. Og ikke minst malte jeg soverommet og kalte det mitt, i likhet med leiligheten min, ferieplanene mine og i dag fremtidsplanene mine. Jeg blokkerte dessuten min eksmann fra alle sosiale medier og kuttet all kontakt.

  • Les Frode Thuens svar lenger ned:

Les hele saken med abonnement