Foto: Signe Dons
A-magasinet

Lederen for Småbrukarlaget mener naturen har hovedoppskriften på påskelammet

Ifølge sjefen for Småbrukarlaget: Det er naturen selv som står for hovedoppskriften på våre norske påskelam. Hvordan får bøndene til dét?

  • Sturle Scholz Nærø
  • «Kjøkkenveien» er en fast spalte i A-magasinet. Her besøker vi kjente og mindre kjente mennesker, for å snakke om livet på kjøkkenet deres.

Løten i Hedmark. Den lille bygda, ikke langt fra Hamar, er berømt for sin akevitt, ukeblad-beryktet for artisten Cowboy-Laila. Rett før jul ble Løten satt på norgeskartet også organisatorisk:

Bonde – og det hun selv betegner som mangesysler – Kjersti Hoff ble da valgt til leder for de ca. 7000 medlemmene i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. På familiegården, rett utenfor Løten sentrum, slår hun hjertelig opp døren til det over 100 år gamle hovedhuset. På kjøkkenet er lunsjforberedelsene blidt i sving:

– Gjestfrihet er en viktig del av norsk bondetradisjon. Når vi får besøk på gården, er det en selvfølge å dekke opp for gjestene, fastslår småbrukarlag-lederen over et helferskt, neseforførende brød.

– Naturlig å drive økologisk

– Mannen min og jeg traff hverandre på Landbrukshøyskolen på Ås. Gården her kjøpte vi for 30 år siden. Dette har vært vår base for mangesysleri, med arbeid her hjemme og diverse arbeid utenfor gården, i varierende mengde. For oss var det naturlig å drive økologisk. Ved nyttår overtok datteren og svigersønnen vår den daglige driften. Nok å gjøre er her, hele tiden: Nå har gården 18 melkekuer og 27 andre storfe.

– Lam og påske må vi også snakke om. Aller først: Familien Hoff og hverdagen – på kjøkkenet?

Brød, boller, syltetøy, skjærefjøl, smørbutt: På bordet hos familien Hoff er det meste hjemmelaget – og også pølsen er lokal. Foto: Signe Dons

I 30 travle år har familien drevet økologisk melkeproduksjon. Kjøkkendekoren er selvsagt deretter. Foto: Signe Dons

– På en gård er dette rommet selve hjertet. Det er her vi møtes, planlegger, hygger oss, har gjester. Stuen blir nesten aldri brukt. Huset er over 100 år gammelt, så vi flyttet inn til utslagsvask og utedo. I dag er alt oppgradert. Så mye som mulig av maten som serveres, produserer vi selv. Det er veldig moro, og det gir ekstra god smak. Mannen min baker 18 brød i slengen, alltid fra bunnen av. Ordentlig mat er viktig, både for trivselen og helsen, fastslår Kjersti Hoff og understreker poenget med sin egen lunsj-oppdekning:

Hjemmelaget brød. Helfersk melk, rett fra kua. Hjemmelaget syltetøy. Egendyrkede, liftlig oppskårede gulrøtter. Hjemmelaget majones. Uten videre gir kokken dette velsmakende tipset:

– Majones er noe av det enkleste du kan lage. Jeg bruker egg, sennep, hvitløk, litt eddik, solsikkeolje og en dråpe honning. Nå har norske birøktere nemlig lansert flytende honning. Aromaen er uslåelig, etter min smak.

På kjøleskapsdøren har en av landbruksnæringens fremste talskvinner dette ordtaket synlig plassert. Foto: Signe Dons

Røkt påsketradisjon

– Om det kunne passe: Tilbake til høytidens hovedingrediens, så å si.

– Jo, lam hører med i påsken, også hos oss. Påskelammet her i huset er kortreist, fra Løten. Der blir det røkt. På oreved. Tradisjonen, som er fra vossatraktene, gir knakende god smak. Kålrotstappe og poteter, fra egen kjøkkenhage, er fast tilbehør. Mange slags grønnsaker kan alle dyrke selv, enten det er på balkongen eller i vinduet. Bare prøv!

– Takk for tipset. Helt kort, gjerne: Bondenæringen og vårtradisjonene?

Fra egen åker og egen kjøkkenbenk: Gulrøtter og majones – med norsk honning i. Foto: Signe Dons

– Her i Norge følger vi naturen: Lammingen skjer nettopp nå om våren. Deretter slippes lammene ut på beite. Når høsten kommer, er de slaktemodne. Alternativet strider mot årstidene, dyrevelferden, kvaliteten og folks økende matinteresse: Å vokse opp på gress, urter og frisk luft, er grunnleggende bedre for dyrene enn kraftfôr og inneliv.

– I det hele tatt: Oppmerksomheten rundt mat og tradisjoner later til å tilta, fortsatt?

– Absolutt. I år 2000 fikk Norge det første verdiskapningsprogrammet for lokalmat. Og nå har vårt lille land vunnet oste-VM, to ganger på rad! Interessen for spesialiteter kommer bare til å øke; det viser alle trender. Folk er opptatt av hva de spiser og hvor maten kommer fra. Flere matprodusenter satser på lokal foredling og direkte salg. Dette gir mangfold, berikelse, tradisjoner og gode, smaker fra hele landet, svarer Kjersti Hoff.

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Kjøkkenveien
  2. Hage
  3. Kjøkken
  4. Småbrukarlaget
  5. Løten
  6. Landbruk
  7. Påske