Den ultimate pastaretten på budsjett

Første gang kokk Henrik Henriksen smakte denne retten, ble det klart for ham hva suksessfaktoren ved pasta er.

  • Henrik J. Henriksen

Den ultimate pastaretten på budsjett må være pasta mista. Den er basert på rester av et kosthold basert på mye industriell, tørr pasta. I en krukke på kjøkkenhyllen havner alle de tilfeldige stråene med spagetti som ikke engang er nok til å fylle en barnemunn, brukne skruer, knust fettuccini, halve orecchi og bunnen av penneposen. Når krukken er full, får også disse stakkarene et liv i rampelyset, nemlig i pasta mista – blandet pasta.

Ironisk nok, og fullstendig i tråd med tidsånden, ble jeg introdusert for denne ikoniske retten på en stjernerestaurant på den lille øya Salina utenfor Sicilia. Måltidet ellers var av den forglemmelige Michelin-sorten, godt og kjønnsløst, men denne ydmyke retten gjorde turen verdt. Ved første bit ble det klart hva suksessfaktoren ved pasta er. I mangel av et bedre ord kupper jeg «inkonsistens».

Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement