A-magasinet

Det finnes en detox som passer for både voksne og barn, til og med for babyer

Den er ekstremt avansert, men enkel i bruk. Og best av alt: 100 prosent naturlig.

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
    Journalist
  • Notert er et ukentlig skråblikk fra Aftenpostens journalister

Ah, detox. Kuren som skal fjerne «giftstoffene» i kroppen din.

Som skal gi overskudd, vektreduksjon, bedre hud, inspirasjon og motivasjon.

Det tiltrekker seg alt fra matprodusenter og helsekostbutikker med kundeteft til bloggere, forfattere og influensere med eller uten sponsorer.

Og omtrent alle er like nøye på å si at «det virker for meg».

Ingeborg Senneset er journalist og utdannet sykepleier.

Nær halvparten av nordmenn i voksen alder går på en eller annen form for diett, viste en undersøkelse gjennomført av analysebyrået Yougov for Nestlés Matbarometer. Og akkurat nå er detox en av de populære.

De instagramvennlige kurene skal gi overskudd, vektreduksjon, bedre hud, inspirasjon og motivasjon. Og det selger som bare juiceing.

Bare tull og bortkastede penger

I det anerkjente, internasjonale tidsskriftet The Lancet ble detox allerede i 2005 kalt for en vrangforestilling. Siden den tid er det blitt avkledd som ubrukelig, unyttig og useriøst. Men akkurat som gluten-hypen, lever det videre likevel.

Forfatterne bak den nye boken Bra mat. Hva forskningen forteller oss, sier det så enkelt som dette: Noen stoffer fjerner kroppen selv, andre blir værende i kroppen i årevis. Men detox-kurer er bare tull og bortkastede penger.

Eksperter vurderte detox slik, i en artikkel for Aftenposten 22. mai:

Det er et faktum at kroppen samler opp giftstoffer som kan være giftig og som kroppen må skille ut, men det hjelper ingen ting med en uke på juicing.

Les hele saken med abonnement