A-magasinet

Mener kumøkk og kamomilleblomster gir bedre vin

Ingvild Tennfjord møter ildsjelene som vil redde verdens landbruk - og samtidig lage bedre vin.

 • Ingvild Tennfjord
  Aftenpostens vinspaltist

( Les ukens vinanmeldelser fra Ingvild Tennfjord nederst i saken.) Jeg hadde ett minutt igjen. Min pulje skulle sluses ut av rommet, nye vinsmakere skulle inn. Å smake vin i Bordeaux kjennes litt som ballett. Et intenst blodslit innpakket i eleganse. Vinmakeren Jean-Michel Comme hos Chateau Pontet-Canet strakte frem hånden. Jeg trodde vi skulle utveksle høflighetsfraser da han lente seg frem og sa:

— Huset brenner.

- Hæ?

— Om globalt landbruk er det bare én ting å si: Huset brenner. Vi bruker for mye kjemikalier, traktorene komprimerer jorden. Men jeg vil redde den. Selv om det innebærer at jeg må løpe inn i det brennende huset.

Ildsjelene finnes over hele verden

Jeg møter dem over hele verden. Ildsjelene. Rebellene. Biodynamikerne. Progressive og gammeldagse på samme tid. Det kjennes som en bevegelse, og du må vite hva det handler om. Ta Comme, for eksempel. Etter at han startet som vinmaker for det kjente Bordeaux-slottet i 1989, har kvaliteten utvilsomt gått opp. Men skyldes det at han bruker hester i vinmarkene? At han ser mot stjernene før han avgjør hvilket arbeid han skal gjøre?

— Samfunnet går i motsatt retning av meg, sier han.

— De vil ha teknologi. Resultater. Det koster å gå mot strømmen.

- Så hvorfor gjør...

— La meg stille deg et spørsmål, sier han uventet.

— Får vinen deg til å gråte eller skjelve? Vin kan være som et maleri. Som kunst. En datamaskin kan ikke lage kunst. Men slik er vin. Vi må la jorden få uttrykke seg naturlig, hvisker han.

Kumøkk og kuhorn for bedre vin

Biodynamikk er et tankesett utviklet av filosofen og Steinerskole-grunnlegger Rudolf Steiner. I 1924 holdt han en serie foredrag som skulle vise seg å få stor betydning. Tar du bort kunstige sprøytemidler og gjødsling fra jordbruket, har du økologi. Biodynamikk tar det hele et skritt lenger. De bruker selvlagde preparater for å øke motstandsdyktigheten i plantene.

Hvordan?

Jo, nå skal du høre: Man tager kumøkk, legger i et kuhorn og graver det ned i jorden. Etter noen tid graver du opp hornet og blander innholdet ut med vann, slik at det blir en slags møkk-te. Du rører i gryten på spesielle dager. Rør to ganger mot høyre og én til venstre, mens du spiser Marie-kjeks og plystrer Idas sommervise . Neida. Det med Marie-kjeksene var tull. Men alt før, er ramme alvor. Så sprayer man ut møkk-teen på plantene, gjerne med hest. På New Zealand hadde vinhuset Seresin bygget en egen sprayer. De brukte også tang-uttrekk i plantenes vekstperioder. Et annet kjent preparat er kamomilleblomster gravd ned i kutarm.

Meningene er delte

Hvordan i huleste kan dette virke? Jeg vet ikke. Jeg tror ikke på homeopati. Det interessante er derimot dette: Ikke alle som driver med biodynamikk, forstår det heller. Men de mener at det virker. Du kan dele biodynamikerne i to: Menigheten - og de som følger prinsippene uten en antroposofisk overbevisning, men ut ifra kvalitetshensyn.

-Vi må ta tak i disse problemene. Noen er villige til å ta kostnadene, andre ikke, sier Comme.

- Men dere begynner å bli mange. Du er jo en del av en større bevegelse?

— Nei, jeg føler jeg står alene. Dette er ikke en jobb. Det er en mystisk vei.

Tiden er ute. En vakker asiatisk kvinne står klar for å eskortere meg ut. Vi begynner å snakke fortere.

— I Bibelen nevnes bare to planter, hvete og vinstokken. Kanskje det bare er symbolsk, men jeg tenker at det må bety noe. Mat skal mette kroppen. Stor vin skal mette sjelen. Den kan røre følelsene.

- Hvordan kommer man dit?

— Vi lærer hele tiden. Når noe slår feil, må vi starte igjen. Men jeg vil ikke slåss mot naturen. Dette er bare begynnelsen. Vin er større enn meg selv, sier Jean-Michel Comme før jeg loses ut.

Omdanner nordmennenes eiendom

Jeg har vært i lignende situasjoner før. Det gikk mot kveld i Chile. Bilen som skulle ta oss hjem, ventet. Men Arturo Labbé, som er ansvarlig for skipsrederfamilien Odfjells vinmarker, vinket meg til seg. I et skjul hadde han sin skattkiste. Han åpnet den og viste preparatene sine. Kuhorn i en kasse. Små flasker med kompostert møkk som nå var jord. Bit for bit omdanner han nordmennenes eiendom til en biodynamisk oase. For, som Labbé sier, alt henger sammen med alt. Skal druene bli gode, må vinstokken ha det bra, og jorden må være rik. Og utallige mikroorganismer må trives nede i dypet, de skal tiltrekke bier, som igjen medfører fugler og kaniner og rever. Og komposten trenger høns og plogen trenger hest og jorden trenger møkk. Labbé tegner en sirkel med pekefingeren.

— Vinmakingen blir mer kompleks, men slik må det være. Menneskene må også jobbe sammen. Vi kan ikke ha arbeidere som ikke tror på det vi driver med. Eierne kan ikke gi andre direktiver. Vi må stå sammen, sier han.

Vinene blir renere, mindre grumsete

Virker det? Jeg vet ikke. Men jeg vet dette: Vinene dine blir renere. Mindre grums. Mer skreddersøm. Følgerne er blitt mange og uensartede. Jeg husker familien Nikolaihof i Østerrike, som serverte steiner i vannet.

Nylig avdøde Anne-Claude Leflaive i Burgund var en pionér, hvis viner faktisk kan få deg til å gråte og skjelve. Hos familien Brochard var biodynamikk hovedtema i familiekranglene i mange år. De har ikke svarene, men de kikker mot stjernene og forsøker. Virker det?

Smak selv.


Tennfjords vinanbefalinger:

<b>Karakter 5</b><br><i>Odfjell Armador Cabernet Sauvignon Carmenère, Chile<br>Pris: 389,90 kr.<br> Varenr. 5247006. Testutvalg, polkat. 6</i><br>Lengter du litt tilbake til Bordeaux? Her får du smaken av det, med en chilensk tvist. Smaker tydelig av solbær, er leskende i munnen med en behagelig tørrhet i avslutning. Odfjell lager stadig bedre viner, samtidig som de legger om til biodynamisk.

<b>Karakter 5</b><br><i>Fritz Müller Perlwein Müller-Thurgau Trocken, Tyskland<br>Pris: 159,60 kr.<br>Varenr. 2738701. Bestillingsutvalg.</i><br>Begynner du å bli lei prosecco? Velg denne til aperitiff neste gang. En skikkelig kul, morsom musserende fra Tyskland. Her har de gjort en stjerne av den ellers dølle druen Müller-Thurgau. Hyllet av boble-eksperten Tom Stevenson. Endelig i Norge.

<b>Karakter 6</b><br><i>Occhipinti SP 68 Nero d’Avola e Frappato, Italia<br>Pris: 179,90 kr.<br>Varenr. 5873201. Basis, polkat. 6</i><br>Arianna Occhipinti er vinens Jeanne d’Arc. Ble nesten kastet ut av studiet for sine kritiske spørsmål. Fikk knapt kjøpe vinmarker i mannsbastionen Sicilia. Men nå er hun superkjendis og autoritet. Nyt smaken av mørk lakris gjennom hele munnen.

<b> Karakter 5</b><br><i> Jutta Ambrositsch Ein Liter Wien, Østerrike<br>Pris: 214, 90 kr.<br>Varenr. 1699101. Bestillingsutvalg.</i><br>Skal du ha fest? Da trenger du denne. En literflaske deilig hvitvin. Dufter av moden fersken og hvite blomster. Ekstremt lettdrikkelig, og beregnet til å dele med mange. Godt valg til sjømat, tapas og aperitiff.

<b>Karakter 6</b><br><i>Copain Tous Ensemble Pinot Noir, USA<br>Pris: 258 kr.<br>Varenr. 2665001. Basis, polkat. 2</i><br>Det er californisk pinot noir alle snakker om nå. Dette er et prakteksemplar, som polet har vært demokratisk nok til å spre til nesten alle sine utsalg. Transparent rødvin, men kraftfull. Dufter av røde bær, jord og røkt kjøtt. Begrenset parti! Kom deg på polet i dag.

Les mer om

 1. Vinskolen

Vinskolen

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Seks vintips til sesongens fisk

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Rødvin på boks får en soleklar sekser

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Champagne til hyggelig pris: – Disse boblene har jeg dilla på

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Sekser-vin fra Portugal: «Fatter ikke at de selger den så billig»

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Vin fra Rioja og Piemonte: Seks viner til terningkast seks

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Mye hvitvin for pengene: Dette er en sikker vinner