A-magasinet

Ingvild Tennfjord: Seks viner som passer til påskelam

Siden vi er ute i god tid, rekker jeg å tipse deg om perler du ellers ville gått glipp av.

  • Ingvild Tennfjord
    Ingvild Tennfjord
    Aftenpostens vinspaltist

Vi har fremdeles tid. Om ikke lenge begynner folk å panikkhandle drikkevarer til påske. Da vil vintipsene mine basere seg på varer som står klare i polhyllene.

Men hold an litt – mange av vinperlene står ikke i det vanlige sortimentet. De er i det «usynlige» bestillingsutvalget. Og noen av dem er perfekt til årets påskelam. Vil du bli med inn på bakrommet og se hva jeg har funnet frem til deg? Håper det. De viderekomne rekker å bestille og håndplukke. Og de viderekomne? Det er oss.


  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken.

Det viktigste: Fett, kraft og smak

La oss ta litt teori først. Lammekjøtt hører med i påsken for svært mange av dere. Du kan tilberede det på utallige måter. Men det viktige for oss nå, er følgende: Fett. Kraft. Smak.

Der kyllingkjøtt er magert, mildt på smak og svært enkelt å sette vin til, krever lam mer. Kjøttet er mørkere og rikere på smak. I tillegg kommer fettet. I motsetning til ribbe, der fettet mest ligger i en rand utenpå kjøttet, er fettstrukturen i lam annerledes. Det snor seg mellom muskelfibrene.

Mange liker også å krydre det med tydelige smaker, som salt, pepper, hvitløk eller rosmarin. Alle disse komponentene gjør at vi trenger en vin med nok personlighet. Helt konkret betyr det at vinen må har tre egenskaper:

– Tydelig smak av frukt eller bær

– Gir deg tørrhet i gommene

– Friskhet. Du kjenner det som spytt under tungen eller en følelse av stråler opp mot overkjeven.

Ingvild Tennfjord er vinekspert og spaltist i A-magasinet.

Dette er akkurat hva vi trenger til fett

La oss starte i Toscana, med druen sangiovese. Den har mye friskhet, og det er akkurat hva vi trenger til fett. I Chianti har de perfeksjonert sangiovese-viner i århundrer.

Nå synes jeg kvaliteten varierer i litt for stor grad. Ukens nykommer begeistret meg. Uten eikefat. Likevel har den mange lag av duft og smak.

Vet du hva de også har perfeksjonert i Toscana? Røde viner laget på druene vi kjenner fra Bordeaux. Jeg vet at vi vinanmeldere digger tørrhet, mens mange av leserne aller helst vil ha mykhet. Her har du rødvin myk som en dundyne!

Følelsen av en hårføner i kjeften

Hvis du ser for deg Italia som en fot, ligger regionen Basilicata nederst på foten, midt mellom tærne og hælen. Der er det vakkert, men skrint med folk.

Fraflytningsutsatt med lite industri og lite fart i de økonomiske hjulene. Elsker du Italia, bør du merke deg druen agliancio, som de dyrker her. Vinene kalles Sør-Italias Barolo. De har dyp farge, mye smak og ofte en litt heftig tørrhet. Tidvis har jeg smakt dem og fått følelsen av å stå med en hårføner i kjeften etterpå. Men den som akkurat nå har funnet veien inn i polhyllene, er myk og elegant laget.

Jeg tok med en hvitvin også. Den har nok pondus til å matche lammekjøtt, men vil gi måltidet et lettere helhetsinntrykk. Vin på boks må vi ha med, i fall du har stor familie eller litt for mange venner.

Vi har fremdeles tid. Bestill. Velg. Vrak. Og neste uke kommer den komplette handlelisten til påske. Også for deg som er ute i siste liten.


  • Glad i vin? Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

  • Monterinaldi Chianti Classico Vigneto Boscone, Italia
  • Pris: 399,90 kr.
  • Varenr. 11665401. Bestilling, inne på 1 pol.
  • Terningkast 6

La oss starte her. Ren sangiovese, uten duft og smak av eik. Vinen er modnet på betong. Men duften er kompleks og mangefasettert. Mørke bær, tobakk, lær. Knallgod og på min egen handleliste.

  • Ad Astra Maremma Toscana, Italia
  • Pris: 255 kr.
  • Varenr. 4873001. Bestillingsutvalg.
  • Terningkast 6

La oss holde oss i Toscana litt til. Her er mykheten jeg vet mange av dere elsker. Dufter av bjørnebær og urter. Lang ettersmak og tett, konsentrert kjerne av bær. Franske druer i italiensk drakt.

  • Natural Selections Dom. le Garrigon Côtes du Rhône, Frankrike
  • Pris: 499 kr.
  • Varenr. 6565406. Basis, polkat. 6
  • Terningkast 5

Tørrhet kommer både fra druen selv og fra eikefat. I denne boksen er det ikke eik. Det gir en mild, finkornet tørrhet jeg tror mange av dere vil like. Dufter av blomster og bjørnebær. Klassisk stil. Saftig i smaken.

  • Darnaud Saint-Joseph La Dardouille, Frankrike
  • Pris: 399, 90 kr.
  • Varenr. 11696601. Bestillingsutvalg.
  • Terningkast 6

Greit, det er ikke gratis. Men denne vinen er glitrende. Så saftig munnfølelse. Smaken av nordiske bær er intens uten å bli påtrengende. Lekker bitterhet i svelget, som om du tygget på en kjerne. Druen syrah er et klassisk valg til lam. Her smaker du hvorfor.

  • Lange Three Hills Cuvée, USA
  • Pris: 251,20 kr.
  • Varenr. 11513001. Basis, polkat. 6
  • Terningkast 6

Blir det for tungt med rødvin? Prøv denne hvitvinen fra Oregon. Fyldig smak av gul frukt med en nøttaktig fedme i avslutningen. Hyggelig pris (du skal se hva de andre koster) og en dynamisk ettersmak.

  • Quarta Generazione A Cerasole Aglianico del Vulture, Italia
  • Pris: 179,90 kr.
  • Varenr. 11515001. Basis, polkat. 6
  • Terningkast 5

Oh, denne vil mange av leserne like. Dufter av mørke, sødmefulle bær og tørket frukt. Men den er uten sukker. Saftig og deilig smak fra Italias akilleshæl. Kler lam skamløst godt.


A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Vinskolen
  2. Vin
  3. Ingvild Tennfjord
  4. Lam
  5. Italia
  6. USA
  7. Frankrike