Ingenting løfter kjøttsmaken så mye som gammel fisk.
De gamle romerne visste det. Grekerne lenge før dem igjen. I Kina var de også godt kjent med trikset. Jeg snakker om den fantastiske allroundsausen man kan få av å fermentere fisk. Den dype ubestemmelige smaken som kan minne om soyasaus, og som kan brukes til nesten alt.
I antikken laget man garum ved Middelhavet. Det var en saus laget av fiskeavskjær og blod, som resulterte i en mørk tykk saus som minnet om en blanding av Maggi og soyasaus.
I Kina laget man en fermentert blanding av soyabønner og fisk. Senere rendyrket man fermentert soya til miso-lignende produkter og soyasaus. Fermentert fisk ble forløperen til fiskesausen vi finner i asiatiske butikker i dag.
- Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.
Les hele saken med abonnement
Les også
Vold i barndommen påvirker den fysiske helsen senere i livet. Særlig ett funn overrasket forskeren.
Dette gjør «alle» feil når de faster. Astrid E. Kure (49) har gått ned i vekt og fått bedre helse.
Kona ble kjeftet på av et vennepar. Kan de kreve en ordentlig unnskyldning?
Toppbyråkrat ropte i telefonen: «Hva faen er dette her, da?!»