A-magasinet

Matskolen: Vårrull

Ikke si det rett ut. Pakk det inn!

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen
    Kokk og skribent

Kålruletter spiser man gjerne utenfor vekstsesongen. Det er fordi hvitkålen holder seg godt til langt utpå vinteren. Vanligvis fylles bladene med svinekjøtt, korn eller ris samt aromatisk krydder og urter. Det gir et grønt innslag i vintermenyen.

Retten er nok en avlegger av libanesiske, fylte vinblader, warak arish. Oppskriftene ligner hverandre, og bladene byttes ut etter tilgjengelighet. I motsetning til fylte vinblader får du kålruletter overalt med en kjerne av korn, kjøtt eller sopp.

Én av mine favoritter er litauiske ruletter med tomatsaus. I Ukraina har de en variant med bokhvete. I Midtøsten får du dem gjerne fylt med lammekjøtt, rullet sigartykke og servert med labneh (ferskost av yoghurt og salt) og en vinaigrette med hvitløk og mynte.

I Sverige har man adoptert det tyrkiske ordet for fyll – dolmi – og konstruert ordet kåldolmar. Fylt med en blanding av ris og svinekjøtt og servert med tyttebærsyltetøy og brun saus har de vært en gjenganger siden Cajsa Wargs kokebok «Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber» kom ut på 1700-tallet.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement