A-magasinet

Foreldrekoden om barns fritidsaktiviteter: Slik finner du balansen mellom mild dytting og usunn pushing

Det finnes ingen oppskrift på lykkelige barn. Men flest mulig fritidsaktiviteter er neppe løsningen.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist

Har du en stressende familiehverdag? Kutt ned på antall aktiviteter, smil og småprat mer.

Det er et av mange viktige budskap fra psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery i ukens episode av Foreldrekoden. Her er temaet barn og fritidsaktiviteter.

 • Foreldrekoden er tilgjengelig i de flest podkast-spillere, for eksempel Itunes eller Spotify.
 • Du kan også lytte ved å klikke i spilleren nedenfor.

Noen foreldre har et brennende ønske om at barn skal utnytte sitt talent i én idrett eller aktivitet. Andre er opptatt av allsidighet fra tidlig alder.

Men begge disse strategiene kan slå uheldig ut. Enten ved at barna blir stresset fordi hverdagen overlesses, eller at de føler det er lite rom for at de selv styrer, og mister piffen.

– Bare noe vi gjør

– Uansett hvor mye eller lite fritidsaktiviteter barna er med på – det betyr lite for barnas og familiens lykkenivå, understreker Montgomery.

– Det som betyr noe er hvordan du kobler deg på barnet. Hvordan dere småprater sammen, hvordan dere hilser. Disse tingene gir lykke. Aktiviteter er bare noe vi gjør, sier Montgomery.


 • Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre. Bli med!
 • Følg Foreldrekoden på Instagram for bakgrunnsbilder og ekstra info.
 • Har du tips, innspill, spørsmål, forslag til temaer du mener vi ta opp eller historier du vil dele? Ta kontakt på foreldrekoden@aftenposten.no. Vi svarer på alle e-poster.

Har du skapt et «prosjektbarn»?

I ukens episode utforsker vi hva som gir den rette balansen i hverdagen. Hvor tidlig bør man begynne med fritidsaktiviteter? Når er greit å satse på én idrett eller aktivitet? Du blir også kjent med begrepene «prosjektbarna» og «intensivt foreldreskap».

Og: Under vignetten «Dagens spørsmål» svarer Montgomery på hva man kan gjøre for å få barn til å bidra mer med husarbeid.


 • Fikk du med deg våre to populære episoder om tenåringsperioden?

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

 1. Barn
 2. Podkast
 3. Foreldrekoden
 4. Hedvig Montgomery
 5. Sport og fritid