A-magasinet

Krim-bloggen: Forfattere i Hollywood

Tidligere hatet forfatterne filmbyen. Nå lager dagens generasjon de beste TV-seriene.

  • Aslak Nore
    Spaltist

Listen over berømte forfattere som har mislykkes i Hollywood er lang. F. Scott Fitzgerald, han som skrev The Great Gatsby, dro til filmbyen på slutten av 30-tallet, da karrièren var på hell og royaltyinntektene fra boksalg skrantende. Han hatet Hollywood «like poison». Han ble ikke blidere stemt da skuespillerne ikke klarte å lese replikkene hans og produsentene skrev dem om.

Forfatterstjerner som Dorothy Parker, Aldous Huxley og Norman Mailer holdt på å ødelegge karrièrene sine der.

Selv William Faulkner, en av de få store forfatterne i første halvdel i forrige århundre som faktisk klarte å skrive film (han var med å skrive klassikeren The Big Sleep bl.a.), mente at Hollywood var et sted for overfladiske posører. Da Faulkner en gang anbefalte bøker (blant annet sine egne) til Clark Gable, USAs kanskje mest berømte mann på 30-tallet, svarte skuespilleren: Oh, so you write? Yes, Mr. Gable, svarte en fornærmet Faulkner, what do you do?

Forfatteren Vladimir Nabokov fikk i det minste lov til å skrive manus til sin egen roman Lolita. Regissør Stanley Kubrick måtte høflig forklare at 400 manussider ville bli syv timer film, noe studioene neppe ville godkjenne. Da tok en høflig Nabokov hatten sin og gikk. Men det var en annen tid.

De største forfatterne rundt midten av forrige århundre var ekstravagante typer med grandiose ambisjoner og matchende egoer. Med få unntak hører de hjemme på historisk museum, sammen med dinosaurer og andre skapninger. Dessverre for romanen, kanskje, heldig for TV.

Produsentene David Benioff (i midten) og D.B. Weiss (til høyre) under Emmy-utdelingen i 2016. De fikk pris i klassen beste dramaserie for «Game of Thrones».

Forfattere som showrunnere

De fleste har fått med seg at Game of Thrones er basert på en fantasy-romanserie av George R. R. Martin, men langt færre vet at seriens showrunner (produsent og manusforfatter) David Benioff selv er en anerkjent forfatter. Han har blant annet skrevet en kritikerrost bestselger fra andre verdenskrig.

Han er ikke alene om å kombinere bok og TV. En av våre store krimfavoritter det siste året, Noah Hawley med Det som faller, er også showrunner av TV-hiten Fargo. The Americans er laget av den dyktige spionforfatteren Joe Weisberg. Listen kan lett gjøres lenger.

Det er nok flere grunner til at forfattere endelig har knekt Hollywood-koden. Én årsak er at TV-serien er den nye romanen, som det gjentas til det kjedsommelige. Viktigere er det at dagens forfattere ofte er normale streitinger, ikke megalomane galninger som tilter av korrekser og redigering.

Tre anbefalte bøker

Serieskapernes ukjente perler

David Benioff: City of Thieves (2008). Trist og overraskende humoristisk roman om en guttunge som leter etter ferske egg i Leningrad under krigen.

Noah Hawley: The Good Father (2012). Siden vi har skrevet om Hawleys siste tidligere, anbefaler vi gjerne denne boken, om en far som forsøker å finne ut hvorfor sønnen har drept USAs neste president.

Joe Weisberg: An Ordinary Spy (2008). Lenge før Weisberg laget The Americans var han CIA-mann, og dette er hans originale debut. Mye av teksten er sladdet, og leseren tenker: Er dette noe CIA har gjort, eller er det bare et triks?

Vil du lese flere artikler fra A-magasinet? Følg oss på Facebook.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Krim-bloggen
  2. Krim-bloggen